ABD’deki ilk koronavirüs ölüm vakası daha önce düşünülenden haftalar önce gerçekleşmiş

Kaliforniya eyaletinde şubatta bildirilmeyen iki Kovid-19 ölüm vakasının ülkedeki ilk koronavirüs ölümleri olabileceği belirtildi

Uzmanlar net sayılara ulaşabilmek için daha fazla test yapılması gerektiğini belirtiyor (AFP)

Kaliforniya’nın Santa Clara belediyesindeki sağlık yetkilileri, salı günü ABD’deki ilk koronavirüse bağlı ölümlerin daha önce düşünülenden haftalar önce gerçekleştiğini belirtti. 

Silikon Vadisi’nin merkezinde yer alan belediyenin sağlık yetkilileri, 6 ve 17 Şubat’ta gerçekleşen iki ölümün ilk olarak Kovid-19’la ilişkilendirilmediğini ancak daha sonra yapılan testlerde bu kişilerin Kovid-19 olduğunun belirlendiğini söyledi. 

NBC News’un haberine göre, Washington eyaletindeki yetkililerin 29 Şubat’ta bildirdiği ölüm vakasının ABD’deki yeni koronavirüsle ilişkili ilk ölüm olduğuna inanılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Santa Clara belediyesinin tıbbi denetçisi yaptığı açıklamada, “ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) bugün iki vakadan da alınan doku örneklerinde SARS-CoV-2 virüsünün (Kovid-19’a neden olan virüs) bulunduğuna dair teyit aldık” dedi. 

Bahsi geçen belediyede 9 Mart’a kadar herhangi bir Kovid-19 ölüm vakasının bildirilmediği, ancak daha önce en az üç kişinin hastalıkla ilişkili olarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Belediyenin sağlık denetim biriminin yaptığı açıklamada, “Bu üç kişi test kapasitesinin sınırlı olduğu dönemde evde hayatını kaybetmişti. O dönemde CDC’nin koyduğu test kriterlerine göre sadece yakın zamanda seyahat ettiği bilinen kişilere ve özel belirtiler nedeniyle tıbbi destek isteyenlere test uygulanıyordu” ifadelerine yer verdi. 

Geçen hafta Santa Clara belediyesinde gerçekleştirilen ve bölgede virüsün yaygınlığını inceleyen çalışmanın, “enfeksiyonun doğrulanan vakaların sayısından çok daha yaygın olduğuna işaret eden” kanıtların bulunduğu belirtilmişti. Bahsi geçen antikor testlerinde bölgedeki sakinlerin yüzde 2,5 ile 4,2’sinin kanında antikor bulunduğunun tahmin edildiği ifade edilmişti. 

 

Independent Türkçe, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU