Koronavirüs aşısı: Birleşik Krallık'ta insan üstünde yapılan ilk deneylerin sonuçlarının gelecek ay gelmesi bekleniyor

Oxford Üniversitesi'nde tıp alanında kraliyet profesörü olan Sir John Bell "Şu ana kadar iyi gidiyor" dedi

Muhtemel aşı ilk gönüllülere 23 Nisan'da yapılmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin koronavirüs görev gücü üyesine göre, ülkede aşı için yapılan ilk insan deneyinin sonuçları haziran ortasına doğru hazır olabilir.

Oxford Üniversitesi'nde tıp alanında kraliyet profesörü olan Sir John Bell, gönüllülerin hastalığa yakalanıp yakalanmayacağını görmek için, araştırmacıların beklediğini söyledi.

Testlerin üç hafta önce başlamasından bu yana birkaç yüz kişiye iğne yapılırken toplamda yaklaşık bin 110 kişinin deneye katılması bekleniyor.

Deneye katılanların yarısına olası koronavirüs aşısı yapılırken diğer yarısına, yani kontrol grubuna kolayca bulunabilen bir menenjit aşısı uygulanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sir John, Oxford'da aşı bilimi profesörü olan Sarah Gilbert'in yönettiği projenin "şu ana kadar iyi gittiğini" söyledi.

BBC Radio 4'un Today programına konuşan Sir John Bell, "Aşılanan kişiler hastalığa yakalanmayacak mı diye, şu an destekleyici bir işaret bekliyoruz, yani bir sonraki aşama bu" dedi.

Bununla birlikte Sir John, deneye katılanların doğal yollarla yakalanması için toplumda yeteri kadar aktif hastalığın bulunmuyor olma riskinden de bahsetti.

"Bu hesaplamaları yapıyoruz çünkü şu anda etraftaki hastalık miktarına dair epey iyi verilere sahibiz" diye ekledi.

Araştırmacıların deneye katılanları kasten virüse maruz bırakmayı tartıştığını fakat aşının işe yaramaması halinde ölüm riski çok yüksek olacağı için bu seçenekten vazgeçtiğini anlattı.

Eylüle kadar bir milyon doz aşı üretmeyi uman ekip, düzenleyici kurumlar onayladıktan sonra üretim ölçeğini büyütmek için AstraZeneca'yla ortaklık kurdu.

Sir John şunları söyledi:

Dünyanın geri kalanının da bu aşıyı büyük ölçeklerde yapmaya hazır olmasını sağlamak istiyoruz. Böylece aşı ihtiyacın çok olduğu, mesela gelişmekte olan ülkelerdeki halklara da ulaşacak.
Bunu yapmak için bir ortağa çok ihtiyacımız var ve bu ortağın BK'de çok işi olacak çünkü BK'de aşı üretim kapasitemiz olması gereken yerde değil ve bu yüzden bunu büyük ölçüde geliştirmek için AstraZeneca'yla beraber çalışacağız.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU