Koronavirüs salgını düğünleri erteletti, sektör büyük krize girdi

Koronavirüs salgını düğün mevsiminin başında hayatı durdurdu. Gelin ve damat adaylarının yanı sıra düğün sektörü de mağdur oldu. Organizatörler, salon sahipleri, sanatçılar, gelinlikçiler gibi geçimini sektörden sağlayan birçok insan zor günler geçiriyor

Koronavirüs salgını nedeni ile düğünler iplat edilince salonlar boş kaldı / Fotoğraf: AA

Tüm dünyayı evlerine kapatan Kovid-19 salgını, Türkiye’de de hayatı durdurdu. Salgının önüne geçmek için birçok tedbir alındı. ‘Nişan ve düğün’ gibi etkinlikler de önlemler kapsamında ertelendi.

Tam düğün döneminin başlangıcında gelen erteleme kararı ise sektörü krize soktu. Düğün sektörü çalışanları yaşananları Tükenmez Haber’den Özlem Temena’ya anlattı.

Türkiye’de birçok düğün salonuna sahip olan Herasus Wedding Firması’nın ortağı Akın Acar, 'düğün salonlarının koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılmasının ardından ramazan ayına kadar bütün etkinliklerinin iptal olduğunu' söyledi.

Düğün sektörünün büyük zarar gördüğünü söyleyen Acar, “Mart-nisan ve hatta ramazan programlarımız bile iptal oldu. Şu an haziran, temmuz ve diğer aylar için büyük bir belirsizlik hâkim. İnsanların haklı bir kaygısı var” dedi.

 

Herasus Wedding Firması’nın ortağı Akın Acar.jpg
Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

Gelin adayı gözyaşlarını tutamadı

Düğün salonları kapatma kararını televizyonlardan öğrendiğini anlatan Acar, şöyle konuştu

Son dakika haberlerini takip ederken altyazıda ‘kafe ve düğün salonlarının kapatıldığını’ öğrendik. Çalışanlarım ve ben şoke olduk. Nisan ayı hazırlıkları tamamdı ve tam sezonumuz açılacaktı. O sırada hafta sonu düğün programı olan çiftimiz olanlardan habersiz bir şekilde el ele içeri girdiler. Bir mahcubiyet edasıyla durumu anlattık, ne olduğunu bilemediler. Hatta hanımefendi gözyaşlarını tutamadı. Sonrasında da birçok çift ve aile bizi aradı. Kimisi öfkeliydi kimisi daha anlayışlı.

Yıllık 500.000 TL kira ödediklerini söyleyen Acar, “Düğün sezonu nisanda başlar ekimde sonlanır. Bizleri asıl endişelendiren sezonu tam anlamıyla büyük zararlarla kapatacak olmamız” dedi.

 

03255c6f-1006-4346-b713-9a766fd60160.jpg
Sultan Karaman Göl / Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

En az 20 bin lira

Ankara’da faaliyet gösteren Ladybug Organizasyon Şirketi’nin sahibi Sultan Karaman Göl, ‘düğün sezonunun başlıyor diye aldığı malzemelerin elinde kaldığını’ söyledi.

Yaz ayları için kredi çektiğini söyleyen Göl, sektörün durumunu şöyle anlattı:

2 ay iş yapmamak ödemelerimi zorlaştırıyor. Bu dönemde dükkanımız kapalı. Mart ve nisan dahil 40 organizasyon için tarih değişti. En az 20 bin TL zarar ettim” dedi. Hükümetten kira yardımı ve SGK desteği beklediklerini söyleyen Göl, “Devlet bu zararın telafi edilmesi için dükkân kiralarını, bağkur SSK gibi muhasebe giderlerini ve elektirik su faturalarını destekleyeceğini söyledi. Ancak bundan faydalanmak için SGK gün sayısının 450 olması lazım. Yeni açılan bir işletmede 450 gün sayısı nerde görülmüş? Küçük esnafları öldürdü bu süreç, önümüzü göremiyoruz.

 

f2a1aef0-9976-4897-8fd0-9dcdabe907fe (1).jpg
Cansu Duman / Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

Kazancımı kaybettim

Düğün salonlarında halk dansı sergileyen Cansu Duman aynı zamanda dans eğitmenliği de yapıyor. Bu süreçte kazancını kaybettiğini söyleyen Duman, “Ben nedimelik dışında halk oyunları eğitmenliği de yapıyorum. Ancak çalıştığım okulda şu an haliyle kapalı. Şu an kazanç sağlamamız için düğünlerin olması ve ertelenmeden tarihinde yapılması gerek” dedi.

Gelinlik diken ve satan Semra Dindar ise ‘mart ayı için kirayı yarım yatırdığını’ söyledi. Dindar, “Bu iş ne kadar sürer bilmiyorum. Piyasadan 30 bin TL alacağım var. Hayat koronadan sonra nereden devam eder bilmiyorum. Dükkan sahibi bir ay çalışmazsa kirasını nasıl ödeyecek" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU