Koronavirüs Beyaz Saray'ı kırıp geçiriyor ama ders almak için çok geç

Hepimizin kaptansız bir geminin yolcuları olması yetmezmiş gibi, kaptanlık görevini devralması beklenen tek kişi de virüse maruz kaldı

Artık Trump'ın en yakın çevresindekilerin de testleri ya pozitif çıkıyor ya da virüse maruz kaldıkları anlaşılıyor (AFP)

İtiraf etmem gerekirse, bu aşamaya gelinmesi beklediğimden daha uzun sürdü. Başkan Trump'ın çevresindeki erkek ve kadınların hiçbir gerçek önlem almadığı düşünüldüğünde, koronavirüs geç bile kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetimi mensuplarının basın toplantılarında sıklıkla sosyal mesafe ilkelerine uymadığı görülüyordu. Yönetim mensuplarının, koronavirüs hastalarıyla dolu bir hastane veya birçok insanla birlikte yapılan maske fabrikası ziyareti gibi bariz risk taşıyan durumlarda dahi maske taktığına veya herhangi bir kişisel koruyucu ekipman giydiğine şahit olduğum tek bir örnek bile hatırlamıyorum. Yine de düzenli olarak Kovid-19 testine tabi tutulan Başkan ve ekip üyeleri geçen haftaya kadar negatif sonuç veriyordu.

Tekrar ediyorum: Geçen haftaya kadar. Çünkü geçen hafta bu negatif sonuçlar çok önemli şekilde pozitife dönmeye başladı. Perşembe günü Başkan'ın kişisel valelerinden birinin testi pozitif çıktı. Onu, cuma günü Başkan Yardımcısı Pence'in basın sekreteri Katie Miller takip etti. Sonra sıra Gizli Servis üyelerine geldi. Kimse ilk maruziyetin nereden geldiğini bilmiyor. Başkan Yardımcısı şu an kendini karantina altına almışken, yönetimden daha kaç kişinin virüse maruz kaldığını veya enfekte olduğunu, biz gemimizi yürütmeye çalışırken bu durumun hükümetin üst katmanlarında ne kadar tehlikeli olacağını henüz bilmiyoruz. 

Başkan'ın aylardır var olan hastalığın gerçek etkilerini nihayetinde hissettiğini görmek her ne kadar bazılarına rahatlama sağlasa da, kendi adıma bir aynadan fazla bir şey görmüyorum. ABD'de ortaya çıkan karmaşa bizatihi Trump'ın Beyaz Sarayı'na da yansıyor: Kimsenin maske takmasına ihtiyaç olmadığını öne sürmüş, sosyal mesafe yönündeki federal önlem ve tecritlerin gereksizliğini iddia etmiş ve başlangıçta krizin o kadar ciddi olmadığını savunmuştu. Gerçek şu ki, gayet basit bazı kurallara uymuş olsaydı, bizatihi kendi evinde virüse maruz kalmaktan kurtulabilirdi. Daha genel ifadeyle, üç ay önce sadece hemen harekete geçerek ve Amerikalıları gayet basit bazı kurallara uymaya sevk ederek, bu ülkedeki çok fazla kişinin hayatını kurtarabilirdi.
 


The New York Times'ın cumartesi günü haberleştirdiği gibi ekonomi Büyük Buhran'dan bu yana görülen en düşük seviyelere inmişken ortada kutlanacak hiçbir şey yok. Artık kaptanı olmayan bir gemideyiz (gerçi bazıları baştan beri bir kaptanımız olmadığını iddia edebilir ancak bunun konumuzun dışında). Başkan hastalandığında, görevi devralacaklar listesinde en üst sırada Başkan Yardımcısı yer alıyor ve şimdi her ikisi de koronavirüse maruz kaldı. Bu maruziyet elbette bizzat Başkan'ın yönetiminden bir isim olan Dr. Anthony Fauci gibi tıp ve bilim camiası mensuplarınca dile getirilen önlemlere uyulmaması sebebiyle, kendi hatalarının bir sonucu olarak gerçekleşti.

Diğer ülkeler toparlanıyor. Diğer ülkeler kesinlikle ayakta kalacak. Bizimkilerse, bir egomanyağın şu anda tümüyle gerçek zamanlı olarak yaşanan eylemsizliği sebebiyle daha da gereksiz bir ölümün acısını yaşayabilir. İki hafta önce sosyal mesafe ve maske takmanın gücüne şüpheyle yaklaşıyorsanız, bunun etkisini şimdi hiçbir önlem almayan Başkan ve Başkan Yardımcısı kendi ölümlülükleri karşısında sinmişken görebilirsiniz. Hasta olmamalarını dilerdim ama hastalığın nihayet kapılarına ulaşmış olmasını da tam da duruma uygun buluyorum. Koronavirüsün eşitlikçi olmadığını, adil olmayan biçimde azınlıkları ve yoksulları (ön cephe işleri veya yetersiz iskan sebebiyle yeterince izole olamayan veya sistematik yoksulluk ve ırkçılık sebepli sağlık sorunları bulunan insanlar) hedef aldığını kavramış olsak da, ana hatlarından birinin bilimi görmezden gelmek olduğunu da öğrenmiştik. Azrail, çamaşır suyu içme yönündeki komplo teorisine prim vermiyor.

Trump'ın 'Teflon Don' lakabı en nihayetinde burada da geçerlilik kazanıyor. Pandemiyi bir şekilde çiziksiz atlatırsa şaşırmam. Ama şimdi Başkan'ın fiziken en yakınında bunulan müttefiklerinin de, Trump'ın zayıf politikaları ve cahilce kararlarına kurban düşen biz Amerikalıların geri kalanı gibi enfekte olma olasılığı yüksek. ABD'nin en kapalı ve korunaklı yeri olması gereken Beyaz Saray'ın da geçirgen olduğu kanıtlandı. Peki bu durum, geride kalan bizlerin kaderine dair ne ifade ediyor?

Başkan Trump mevcut pandemi süresince baştan aşağıya her şeyi tümüyle mahvetti. Şimdi en yakın çevresindekiler bile bunun acısını çekiyor. Onun Beyaz Saray'ı bizim aynamız. Biz burada kırıldıkça, o da orada kırılıyor. Keşke bundan bazı dersler almak için çok geç olmasaydı.
 


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU