Los Angeles’ta yapılan antikor testleri Kovid-19 vakalarının açıklanandan daha fazla olduğuna işaret ediyor

Bu verilerin hastalığın daha az ölümcül olduğuna işaret edebileceği ifade edildi

Araştırmacıların daha net bir tabloya ulaşabilmek adına daha fazla test yapacağı belirtildi (Kit Karzen)

Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Los Angeles Belediyesi’nin halk sağlığı yetkilileri pazartesi günü antikor testlerinin ilk sonuçlarını yayımladı. Testlerden elde edilen veriler çok fazla sayıda bölge sakininin koronavirüse yakalandığına işaret ediyor. 

USC News’un haberine göre, vaka sayılarının daha fazla olduğu tespit edilse de, ölüm oranının Los Angeles Belediyesi’nin daha önce düşündüğünden daha düşük olduğu belirtildi. 

Verilerin, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin ve bölgenin sağlık yetkililerinin ortak yürüttüğü devam eden çalışmaya dair ilk sonuçları yansıttığı aktarıldı. 

Araştırmayı yürüten ekibin, bölge genelindeki pandeminin etkisini ve yayılmasını belirlemek için zaman içinde bir dizi temsili örnek üzerinde antikor testi yapacağı ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Testin ilk aşamasına dair sonuçlara dayanarak, araştırma ekibi, bölgedeki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 4,1’inin vücudunda virüse karşı antikor bulunduğunu tahmin ediyor. Tahminlerin istatistiksel hata payıyla düzenlenmesi, bölgedeki yetişkin nüfusunun yüzde 2,8 ile 5,6’sı arasında bir oranın vücudunda antikor olduğuna işaret ettiği belirtildi. Bu da bölgedeki yaklaşık 221 bin ile 442 bin arasındaki bir yetişkin toplamının virüse yakalandığını gösteriyor. 

Bu sayıların, bölgede nisan başında gerçekleştirilen çalışmadaki 7 bin 994 doğrulanmış Kovid-19 vakasına kıyasla 28 ile 55 kat daha fazla olduğu ifade edildi. Bölgedeki Kovid-19’la ilişkili olarak gerçekleşen ölümlerin 600’ü geçtiği aktarıldı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde kamu politikası profesörü ve çalışmayı yöneten Neeraj Sood, “Sadece belirtileri gösteren kişileri teste tabi tuttuğumuz ve testlerin ulaşılabilirliği sınırlı olduğu için bölgemizdeki Kovid-19 enfeksiyonlarının gerçek boyutunu bilmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Tahminler ayrıca hastalığa dair beklentileri yeniden şekillendirmemiz ve halk sağlığı stratejilerini yeniden düşünmemiz gerektiğine işaret ediyor olabilir.

Los Angeles Belediyesi halk sağlığı departmanının direktörü Barbara Ferrer, “Bu sonuçlar pek çok kişinin farkında olmadan enfekte olduğuna ve virüsü başkalarına bulaştırma riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor olabilir. Fakat sonuçlar aynı zamanda enfeksiyon kapan kişiler arasındaki ölüm riskinin daha önce düşünülenden daha düşük olduğuna işaret etse de, Kovid-19’la ilişkili ölümlerin sayısının her gün artmaya devam etmesi gayretli önleme ve kontrol çabalarına ihtiyaç duyduğumuzun altını çiziyor” dedi.

Çalışmanın sonuçlarının henüz hakem onayından geçmediği belirtildi. Araştırmacıların gelecek aylarda her hafta farklı katılımcı gruplarına test uygulayacağı aktarıldı. 

 

Independent Türkçe, USC News

DAHA FAZLA HABER OKU