Koronavirüsü evde atlatmanın yolları

Nefes almada güçlük çekmeyen hastaların hastaneye yatmasına gerek kalmayabilir. Peki bu kişiler Kovid-19’u atlatmak için ne yapmalı?

Koronavirüs tanısı konan, hafif belirtiler gösteren veya hiç göstermeyen kişiler, kendilerini karantinaya alamlı (Pixabay)

Koronavirüs salgını yüzünden hastanelerdeki yoğunluk, birkaç ay öncesine göre epey arttı. Bu yüzden hastalığı hafif atlatan kişiler, evde kendilerini karantinaya alarak iyileşmeyi bekliyor. Nefes almada güçlük çekmeyen bu hastaların hastaneye yatmasına gerek kalmayabiliyor. Peki bu kişiler Kovid-19’dan iyileşmek için ne yapmalı? 

New York Times’ın Kovid-19’u yenen editörleri, hastalığı evde atlatmanın yollarını anlattı.

Yardım almanız gerekmediğinden emin olun

Hastalığı eşiyle birlikte hafif atlatan ve hastaneye yatırılmayan Maggie Astor’a göre öncelikle acil tıbbi bakıma gerek kalmadığından emin olmalı. Nefes darlığı, göğüste kalıcı ağrı veya baskı, aklın bulanması, uyanık kalamama ya da dudakların veya yüzün mavileşmesi gibi semptomlar, hastalığın ciddi belirtileri. Bunlardan bir veya birkaçını gösteren koronavirüs hastalarının mutlaka sağlık profesyonellerinin yardımına başvurması gerekiyor.

Bazı Kovid-19 hastaları ise başta hafif semptomlar gösterip birkaç günün ardından fenalaşabilir. Bu hastaların da durumlarının ciddiyetine dikkat etmesi hayati önem taşıyor.

Nelere ihtiyacınız olacak?

Tüm bunların sonucunda acil yardıma ihtiyacı olmayan kişiler, termometre ve doktorların önerdiği temel ilaçları temin ederek kendini karantinaya almalı. Nabız oksimetresi almak da bazı durumlarda işe yarayabilir. Bu sayede hastalığın seyrini ve ciddiyetini takip etmek kolaylaşabilir.

Malzemelere erişemeyen hastalar da yakınları ya da kuryeler aracılığıyla malzemeleri alıp alamayacağını kontrol etmeli. Ancak her iki durumda da temastan kaçınmalı. Malzemeleri getirecek kişi kim olursa olsun, poşetleri kapının dışında bırakmalı.

Nefes almayı kolaylaştırın

Kuru hava; öksürük ve göğüs sıkışması gibi bazı semptomları şiddetlendirebilir. Havayı nemlendirecek bir cihazınız varsa kullanın. Yoksa sıcak bir duş da işe yarayabilir.

Ayrıca bazı hastalar, karınları üzerine yattıklarında kendilerini daha iyi hissettiklerini söylüyor. New York Times’a konuşan bir hasta yakını nefes egzersizinin de yardımcı olduğunu aktardı.

Derin bir nefes alın, 5 saniye tutun ve bırakın. Bunu 5 kez yapın, ardından sertçe öksürün. Bu döngüyü iki kez tekrarlaryın, sonra karın üstü uzanın ve 10 dakika boyunca derin nefesler alın.

Belirtilerinizi izleyin

Hasta olduğunuzu anladığınız andan itibaren günlük tutun. Ateşinizi her gün belirli aralıklarla ölçerek bu günlüğe kaydedin. İçtiğiniz ilaçları, yediğiniz yemekleri veya içtiğiniz içecekleri de düzenli olarak yazın.

Bu günlük, tıbbi bakıma ihtiyaç duyan hastaların, yanınızda götürmesi gereken ayrıntılı bir rapor görevi görebilir. Ayrıca evde sağlanan bakımın da aksamamasına yardımcı olabilir.

Daha fazla öksürük ilacı alabilir miyim? Ne zamandır ateşim var? Bu gibi soruları yatakta titreyerek doğru cevaplamak zor. Ancak yazılı bir tablo yardımcı olabilir.

Akıl sağlığınızı koruyun

Kovid-19'a yakalanmak son derece stresli bir durum. Endişeli hissetmek ya da panik atak yaşamak normal. Doktorunuzla akıl sağlığınız hakkında konuşmaktan utanmayın. Bu, fiziksel sağlığınız kadar önemli.

The New York Times’ın koronavirüsü atlatan haber asistanı Derek Norman, hastalığın en kötü anlarında, nefes darlığı ve panik hissettiğinde dik oturup nefes almaya odaklandığını ve kafasında güzel anılarını canlandırdığını söylüyor. Ayrıca bu anlarda temiz hava almak için bir pencere açmak da çok önemli. 

Doğrusal bir iyileşme beklemeyin

Bazı hastalar ilk birkaç gün hafif semptomlar gösterip sonra aniden hastalanırken, bazılarının da ateşi inip inip çıkabilir. İyileştiği düşünülen bazı vakalarda ise birkaç günün ardından hastalık nüks edebilir. Bazı kişiler, belirtilerin aylarca sürdüğünü bile söyleyebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum, zihinsel açıdan çok yorucu ama çok da yaygın. O yüzden işinizin ve mali durumunuzun izin verdiği ölçüde dinlenmeye çalışın.

Hastalığı için 3 hafta dinlenmek zorunda kaldığını söyleyen Astor, deneyimlerini paylaştığında benzer durumdaki birçok kişiden e-posta aldığını aktardı. Buna göre söz konusu e-postaların sahipleri “hastalık hiç bitmeyecekmiş gibi hissettiklerini” söyledi.

Astor, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Her gün, bu duvara çarpan çok sayıda hasta var. Ancak her gün çok sayıda kişi bu duvarı yıkıyor. Yalnız hissedebilirsiniz ama değilsiniz.

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU