Koronavirüsün kontrol altına alındığı Singapur'da yeniden artan vaka sayıları "ikinci dalga" endişesine yol açtı

Singapur’un, Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan’la birlikte yeni koronavirüs salgınını kontrol altına aldığı düşünülüyordu

Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerin aldığı sıkı önlemler pek çok ülke için örnek gösteriliyordu (Reuters)

Yeni koronavirüs salgınının henüz pandemi haline gelmeden önce önlem almaya başlayan Singapur, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore’nin SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19 hastalığının yayılmasını kontrol altına aldığı düşünülüyordu. 

Ancak Wired’ın haberine göre, son haftalarda elde edilen verilerin bu bölgelerdeki yeni vakaların sayısında artış yaşandığını gösteriyor. Uzmanlar bu artışın bu ülkelerden Avrupa ve ABD gibi yerlere seyahat edip geri dönen kişilerle ilişkili olabileceğini düşünüyor.

Salgının hemen başında bahsi geçen ülkelerin, ülke içindeki hareketliliği sıkı ve hızlı biçimde kontrol altına aldığı, sağlık çalışanlarının hastaların iletişimde bulunduğu kişileri takip etmesinin sağlandığı, hastanelere takviyeler yapıldığı ve verilerin düzenli olarak paylaşıldığı belirtilmişti. Yakın zamana kadar dünyanın geri kalanı vaka sayılarına dair çan eğrisinin ne zaman düzleşeceğini tartışırken, Singapur, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore’nin bunu çoktan gerçekleştirdiği belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adam Rogers'in imzasının taşıyan haberde, Hong Kong’un yavaş ve sabit ilerleyen vaka sayılarının 18 Mart’ta artmaya başladığı ve 28 Mart’ta 84 vaka birden yükseldiği ifade edildi. Öte yandan Singapur’da yeni vakaların aylarca iki haneli sayıları ancak bulurken 16 Mart’ta 47 vaka birden arttığı ve o andan sonra üç gün boyunca her gün 70’ten fazla vaka bildirildiği belirtildi. 

Tayvan’ın bir günde görülen vaka sayıları ocak ayının sonunda 5’ken, martın ortasına gelindiğinde günde 20 vakalara kadar çıktığı aktarıldı. Güney Kore’deyse 3 Nisan’da 86 yeni vaka bildirildi. 

Belirtilen vaka sayıları, örneğin ABD’deki sayılarla kıyaslandığında hala düşük görünse de, vaka sayılarının yeniden artmaya başlayabileceğine dair uyarı niteliği taşıyor. ABD’de 16 Mart’ta yeni vaka sayısı 983’tü, 2 Nisan’daysa 29 bin 874’tü. Öte yandan İtalya’daysa 21 Mart’ta 6 bin 557 yeni vaka bildirilmişti. 

Hong Kong Üniversitesi’nde epidemiyolog Ben Cowling, “Az sayıda vaka mevcuttu ve sonra bir şekilde yok oldular. Fakat şubatın sonu martın başında Avrupa’dan yeni vakalar gelmeye başladı. Hong Kong’a Avrupa, ABD ve dünyanın diğer yerlerinden çok fazla kişi geldi. Tayvan’a ABD’den birçok kişi gitti” dedi.

Bütün bunların bağlantısız pek çok yerel vakaya yol açtığı ve sayıların yeniden yükselmeye başladığı ifade ediliyor. 

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Jason Wang, Tayvan için “çocuklar için kış tatilini 10 gün uzattılar, böylece çocukların okula maskelerde gidebilmesini sağladılar. Pek çok kişi tatil için Avrupa’ya gitmişti ve geri döndüler” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü açıklamadan önce Çin’den tüm uçuşları durdurmuştuk. Fakat bunu yaptıktan sonra çok fazla şey yapmadık. Toplum içinde hazırlanıyordu ve sonra salgına dönüştü. Ve sonra insanlar Avrupa’dan dönmeye başladı ve bunu düşünmedik bile.

Cowling, “Koronavirüs bir yere gitmiş değil. Onu ortadan kaldırmayacağız. Her zaman etrafımızda olacağı ihtimaliyle yüzleşmek zorunda kalacağız, fakat umarım etkili bir tedavi yöntemi ya da aşı geliştirene kadar vaka sayıları düşük seyreder” dedi. 

 

Independent Türkçe, Wired

DAHA FAZLA HABER OKU