Amerikalı doktorlar anlattı: Koronavirüs hastalarını nasıl tedavi ediyorlar?

Kovid-19’a kesin tedavi yöntemini bulmak için dünyanın pek çok yerinde çalışmalar devam ediyor

İyileşen hastaların kanındaki antikorlarla oluşturulacak serum yönteminin daha önce 19. yüzyılda da kullanıldığı belirtilmişti (Reuters)

Neredeyse dünyanın tamamına yayılan ve binlerce insana bulaşan yeni koronavirüs için doktorlar işe yaradığı kanıtlanmış tedavi yolları bulmak için çalışmalarına devam ediyor. New York Post’a konuşan uzmanlar, henüz kesin tedavi yöntemi bulunmadığı için pek çok hastaya yakın zamanda, genel olarak HIV ve sıtma için kullanılan antiviral ilaçların karışımının verildiğini belirtiyor. 

John Hopkins Üniversitesi’nden Dr. Arturo Casadevall, “Doktorlar can havliyle bir şeyler yapmak için, herhangi bir şey, çabalıyor. Fakat antiviral ilaçlarla denedikleri her şey deneysel” dedi. 

Casadevall, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden bu hafta “iyileşmekte olan hastaların kanından serum üretme” yöntemi için izin alma konusunda evrakları hazırlamayı planladığını söyledi. 

Uzmanlar virüsün tespit edildiği kişilere şu ana kadar HIV ve sıtmanın tedavisinde kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere bir dizi ilacı verildiğini belirtiyor. 

Albert Einstein Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar üzerine çalışan Dr. Liise-anne Pirofski, “Doğu Yakası boyunca neredeyse her yerdeki klinik deneylerde yapılan şey Kaletra ya da Remdesivir gibi antiviral ilaçların uygulanması” dedi.

Pek çok merkezde, hastalara yerel kurallarca düzenlenen terapiler uygulanıyor ve bunun nedenini henüz yeterince bilmiyoruz.

Pirofski, Ebola için kullanılan Remdesivir ilacının “epey umut verici göründüğünü” ekledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, Japon bilim insanlarının geliştirdiği Favipiravir ilacının da hafif vakalarda iyileşme süresini kısalttığının görüldüğü ifade edildi. Ayrıca Çin’de yetkililerin çarşamba yaptığı açıklamada 340 kişiye uygulanan klinik deneylerde Favipiravir’in akciğer durumunu da hafiflettiği belirtildi. 

Vuhan ve Shenzhen’de hastalığın bulaştığı kişilere antiviral ilaçlar verilmesinin ardından gerçekleştirilen testlerin ortalama 4 gün sonra negatif çıktığı belirtildi. Antivirallerin verilmediği vakalarda bu sürenin ortalama 11 gün olduğu ifade edildi. 

Araştırma ayrıca hastaların kaçınmak isteyebileceği ilaçları da göstermeye başladı. 

Pirofski, “Erken çalışmalar, steroidlerin zararlı olduğunu ortaya koydu” dedi. 

Pirofski ayrıca bazı raporların ibuprofenin kötü sonuçlar doğurduğunu gösterse de “daha fazla üzerinde çalışılması gerektiğini” ekledi. 

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU