Sağlık Bakanlığı diş tedavisi sırasında alınması gereken tedbirleri Kovid-19'a göre güncelledi

Zorunlu olmayan başvuruların ertelenmesi, hasta bekleme alanlarında sosyal mesafenin sağlanması, muayene sırasında koruyucu ekipman kullanılması ve kolay dezenfekte edilmeyen dergi, gazete gibi eşyaların etrafta bulundurulmaması gerektiği belirtildi

"Sosyal mesafe sağlanamıyorsa hastalar bina dışında beklemeli" / Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı, diş tedavisi öncesinde ve sonrasında alınması gereken tedbirleri Kovid-19 salgını nedeniyle güncelledi. 

Enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamında hazırlanan dental işlemler prosedürüne göre, 65 yaş üstü kronik bir rahatsızlığı (hipertansiyon, kronik akciğer hastalığı, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar vb.) olanlar ile hamilelerin çalıştırılmasının uygun olmadığı vurgulandı.

Çalışanların, kendilerinde ya da hastalarında Kovid-19 semptomları (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı) açısından şüpheli bir durumla karşılaştıklarında pandemi hastanesine başvurulmasının gerektiği ifade edildi.

Standart önlemler: El hijyeni sağlanmalı, muayeneler koruyucu kişisel ekipmanla yapılmalı, tedavi ve çevre yüzeyleri temiz tutulmalı

Sağlık Bakanlığı, el hijyeninin sağlanması, kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanımı, güvenli enjeksiyon uygulaması, steril alet ve cihazların kullanılması, tedavi ve çevre yüzeylerinin temizliğinin ve dezenfeksiyonunun sağlanması gibi şart olan standart önlemlere ek bazı önlemlerin alınması gerektiğini de belirtti.

Başkaları tarafından dokunulabilen ve kolay dezenfekte edilemeyen dergi, gazete, broşür ve oyuncak gibi nesnelerin ortamdan kaldırılması, sosyal mesafe ve hijyen talimatları içeren afişlerin asılması ise ek önlemler arasında yer buldu.

"Sosyal mesafe sağlanamıyorsa hastalar bina dışında beklemeli"

Bekleme alanlarında oluşabilecek riske de dikat çekilirken, rendevulara zamanında gelinmesini sağlama ya da gerektiği takdirde hastaların bina dışında veya araçlarında  bekletilmesinin uygun olacağı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

Hasta bekleme alanlarında sosyal mesafe (en az 1 metre mesafe) sağlanmalı. Hasta bekleme alanları, uygun sosyal mesafeye izin vermiyorsa veya hastaların tercih etmesi durumunda kişisel araçlarında veya cep telefonu ile temasa geçebilecekleri şekilde binanın dışında beklemeli. Sağlık tesisi girişlerinde, bekleme odalarında ve hasta girişlerinde alkol bazlı antiseptik bulundurulmalı.

"Zorunlu olmayan başvurular ertelenmeli"

Hasta ve refakatçinin maske takmayı unutmaması, hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar hariç (Pediyatrik hastalar, özel gereksinimli bireyler, yaşlı hastalar vb.) refakatçi kabul edilmemesi, refakatçi kabul edildiği durumlarda ise ilk görüşme esnasında Kovid-19 semptomları açısından sorgulanması, hastanın şikayeti öncelikle telefon, mesajlaşma veya video konferans yoluyla değerlendirilerek mümkünse zorunlu olmayan başvuruların ertelenmesi gerektiğine yer verildi.

"Panoramik radyografi ve bilgisiyarlı tomografi tercih edilmeli"

Enfeksiyon önlemleri kapsamında olası/kesin Kovid-19 hastalarına ek olarak damlacık ve temas önlemleri alınması gerektiği de kaydedildi.

Hasta değerlendirmelerinde sıkça kullanılan intraoral radyografilerin tükürük sekresyonunu artırması ve öksürük refleksini uyarması sebebiyle panoramik radyografiler ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografilerin kullanımının tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

"Kişisel koruyucu ekipmanı yüzde 70'lik alkol ile silin"

Tedavi sonrası hasta kabulünde ise her kontrolden sonra yüz koruyucu, gözlük gibi tekrar kullanılabilen kişisel koruyucu ekipmanın yüzde 70'lik alkolle silinerek, dezenfekte edilmesi ya da yenisi ile değiştirilmesi, hastaya özel olmayan ve ortak kullanım gerektiren dental röntgen cihazı, ışık, dental ünit ve sandalyesi gibi cihazlar her hastadan sonra üreticinin talimatlarına göre ya da yüzde 70'lik alkol ile silinerek (1 dakika süre beklenmeli) dezenfekte edilmesi gerektiği belirtildi. 

"Hasta müracaatlarının tekrarlamaması için ..."

El aletlerinin üzerindeki kalıntıları gidermek için detaylı temizlik yapılması ve her hastadan sonra rutin enfeksiyon önleme kurallarına uygun olarak buharlı otoklav ile sterilizasyonun sağlanması, kapı kolları, sandalyeler, masalar, asansörler, tuvalet ve banyo gibi alanlar rutin temizlik ve dezenfeksiyon prosedürlerine uygun olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, dental ağrı ve oral kavite enfeksiyonu olan hastaların tedavisi için konservatif yaklaşımın yeterli olup olmayacağının iyi değerlendirilerek, hastaların müracaatlarının tekrarlamamasına çalışılması gerektiği bilgisi de yer buldu. 

Diş hekimi ve yardımcı ekibin iş yerinden ayrılırken, kişisel koruyucu ekipmanı tıbbi atık kutusuna atması ve el hijyenini sağlayarak, kişisel kıyafetlerini giymesi gerektiği de belirtildi.

 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU