Bağışıklık hücrelerinin birden fazla virüse karşı güçlü savunma geliştirebildiği keşfedildi

Yale Üniversitesi’ne göre bulgular, bilim insanlarının şimdi aktif olarak araştırdığı koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıkları anlamalarına da yardımcı olabilir

(Pixabay)

Yale Üniversitesi’nin liderlik ettiği yeni bir araştırmaya göre vücutta bulunan bir virüs, bağışıklık sisteminin ikinci bir virüse karşı güçlü bir savunma başlatmasını engellemiyor.

Çalışmanın ardındaki araştırmacılar, Hindistan Ulusal Ruh Sağlığı ve Nörobilimler Enstitüsü'nden ve Bangalore’daki Apollo Hastanesi'nden meslektaşlarıyla birlikte çalıştı.

PLOS İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar (PLOS Neglected Tropical Diseases) isimli hakemli yayında 9 Mart’ta yayımlanan çalışmada Yale araştırmacıları Hindistan'dan Dang ateşinden mustarip hastalardan kan örnekleri topladı.

Araştırmacılar bu örnekleri daha sonra Zika virüsüyle enfekte etti ve bağışıklık hücrelerinin tepkisini ölçtü. Bunun sonucunda var olan Dang enfeksiyonunun, yeni gelen zika virüsüne karşı güçlü bir bağışıklık yanıtı geliştirilmesini engellemediği ortaya çıktı. Araştırmacılar, araştırmacılar, Zika virüsünün gelişiyle 36 ayrı hücre altkümesinde, enfeksiyona karşı savaşla ilişkili sitokin adı verilen küçük proteinlerde bir artış olduğunu kaydetti.

Araştırmanın başyazarı Prof. Ruth Montgomery, “Makalemiz mesajı, bağışıklık sisteminizin yeni bir patojene çok güçlü bir yanıt vermeye hazır olması” dedi ve ekledi:

Akut Dang hastalığı olanlar hala Zika virüsüne karşı güçlü bir bağışıklık tepkisine sahipti. (...) Bağışıklık tepkileri azalmadı.

Dang virüsü ve Zika virüsü, tüm dünyada önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan sivrisinek kaynaklı patojenler. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne göre Zika virüs hastalığında en sık görülen belirtiler arasında ateş, döküntü, eklem ağrısı, konjuktivit, kas ve eklem ağrısı görülüyor. kuluçka süresi 3-12 gün arasında değişen hastalıkta ölüm nadir görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanlığı da Dang ateşini “Tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalık” diye tanımlıyor.

Yale Üniversitesi’ne göre bulgular, vücudun tek hücre düzeyinde virüslere verdiği yanıta derinlemesine bir bakış sağlıyor. Ayrıca bilim insanlarının şimdi aktif olarak araştırdığı koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıkları anlamalarına da yardımcı olabilir.

Montgomery, “İnsanın virüslere karşı bağışıklık hücresi tepkisini araştırmak için hazırlandık. Koronavirüsle ilgili örnekleri toplamak için şu anda devam eden birçok işbirliğimiz var” dedi.

Independent Türkçe, Yale Üniversitesi

DAHA FAZLA HABER OKU