Hindistan çevre kriziyle mücadele için atık plastik ithalatını yasakladı

Batılı ülkeler atıklarını göndermek için başka yerler aramak zorunda kalacak

Zayıf atık yönetimi politikalarına sahip gelişmekte olan ülkeler, dünya okyanuslarında dolaşan atıkların büyük kısmından sorumlu tutuluyor

Hindistan, dünyanın en büyük plastik hurda ithalatçısı olan Çin’in atık plastik ithalatını yasaklamasından bir yıl sonra, benzeri bir yasağı uygulamaya koydu.

Yasağın amacının atık üretimi ve geri dönüşüm kapasitesi arasındaki boşluğu kapamak olduğu belirtiliyor. Hindistan her gün 26 bin ton plastik atık üretiyor.

Hindistan’da yayımlanan Economic Times gazetesinde yer alan habere göre, Hindistan Çevre Bakanlığı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Ülke, Tehlikeli Atıklar Yönetmeliği’ni 1 Mart'ta değiştirerek katı plastik atık ithalatını tamamen yasakladı. Yeni uygulama yönetmeliğe uygun şekilde prosedürleri basitleştirerek “iş yapma kolaylığı” ve “Hindistan'da yap” inisiyatifinin geliştirilmesi ve aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin korunması ve çevre üzerinde asgari etkinin sağlanması göz önünde bulundurularak yapıldı.”

Hindistan, tek kullanımlık plastiklerin 2022’ye kadar aşamalı olarak kullanımdan tamamen kaldırılacağını açıklamıştı.

Hindistan’da plastik atık ithalatı daha önce de geniş ölçüde yasaklanmış ancak ülkenin bazı kısımlarında özel ekonomik bölgelerdeki yerel hükümetlerin plastik atık ithalatını kabul etmesine izin verilmişti. Diğer yandan ihracata yönelik birimler adlı başka bir program, işletmelere yurtdışından kaynak temin etme izni vermişti.

Bu programlar vasıtasıyla İngiltere, Hindistan'a plastik atık gönderen ülkeler arasındaydı. 2018 yılındaki yasak yürürlüğe girene dek İngiltere, ABD, Almanya, Japonya ve Meksika, Çin’in en büyük plastik hurda ihracatçıları arasında yer alıyordu.

O zamandan beri İngiltere'nin Malezya’ya ihraç ettiği plastik atıklar üç katına çıktı ve böylece bu ülke İngiliz plastiklerinin ana varış noktası haline geldi. Vietnam’a yapılan ihracat yüzde 50 artarken, Tayland’a gönderilen plastik miktarı ise 50 kat arttı.

Bu değişim, bazı ülkelerin kirlilik seviyelerine ilişkin kayıtlarında alarm verilmesine yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere hükümetinin plastik kullanımını azaltan önlemlerin destekçisi olmasına karşın, şu anda dünya okyanuslarında dolaşan atıkların büyük kısmının zayıf atık yönetimi politikalarına sahip gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Çin’in artık “yabancı çöpleri” kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove, İngiltere’nin “çöpünü başka ülkelere göndermekten vazgeçmesi” ve plastik atıkların işlenmesini ülkenin kendi içinde halletmesi gerektiğini söylemişti.

Fakat o dönemde Hindistan, plastik çöp ithalatı için Çin'in yerine “kısa vadeli” bir alternatif olarak görülmüştü. 

İngiltere Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Dairesi sözcüsü geçen yıl The Independent'a yaptığı açıklamada hükümetin “daha fazla atığı İngiltere'de işlemek istediğini" ve “kısa vadede, Çin kısıtlamalarına yanıt olarak aralarında Malezya, Türkiye ve Hindistan’ın da yer aldığı alternatif pazarların bulunduğunu” belirtmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU