Klinik deneyler HIV ilaçlarının, Kovid-19’a karşı etkisiz olduğunu gösterdi

Deney salgının başladığı Çin'in Vuhan kentinde gerçekleştirildi

SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19 hastalığına tedavi bulmak amacıyla pek çok farklı ülkedeki laboratuarlarda çalışmalar devam ediyor (NIAID-RML)

Çin’de doktorlardan ve araştırmacılardan oluşan bir ekip HIV hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların, neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19’a karşı etkili olmadığını ortaya koydu. 

The New England Journal of Medicine isimli bilimsel yayında yayımlanan makalede, ekip Çin’in Vuhan şehrindeki hastalarla gerçekleştirdikleri klinik deneyi ve ne gibi sonuçlar çıkarıldığını aktardı. Brigham & Kadın Hastanesi’nden Lindsey Baden ve Eric Rubin de aynı dergide Çin’deki ekibin çalışmasını tartışan bir makale yayımladı. 

Yakın zamanda, Kovid-19 ve HIV hastalıklarına neden olan virüslerin, bulaşıcı olmak için proteaz enzimine ihtiyaç duyduklarına işaret edilmişti. Ve daha önce yapılan bir araştırma proteaz inhibitörleri lopinavir ve ritonavir’in HIV hastalarının tedavisinde etkili olduğunu ortaya koymuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu araştırma inhibitörlerin SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19 hastalığının tedavisinde de kullanılabileceği konusunda fikirlerin ortaya çıkmasına neden olmuştu. Sorunun cevabına yanıt üretebilmek için Vuhan’daki araştırma ekibi klinik deney başlattı. 

Deney, ağır Kovid-19 vakası 199 kişiyle birlikte gerçekleştirildi. Bir gruba standart bakım yapılırken, diğer gruba standart bakımın yanında lopinavir ve ritonavir de uygulandı. Nihayetinde hastaların 94’üne proteaz inhibitörleri verildi. 

Medical Express'in haberine göre, deneyin sonunda araştırmacılar bu ilaçları kullanmanın herhangi bir faydasının bulunmadığını gösterdi. İlacın verildiği hastaların durumunun, diğer hastalardan daha iyiye gitmediği ifade edildi. 

Fakat bazı uyarılar mevcut. Deneyde yer alan hastaların tamamının hastalığın ileri aşamasında bulunması herhangi bir tedavi yönteminin işe yarama ihtimalini düşürmüş olabilir. Ayrıca deneyde yer alan hastaların sayısının az olması da bir diğer kısıtlayıcı etken olarak ifade edildi. 

Ayrıca belirtiler başladıktan sonra 12 gün içinde ilaçları kullanan hastaların bir günlük ilerleme kaydettiği belirtildi. Fakat, Baden ve Rubin hastalığın erken aşamasında alınan aynı ilaçların etkili olma ihtimalinin olabileceğini belirtiyor. 

 

Independent Türkçe, Medical Express

DAHA FAZLA HABER OKU