Pekin’den Avustralya’ya pandemi tepkisi: Çin Büyükelçiliği küçük oyunlar oynamaz ama diğerleri oynarsa karşılık veririz

Avustralya'nın koronavirüs pandemisi hakkında bağımsız soruşturma çağrısı sonrası iki ülke arasındaki diplomatik gerilim artıyor

Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde 217 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Çin ile Avustralya arasında koronavirüs pandemisi nedeniyle başlayan diplomatik kriz devam ediyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın dünya genelinde 3 milyondan fazla kişiye bulaşan, 217 binden fazlasının da ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) nasıl başladığı ve yayıldığıyla ilgili olarak uluslararası bağımsız soruşturma çağrısı son haftalarda iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morrison son yaptığı açıklamada Kovid-19'un kökeni hakkındaki bağımsız soruşturma çağrısını "makul" diye nitelendirip herhangi bir ülkenin hedef alınmadığını söyledi. 

Morrison: Hedef gözetmiyoruz

Soruşturma çağrısının Çin'i eleştirme girişimi olmadığında ısrar eden Morrison ülkesinin en büyük ticaret ortağına yönelik girişimi sürdüreceklerini belirtti.

Morrison başkent Canberra'da yaptığı açıklamada "Avustralya'nın takibi hedef gözetmiyor. Virüs dünya genelinde 200 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Küresel ekonomiyi kapattı. Etkisi ve olası etkileri sıradışı. Dünyanın tüm bunların nasıl başladığı hakkında bağımsız değerlendirme istemesi tamamen makul ve akla yatkın. Böylece bundan ders çıkarabilir ve bir daha yaşanmasını önleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Çin Büyükelçiği: Küçük oyunlar oynamak geleneğimizde yok

Bu hafta Çin'in Avustralya Büyükelçisi Cheng Jingye'nin soruşturma çağrısı nedeniyle Çin'in Avustralya mallarını ve üniversitelerini boykot edebileceğini söylemesi sonrası Avustralyalı bakanlar birden fazla kez Çin'i "ekonomik baskı" uygulamakla suçlamıştı.

Avustralya Ticaret ve Dış İlişkiler Bakanı da Çin büyükelçisini arayarak endişelerini aktarmış, Çin Büyükelçiği daha sonra yaptığı açıklamada konuşulanları yayımlayınca bakanlık buna da tepki göstermişti.

Çin Büyükelçiliği'nin son açıklamasıyla tartışmalar devam etti. Görüşmenin ayrıntılarının ilk olarak "bazı Avustralyalı yetkililerce sızdırıldığını" söyleyen elçilik şu ifadeleri kullandı.

Çin Büyükelçiliği küçük oyunlar oynamaz, geleneğimizde bu yok. Ancak diğerleri oynarsa karşılık veririz.

Yeni Zelanda da soruşturmayı destekliyor

Diğer yandan en büyük ticaret ortağı Çin olan bir diğer ülke Yeni Zelanda da komşusu Avustralya'nın pandemi nedeniyle bağımsız soruşturma yapılması çağrısını destekledi.

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı Winston Peters "Virüsün hangi ülkeden çıktığı da dahil neler olduğu hakkında bir soruşturmayı dünyadaki tüm ülkelerin arzulamadığını düşünmek çok zor" dedi.

Ancak Avustralya'nın çağrısına diğer ülkeler şu ana kadar sıcak bakmadı. Birleşik Krallık ve Fransa bir soruşturmaya odaklanmak için doğru zamanın gelmediğini açıklamıştı.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump da Çin'in koronavirüsü daha önce durdurabileceğini öne sürerek konuyla ilgili "ciddi araştırmalar" yapıldığını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU