Facebook CEO’su: Trump’ın “Yağma başlarsa ateş açarız” sözleri Facebook’un kurallarını ihlal etmiyor

Bir siyah Amerikalının gözaltına alındığı sırada öldürülmesinin ardından Minneapolis'te başlayan gösterilere ABD Başkanı Donald Trump'ın verdiği tepki, Facebook politikalarına göre "ifade özgürlüğü"

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg/ Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” açıklaması Facebook’ta kalmaya devam edecek. 

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada Trump’ın paylaşımının Facebook politikalarını ihlal etmediğini ve yayınlanmaya devam edeceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan Trump’ın söz konusu açıklaması Twitter’da yayınlandığında Twitter şirketi, 'şiddeti yücelttiği' gerekçesiyle bu gönderiye erişimi sınırlandırmıştı. 

Zuckerberg cuma günü yaptığı paylaşımda bu tipteki “bölücü ve kışkırtıcı” retoriğe kişisel olarak karşı olduğunu ancak aynı zamanda “ifade özgürlüğüne” bağlı olan bir kurumun yöneticiliğini üstlendiğini söyledi. 

“Başkan’ın paylaşımını yayınlamaya devam ettiğimiz için birçok kişinin bize kızgın olduğunu biliyorum” diyen Zuckerberg, “Spesifik bir zarar ya da tehlikeye neden olması muhtemel bir açıklama olmadığı sürece tüm ifadeleri mümkün olduğu kadar tutmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

Trump’ın açıklamasını çok dikkatli değerlendirdiklerini vurgulayan Facebook CEO’su, “Paylaşımın sorunlu bir tarihi geçmişi olmasına rağmen, olduğu gibi bırakmak istedik. Çünkü ‘Milli Muhafız Teşkilatı’nın referans alınması bir hükümet uyarısıdır ve insanların, hükümetin kolluk kuvvetlerini görevlendirip görevlendirmeyeceğini bilmesi gerekiyor” dedi. 

Polis Derek Chauvin’in gözaltına aldığı George Floyd’un ensesine 9 dakika boyunca diziyle bastırdığı görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Minneapolis’te geniş çapta gösteriler olmuş, birçok bina ateşe verilmişti. 
 

Bunun üzerine bir Tweeet atan Donald Trump şunları söylemişti:

Arkama yaslanıp, muhteşem Amerikan şehri Minneapolis’e neler olduğunu izleyemem. Tamamıyla bir liderlik eksiği… Ya Radikal Solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, harekete geçer ve şehri kontrol altına alır ya da ben görevi yerine getirmeleri için Milli Muhafızları göndereceğim. Bu haydutlar George Floyd’un hatırasına saygısızlık ediyor ve bunun olmasına izin vermeyeceğim. Vali Tim Walz ile görüştüm ve ordunun desteğinin onlarla olduğunu söyledim. . Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında ateş açarız.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU