Twitter, Trump'ın tahrik edici sözlerine karşı nihayet tavır almakta haklı

Başkan'ın destekçileri her zamanki şekilde düşünmeyi sürdürecek olsa da bu hamlenin birilerinin Trump'ın sözleri üzerine kafa yorup eleştirel biçimde değerlendirmesine yol açması çok daha iyi

Trump sosyal medya devlerinin sahip olduğu yasal koruma hakkını zayıflatan bir kararname çıkardı (AP)

Donald Trump destekçi tabanını ateşleyecek kavgalardan her daim keyif almış biriyken şimdi Twitter da Başkan'a bir yenisini vermiş oldu.

Trump, Minneapolis gösterilerine Twitter üzerinden verdiği yanıtta, Ulusal Muhafızları sevk edeceğini söyledi ve devamında "Yağma başladığında ateş açma da başlar" ifadesini kullandı. Twitter bu ikinci tweet'i "şiddeti yücelttiği" gerekçesiyle gizledi.

Trump'ın Beyaz Saray'da geçirdiği zamanın neredeyse tamamı, Başkan'ın kullandığı dilin denetimi yönünde sosyal medya şirketlerine yapılan çağrılara sahne oldu. Eğer Trump'ınkine benzer bir tweet'i başkaları paylaşmış olsaydı bu kişiler en azından hesaplarının askıya alınması ihtimaliyle karşı karşıya kalırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

George Floyd isimli siyahi adamın polis gözaltısında ölmesinin ardından geceleri kesintisiz gösterilerin yaşandığı Minneapolis'teki olayların, polislik faaliyetleri konusunda genelde sert bir duruştan yana destekçilere sahip Başkan'ın değineceği bir mesele olacağı kesindi. Bu trajik hadiselerin şimdilerde, Başkan'ın sağ görüşe sahip seslerin sosyal medya ve Google tarafından susturulması olarak gördüğü hususla iç içe geçmesi, sadece "düzene karşı biz" icraatı konusunda Trump'a yardımcı olacak.

Gelgelelim düzenin ta kendisi olan Trump, çeşitli platformları aracılığıyla da inanılmaz erişim imkanına sahip bir adam. Twitter tavır almakta haklı ama bunu esasında yıllar önce yapması gerekiyordu. Kimileri Twitter'dan Trump'a ayrılan platformu daraltacak kadar ileri gitmelerini isteyecektir ancak şu an yaptıkları gibi içeriklere uyarı işareti koymak da en azından okura durup düşünme imkanı tanıyacaktır.

Başkan'ın destekçileri her zamanki şekilde düşünmeyi sürdürecek olsa da Twitter'ın bu hamlesi birilerinin Trump'ın sözlerini düşünüp eleştirel biçimde değerlendirmesine yol açarsa bu durum elimizdekine nazaran daha iyi bir netice olacaktır.

Twitter'ın, rakibi Facebook'un (henüz) kendisine yardımcı olmadığı bu tavrı almada bazı bariz sebepleri var. Trump'ın önerileri ve başkanlık kararnameleri bu firmayı baskı altına alacaktı ve Twitter şimdi küçük bile olsa bir tavır alma zamanının geldiğine açıkça karar verdi. Geç olsun güç olmasın.

Firmanın yaptığı uyarıda, "Twitter bu tweet'in erişime açık kalmasının kamu yararına olabileceği kararına vardı" ifadesi yer alıyor.

Twitter'ın kaldırdığı "tarihsel bağlam", 1960'larda siyahi mahallelerde saldırgan polislik faaliyetleri yürüten Miami Polis Şefi Walter Headley'in yağmalama ve ateş açmaya dair ifadesine atıf niteliği taşıyor. Bu ifade tutarlı bir Trump söylevi olmanın yanı sıra aynı zamanda gazetecilerin Başkan'ın düşmesini hevesle beklediği bir tuzak.
 


Son hamle, ifade özgürlüğüyle internette zararlı yorumlarda bulunmanın karşı karşıya geldiği meselede arı kovanına çomak sokmak anlamına geliyor. Bu, kesinlikle Trump'ın sevdiği türden bir savaş. Trump kasım ayındaki başkanlık seçimi öncesi tabanını sağlamlaştırmada yardımcı olacağını bildiği için bu konuyu siyasi bağlamda bir yere oturtacak ve aynı zamanda dikkatleri ABD'deki koronavirüs krizini ele alış şekli nedeniyle maruz kaldığı baskıdan da uzaklaştıracak.

Başkan geçen cuma sabahı Twitter'da paylaştığı mesajda, "Twitter, Çin'in ya da Radikal Sol Demokrat Parti'nin ileri sürdüğü yalanlar ve propagandalardan başka hiçbir şey yapmıyor. Cumhuriyetçileri, Muhafazakarları ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nı hedef alıyorlar" ifadesini kullandı.

Trump bu savaştan zevk alacak. Ne var ki Trump'a sözlerinin gücüne dair bir ders verilmesi gerektiği de bir gerçek.

 

 

Chris Stevenson'ın tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Trump "onlara karşı biz" temelli ifade özgürlüğü kavgasından zevk alacaktır ama Twitter da Başkan'ın tahrik edici sözlerine karşı nihayet tavır koymada haklı 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU