Washington ve Berlin, Alman şirketin geliştirdiği koronavirüs aşısının haklarını almak için yarışıyor

Alman basınına göre, Washington koronavirüs aşısı geliştiren ilaç şirketi CureVac’in yalnızca ABD için çalışmasını istiyor

Almanya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Paul Ehrlich Enstitüsü’yle ortak çalışan CureVac’in ABD’nin Boston kentinde de tesisleri var (Reuters) 

Almanya’nın Die Welt gazetesinin haberine göre, ABD ve Almanya koronavirüs aşısı geliştirmeye çalışan CureVac için rekabete girdi. 

Die Welt’e konuşan fakat adının açıklanmasını istemeyen Alman yetkililer, ABD’nin Tübingen merkezli ilaç şirketinin üreteceği aşının lisansını almak istediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Alman şirketine yüksek miktarda para teklif ettiğini fakat lisansı alması durumunda aşının “yalnızca ABD için” üretilmiş olacağını ifade etti. 

Berlin yönetiminin de ülkede kalması için CureVac’e mali teşvik paketi sunmaya hazırlandığı, gazetenin bugün yayımlanan haberinde belirtildi. 

Almanya Sağlık Bakanlığı sözcülerinden biri, hükümetin CureVac ile yakın temas halinde olduğunu ifade etti. 

CureVac, Die Welt’in konuyla ilgili sorularını yanıtlamayı reddetti. 
 

beyaz-saray.jpg
2 Mart’ta Beyaz Saray’daki koronavirüs konulu toplantıya katılan CureVac CEO’su Daniel Menichella, 11 Mart’ta sebep gösterilmeksizin görevden alınmıştı (Beyaz Saray)


Cuma günü şirketin kurucularından Florian von der Mülbe, Reuters’a yaptığı açıklamada çok sayıda farklı aşı için çalışmalara başladıklarını, bunlardan en çok ümit vadeden ikisinde klinik test aşamasına geçileceğini belirtmişti.

Aşı üzerinde uzmanlaşan şirket, deneysel aşının haziran ya da temmuz gibi hazırlanmasının, sonra da insanlar üzerinde test aşamasına geçilmesinin planlandığını bildiriyor. 

Çin’de başlayarak dünyaya yayılan koronavirüs salgını, şimdiye kadar en az 5 bin 800 kişinin ölümüne neden oldu. 157 bini aşkın kayıtlı vaka bulunurken virüsü kapan 75 binden fazla kişinin iyileştiği tahmin ediliyor. 



Independent Türkçe, AFP, DW

DAHA FAZLA HABER OKU