79 yaşındaki koronavirüs hastası, başarısız Ebola ilacıyla iyileşti

Sağlık görevlisi, tedavi için "İşe yarıyor gibi görünüyor” derken Trump da “Çığır açabilir” diye ekledi

İtalya'nın Lombardiya bölgesinde sağlık personeli hastalara yardım etmek için yoğun çaba harcıyor (AFP)

İtalyan hasta, bir zamanlar Ebola'ya karşı işe yarayacağı umulan ilacı kullandıktan sonra koronavirüsten kurtulmayı başardı.

Kuzey İtalya'nın Cenova şehrindeki hastanede çalışan sağlık görevlisine göre, 79 yaşındaki erkek hasta tedaviye 7 Mart'ta başladı ve yaptırdığı iki testte sonuçları artık negatif çıkıyor.

Matteo Bassetti, salı günü yaptığı açıklamada "Deneysel ilaç Remdesivir'i kullanarak ilk kez bir hastamızı tamamen iyileştirdik" dedi. 

San Martino Hastanesi'ndeki bulaşıcı hastalık kliniğinin başkanı, "Bundan gerçekten mutluyuz" diye konuştu.

İlaç işe yarıyor gibi görünüyor.

Dr. Bassetti, hastanın "yakında Lombardiya'daki evine döneceğini" ekledi.

Deneysel ilaç Remdesivir'i bulan Gilead Sciences Inc de dahil ilaç şirketleri, koronavirüse karşı tedavi geliştirmek için çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Ebola tedavisi ihtimali için test edilen antiviral ilaç, Kovid-19'a yol açana benzer virüslere karşı umut vadediyor.

ABD Başkanı Donald Trump bile, perşembe günü ilacın koronavirüsle mücadelede çok iyi sonuçlar alıyor gibi göründüğünü söyleyerek Remdesivir'i destekleyen açıklamalar yaptı.

Basın toplantısında konuşan Trump, Gilead Sciences Inc'in deneysel antiviral ilacı Remdesivir ve sıtmaya karşı kullanılan jenerik ilaç hidroksiklorokin için harcanan çabaya dikkat çekerek düzenleyici makam onay sürecinin kolaylaştırılmasını istediğini söyledi.

Trump "Her engeli kaldırmalıyız" dedi.

Muhtemel koronavirüs tedavilerine yönelik denemeler zaten devam ediyor. Trump'ın daha hızlı deneysel test süreci için yaptığı çağrının, etkili bir tedaviyi nasıl daha da hızlandırabileceğiyse belirsiz kaldı.

Trump gazetecilere, "Bu çığır açıcı olabilir de olmayabilir de" dedi.
 


New England Journal of Medicine adlı tıp dergisi, ilacın bu ay ABD'deki ilk Kovid-19 hastasında nasıl başarılıyla uygulandığını açıkladı.

Çin'de yapılan Remdesivir denemesinin sonuçları önümüzdeki ayın başında açıklanabilir, Gilead ise daha önce muhtemel Ebola tedavisinde başarısızlığa uğrayan ilacın uluslararası iki denemesini başlattı.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) de ilacı, geçen ay yapılan denemede hastalar üzerinde test etmeye başladı.

Ölü sayısı yakın zamanda, virüsün ortaya çıktığı Çin'i aşan ve salgından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya'da sağlık yetkilileri, iyileşen bir koronavirüs hastasının Remdesivir kullandığını söyledi.

Perşembe günü itibarıyla ölü sayısı yaklaşık 3 bine ulaşan Güney Avrupa ülkesinde virüs, 35 bin 700'den fazla kişiye bulaştı.

Virüs sebebiyle ülkenin tamamı tecrit altına alındı. İtalya Başbakanı tecridin, muhtemelen ilk planlanandan daha uzun süre devam edeceğini açıkladı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU