Batı Afrika'da, yanlamasına ısırabilen ‘stiletto’ yılanının yeni türü keşfedildi

Zehirli dişleri olan yılan, ciddi yaralanmalara neden olabilir

'Stiletto' yılanı (wikimedia)

Batı Afrika'da yaşayan ‘stiletto’ yılanının yanlamasına ısırabilen ve kendi uzunluğu kadar mesafeye sıçrayabilen yeni bir türü bulundu.

Gine’nin güneydoğusu ve Liberya’nın kuzeybatısındaki yağmur ormanlarında çalışan bir grup bilim insanı, türe ait 3 yeni yılan keşfetti.

Yılanların, ağızlarının kenarlarında çıkıntı olan bir engerek ailesine ait olduğu belirtildi. Bu aile, değişik bir açıdan ve hatta ağızlarını açmadan avlanmalarını sağlayan zehirli dişlere sahip. Bu dişler, genellikle, öldürecek kadar zehirli olmasa da, parmak kayıplarına neden olabiliyor.

Yeni türün ilk örneği, Liberya'daki bir yağmur ormanında, kayalık bir nehir yatağının kıyısında bulundu.

Başını vücut halkalarına dik açıyla sokarak, gizlemeye çalışan yılanın dişleri yan taraftan kısmen görünüyordu. Yılanın bu şekilde de ısırabildiği ve kendi uzunluğu kadar mesafeye sıçrayabildiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer iki örnekse, Gine'nin güneydoğusundaki muz, manyok ve kahve tarlalarında keşfedildi.

Araştırmacılar, türün çeşitliliğini anlamak, ekolojik ihtiyaçları ve biyolojik özellikleri hakkında bilgi edinmek için daha fazla araştırma gerektiğini belirtti.

Bilimsel adı Atractaspis branchi olan tür, aynı zamanda Branch’in ‘stiletto’ yılanı olarak da biliniyor. Türün ismini 2017’de ölen Güney Afrikalı herpetolog William Branch’ten aldığı ifade edildi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Beşire Korkmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU