Yeni Zelanda Başbakanı’ndan işverenlere: Haftada 4 gün mesaiyi değerlendirin; İnsanların vakti oldukça iç turizm canlanacak

Bin 500 koronavirüs vakasının görüldüğü Yeni Zelanda’da Başbakan Jacinda Ardern, haftada dört gün çalışılmasının tatil günlerini artıracağını, dolayısıyla insanların daha fazla yurt içinde seyahat edebileceğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Facebook’tan yaptığı canlı yayında işverenlere seslenerek haftada dört gün çalışma stratejisini ve diğer esnek çalışma koşullarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin en turistik bölgelerinden Rotorua’yı ziyaret ettikten sonra konuşan Ardern, ülke sınırları kapalı olduğu için Yeni Zelandalıların daha çok yurt içinde seyahat etmek isteyeceğini ancak bunun için çalışma hayatlarında daha fazla esneklik olması gerektiğini belirtti. Ardern, tatil günlerinin çoğaltılmasının ekonomiyi ve iç turizmi canlandıracağını vurguladı. 

Yeni Zelandalı lider, “Birçok kişiden ‘haftada dört gün çalışmalıyız’ önerisini duyuyorum. Nihayetinde bu, işveren ve çalışan arasında alınacak bir karar. Ancak Kovid’den öğrendiğimiz kadarıyla insanların evden çalışabilmesiyle de verimlilik sağlanabiliyor” dedi. 

Ardern, “Bu nedenle işveren konumundaki insanlarımıza iş yerlerine uygun çözümleri değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum. Çünkü bu kesinlikle turizmimize de katkı sağlayacak" diye konuştu. 

Daha verimli çalışanların oranı yüzde 78'e çıktı

Yeni Zelandalı iş adamı Andrew Barnes, 200 kişinin çalıştığı emlak planlama şirketi Perpetual Guardian’da 2018 yılında dört gün mesai sistemine geçtiğinde çok konuşulmuştu. 

2017’nin kasım ayında “özel hayat ve iş dengemi sağlayabiliyorum” diyenler yüzde 54 seviyesindeyken, bu oran sekiz ayda yüzde 78’e çıkmıştı. Toplamda bu dengeyi kurabilme oranı yüzde 24 artmıştı.

Yeni Zelanda Başbakanı’nın açıklamasıyla ilgili Newshub’a konuşan Andrew Barnes, “Yeni Zelanda Kovid sonrası kesinlikle haftada dört gün çalışma sistemine geçebilir. Hatta bu, ekonomiyi ve en çok darbe alan turizmi yeniden inşa etmek için bir strateji olabilir” dedi. 

Evden çalışmanın getirdiği verimlilikten yararlanılması gerektiğini vurgulayan Barnes, “Bunlar arasında havanın daha temiz olması, işe gidip gelme sırasındaki sıkışıklıktan kaynaklanan verimlilik kaybı da var. Sistemimizi köklü bir şekilde değiştirerek cesur bir model olabiliriz” ifadelerini kullandı. 

1503 koronavirüs vakasının tespit edildiği Yeni Zelanda’da ölü sayısı ise 21. Nisanda kısıtlamaları gevşetmeye başlayan ülkede 800 bin öğrenci pazartesi günü, 24 Mart’tan bu yana kapalı olan okullarına döndüler. 

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe, Newshub

DAHA FAZLA HABER OKU