İki dev uluslararası ilaç şirketi Kovid-19 aşısı için ortak çalışma başlattı

Kovid-19'u durdurmak için bilim insanlarının yarıştığı düzinelerce aşı geliştirme çalışmasından birinde GSK ve Sanofi işbirliği yaptı

Aşının 2021'den önce hazır olmayabileceği belirtiliyor (Reuters)

Dünyanın en büyük ilaç firmalarından ikisi koronavirüs aşısı geliştirmek için güçlerini birleştiriyor. Ancak aşı 2021 sonuna kadar hazır olmayabilir.

Britanyalı GSK ve çok uluslu Fransız Sanofi firmaları ucuz ve kitlesel ölçekte Kovid-19'a karşı uzun süreli bağışıklık sağlama umuduyla işbirliğine gittiklerini açıkladı.

Bilim insanları virüsü durduracak bir çözüm arama yarışındayken, bu aşı dünya genelindeki en az 70 aşı çalışmasından biri.

Sanofi, virüse karşı anikor üretimini uyaran, rekombinant DNA teknolojisine dayanan S-proteini antijenine katkıda bulunacak.

GSK CEO'su Emma Walmsley hedeflerinin bu yıl sonu itibarıyla deneylere başlamak ve aşıyı "2021'in ikinci yarısında" kullanıma sunmak olduğunu söyledi.

Walmsley şunları kaydetti: 

Bu normal bir aşı geliştirme süresinden önemli ölçüde daha hızlı ve her iki şirkette de araştırma ekipleri acil olarak bunun üzerinde çalışmaya başladı. Başarılı olduğu takdirde gelecek yıl sonuna kadar yılda yüz milyonlarca doz hazırlayabileceğimize inanıyoruz.

Walmsley ayrıca, Kovid-19'un durdurulması için "birden fazla aşıya ihtiyaç duyulacağına" inandıklarını ve bu sebeple diğer projelere de katkıda bulunduklarını ifade etti.

Sanofi CEO'su Paul Hudson ise, "Dünya bu benzeri görülmemiş küresel sağlık kriziyle yüzleşirken hiçbir şirketin bunu tek başına başaramayacağı da açık" dedi.

GSK, bağışıklık tepkisini güçlendirmek için adjuvana (destekleyiciye) katkı sunacak. Böylece daha az antijene ihtiyaç duyulacak bu da daha fazla dozun hazır olabileceği anlamına geliyor.

Hudson, "Bu sebeple, virüsün durdurulmasına yardımcı olacak aşının bulunması ve yeterli sayıda üretilebilmesi amacıyla Sanofi uzmanlığını ve kaynaklarını GSK gibi ortaklarımızla bütünleştirmeyi sürdürüyor" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya genelinde geliştirilen 70 muhtemel aşının listesini derledi.

Çin ve ABD'deki üç aday en hızlı ilerlemeyi kaydediyor. Bunlardan biri olan ve CanSino'yla Pekin Biyoteknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının hastalar üzerindeki test sonuçları çoktan yayımlandı.

ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve Moderna şirketi tarafından geliştirilen aşı da çok geride değil. "Herhangi bir tehlike işaretine" rastlanmadığını belirten NIH Bulaşı Hastalıklar Başkanı Dr. Anthony Fauci, haziran gibi daha geniş test aşamasına geçilebiceğini umduğunu belirtti.

Bir dizi farklı yaklaşım kullanan onlarca başka aşı da, aşıların insan dışı canlılarda test edilmesini içeren klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Bununla beraber DSÖ, koronavirüs aşısının en az 12 aydan önce hazırlanmasının muhtemel olmadığı uyarısında bulundu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU