Kovid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü: İçinde bulunduğumuz 2-3 hafta çok kritik, virüsün etki süresini halkın davranışı belirleyecek

Sağlık Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı danışmanlık verilmesi amacıyla oluşturduğu Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü, bakanlığın açıkladığı vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddialarına da yanıt verdi

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Ulusal Kurtuluş Savaşı vermemi lazım. Biz mecburen dışarı çıkıyoruz, görev bilincimiz olmasa şu süreçte sokağa adımımı atmam / Fotoğraf: Reuters

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği güncel bilgilere göre Türkiye’de doğrulanmış 3 bin 629 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası bulunuyor.

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan hastalık nedeniyle ülkede 75 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişi iyileşerek taburcu edildi.

Sosyal medyada yer alan asılsız bilgiler de hastalık gibi tehlikeli.

"Evde oturup TV izlemek, yoğun bakımda tavanı izlemekten daha iyidir' şeklinde paylaşımım yok"

Independent Türkçe’ye konuşan Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'dezenformasyona dikkat' çağrısı yaparak, teyitsiz hiçbir bilgiye güvenilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Sosyal medyada kendisine ait olmayan hesaplardan asılsız paylaşımlar yapıldığına da değinen Özlü, dün gündem olan bir tweete değindi.

"Bir bilim kurulu üyesi olarak, işin ciddiyetini anlamayıp hala sokağa çıkanlara bir önerim var; Evde oturup TV izlemek, yoğun bakımda tavanı izlemekten daha iyidir" şeklinde paylaş yapmadığını belirten Özlü; Facebook, Twitter ve Instagram'daki resmi hesaplarının "drtevfikozlu" şeklinde olduğunu söyledi.

 

COVID-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü AA.jpg
Prof. Dr. Tevfik Özlü / Fotoğraf: AA

 

"En etkili yöntem evde oturmak!"

Kovid-19 hastalığına yakalanmamak için hangi tedbirleri alabileceğimizi sorduğumuz Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bilimsel kanıtlara dayalı en etkili yöntem evde oturmak! Hasta olmamak istiyorsanız, iş ya da herhangi bir zorunlu neden olmadıkça evden çıkmayacak ve evinize de kimseyi kabul etmeyeceksiniz! Evden çıkmak zorunda kaldığınızda da sosyal mesafeye dikkat edeceksiniz. Devamlı söylüyoruz. Kimseyle temas etmeyin, tokalaşmayın, sarılmayın. El hijyeni olmazsa olmaz. Ellerinizi sık sık yıkayın" tavsiyelerinde bulundu.

"Yüzeylere dokunmayın, asansör tuşları, kapı kolları, hepsi risk oluşturuyor"

Kapı kollarından asansör tuşlarına dokunulan tüm yüzeylerin riskli olduğu uyarısını yapan Tevfik Özlü, "Yüzeylere dokunmayın, dokunsanız da ellerinizi yıkayın. Kolonya, alkol ile dezenfekte edin" dedi.

Bağışıklık sistemi, dengeli beslenme ve düzenli uyku

Özlü, bağışıklık sistemini güçlendirme, dengeli beslenme ve düzenli uyuma tavsiyelerinde de bulundu.

"Kovid-19 gençleri etkilemiyor' bilgisi hatalı"

Avrupa'daki vakalar incelendiğinde Kovid-19'un gençleri de etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle ağır, kronik rahatsızlıkları olan gençlerde ölüm vakalarının görüldüğünü kaydederek, genç yaşlı demeden herkesin risk altında olduğunu kaydetti.

"2-3 hafta çok kritik, dişimizi sıkalım, sosyal izolasyon şart"

Yeni tip koronavirüsün ne kadar süre daha etkili olacağı sorusuna net yanıt vermenin yanıltıcı olacağını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bu süre halkın davranışına göre değişir, hangi ilde ne kadar uyum sağlanıyor tam olarak bilinmesi mümkün değil. Bu süre ülkeden ülkeye değişiyor. İçinde bulunduğumuz 2-3 hafta çok kritik, dikkatli olup dişimizi sıkmalıyız. Salgını yükselme trendinde olduğu dönemi az hasarlı atlatmaya çalışalım. Sosyal izolasyon şart" yanıtını verdi.

Sözlerini "Umarım bu süre uzamaz" diyerek sürdüren Prof. Dr. Tevfik Özlü, Çin’den salgının atlatıldığına dair gelen görüntülerin mutluluk verici olduğunu, dikkatli davranılır ve sosyal izolasyon şartına uyulursa Türkiye’de de benzer görüntüler vermenin uzun sürmeyebileceğini kaydetti.  

 

İstiklal boş koronavirüs AP.jpg
Fotoğraf: AP

 

Özlü, hijyen kurallarına dikkat edilip, sosyal izolasyon sağlanırsa Kovid-19 tehdidini kontrol altına almanın kolaylaşacağını kaydetti.

"Biz mecburen çıkıyoruz, görev bilincimiz olmasa dışarı çıkmam"

Sağlık çalışanlarının mecburiyet nedeniyle işe gittiklerini vurgulayan Özlü, "Biz mecburen çıkıyoruz, bizim kamu görevimiz. Görev bilincimiz olmasa ben çıkmam dışarı. Sokağa adımımı atmam. Herkesin bu durumu önemsemesi gerekli" dedi.    

"Elimizdeki sayıların gerçek hasta sayısını yansıtmadığını söyleyebiliriz ama ne kadar üzerinde bunu bilemeyiz" 

Prof. Dr. Tevfik Özlü'ye Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddialarını da yönelttik.

Özlü, bu kargaşanın henüz tanı konulmamış vakalardan kaynaklandığını, bunun bir örtbas olmadığını söyledi:

Olası vaka sayıları ile kesin vaka sayıları farklı. Bakan beyin (Fahrettin Koca) açıklamaları, kesin vakaları içeriyor. Ancak toplumda henüz tanı almamış, hastalığın bulaştığı kişilerin olması muhtemel. Örneğin dünyada 500 bin vaka varsa, bunların hepsi teyitlidir. Ama muhtemelen vaka sayısı bundan daha fazladır. (Türkiye'de) Elimizdeki sayıların gerçek hasta sayısını yansıtmadığını söyleyebiliriz. Ama ne kadar üzerinde bunu bilemeyiz çünkü teyitli vaka sayısı yayınlanır. Bu bir saklama, örtbas etme değil. Bundan sonra şunu beklemeyelim: Vaka sayısı aniden duracak! Böyle bir şey yok, durmayacak, bir süre düzlükte gideceğiz, sonra düşüş başlayacak, trend bu. Tekrarlıyorum, burada en kritik nokta halkın davranışı….

 

Koronavirüs Çin Reuters.jpeg
Dünya genelinde 534 bin Kovid-19 vakası görülürken, 24 bini aşkın kişi bu virüs nedeniyle yaşamını yitirdi / Fotoğraf: Reuters

 

"Uygulamadaki aksaklıklar bizim sorumluluğumuzda değil"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, kendilerinin bilim kurulu üyeleri olarak Sağlık Bakanlığı'na danışmanlık verdiklerini, uygulamaya ise karışmadıklarını söyledi.

Yapılması gereken her şeyi anlattıklarını belirten Özlü, test kuyrukları ve acillerdeki hasta yoğunluğuna ilişkin görüntülere de şu yanıtı verdi:

Biz Bilim Kurulu üyeleriyiz. Fikirlerimizi bilime, literatüre dayanarak yansıtıyor, ne iyi sonuç verir, ne daha etkilidir, kanıtlarıyla tavsiye ediyoruz. Ama bu tavsiyelerin ilerleyişi, uygulanış şekli ya da sahadaki aksamalar bizim elimizde değil. Baız sorunların olabileceğini varsayıyorum. Sahadaki geri dönüşlerin doğru yansıtılması gerek. İyi örnekleri de kötü örnekleri de ynasıtmak gerekli.

"Dışarda güvende değilsiniz, evi kendiniz için genişletin"

Evde iyi zaman geçirmenin yollarını bulalım diyen Özlü, "Dışarda güvende değilsiniz. Evi kendiniz için genişletin. Kitap okuyun, film izleyin, belgesellere bakın, salonda egzersiz yapın, tek başınıza yapabileceğiniz çok şey var. Ailecek de güzel şeyler üretebilirsiniz. Dijital ortamda dostlarla muhabbet, mesajlaşma, sosyal medyada paylaşımlar ya da eşyalarınızı gözden geçirin. Hayat stilinizi değiştirebilirsiniz, bunu bir fırsat olarak da görmeye çalışalım" ifadelerini kullandı.

 

COVID-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü 2 AA.jpg
Prof. Dr. Tevfik Özlü / Fotoğraf: AA

 

"Ulusal Kurtuluş Savaşı vermemiz lazım"

"Umutluyum, Türkiye genç nüfusa sahip, sosyal dayanışmamız güçlü. Hepimiz için bir tehdir var ortada. Dayanışma içinde olalım. Ulusça pek çok badire, kriz atlattık, bunun da hakkından geleceğiz. Ulusal Kurtuluş Savaşı vermemiz lazım. Zaman kavga, hesaplaşma zamanı değil. İyi niyetle herkes, hatta tüm ülkeler deneyimlerini paylaşıp kenetlenmeli" diyen Özlü, işini kaybeden, zor durumda olanlara yardım edilmesi çağrısı yaptı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU