Facebook aşı karşıtı içerikleri kısıtlayacak

Facebook kızamık hastalığının tekrar ortaya çıkmasını körükleyen aşı karşıtı komplo teorileriyle mücadeleye başlıyor

Facebook aşı karşıtlığıyla ilgili içeriklere yönelik sert önlemler alacak 

Fotoğraf: Dado Ruvic/Reuters

Dünya çapında aşı ile önlenebilir hastalıklarda yaşanan ani artışın ardından Facebook aşı karşıtlığıyla ilgili içeriklere yönelik sert önlemler almaya karar verdi.

Sosyal medya platformları son yıllarda tartışmalara neden olan aşı karşıtı kampanyaların paylaşıldığı yerler haline geldi. Bilimsel olarak kanıtlanmamış görüşleri içeren kampanyalar, aşıların zararlı olduğunu ve otizme yol açabileceğini iddia ediyor. 

Facebook geçmişte sık sık diğer yanlış bilgilendirmeler gibi bu kampanyaların da yayılmasına yardımcı olmakla suçlanmıştı.

Konu o kadar ciddi bir hal aldı ki, kızamık gibi hastalıklar neredeyse tamamen yok oldukları ABD gibi ülkelerde tekrar ortaya çıkmaya başladı. Buna son örneklerden biri ABD’nin Washington eyaletindeki sağlık görevlilerinin, kızamık vakalarında yaşanan artış nedeniyle acil durum ilan etmesiydi.

Bu gelişmelerin üzerine Facebook içerik akışı ve arama bölümlerinde aşılamayla ilgili yanlış bilgi yayan grup ve sayfaları kısıtlayacağını ayrıca bu tür bilgi yayan reklamları ise kabul etmeyeceğini açıkladı.

Facebook Küresel Politika İdaresi Başkanı Monika Bickert, şirketin bu konuda alacağı önlemleri paylaştığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

“Aşılara yönelik bu aldatmacalar Facebook’ta ortaya çıkarsa harekete geçeceğiz. İlgili arama sonuçlarının başında, konunun tartışıldığı sayfalarda ve konuyla ilgili gruplara katılım davetlerinde, insanlara aşılar hakkında uzman kuruluşlardan daha doğru bilgiler vermenin yollarını araştırıyoruz.”

 

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Schiff, Facebook ve Google’a mektup yazarak teknoloji devlerinden platformlarındaki aşı karşıtı yanlış bilgilendirmelere karşı harekete geçmelerini istemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan aşı karşıtı propagandaya karşı adım atan platformlardan Pinterest geçen ay arama politikasını güncellenmişti. Google da bu tür içeriklerin yayılmasını sınırlandırmak için çalıştığını belirtmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU