Murat Yetkin’den 11 koronavirüs sorusu: Adana ile başlayalım…

Yetkin, Adana'ya inen uçağı hatırlatıp sordu: Acaba koronavirüs hastası umre yolcusu o uçaktan mı çıktı?

Fotoğraf: AA

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Türkiye’de en az 18 kişi görülen koronavirüs ile ilgili sorularını kişisel bloğunda yazdı.

Yazısına koronavirüs vakaları nedeniyle Kabe’nin kapatıldığı 5 Mart’ı hatırlatarak başlayan Yetkin, şunları yazdı:

 Adana-Ankara THY/Anadolu Jet uçuşuna gece bileti alan yolcular, peşi sıra gecikme anonslarının nedenini uçağa binince anladılar. Umreden gelen yüzleri maskeli, yorgunluktan bitap durumda, kimileri sürekli öksüren Medine uçağı yolcuları dış hatlardan transfer olmuşlardı. Adana dış hatlarda herhangi bir koronavirüs önlemi, kontrolü yoktu. Bazı yolcular nafile tepki gösterdi. Uçak Ankara’ya inince Medine yolcuları, diğer dış hat yolcularından ayrı olarak özel bir otobüse alındı.

Hastaların önlem alınmadan evlerine gittiğini söyleyen Yetkin, “Acaba Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 14 Mart’ta duyurduğu Türkiye’de resmen koronavirüs hastası umre yolcusu o uçaktan mı çıktı?” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Umre dönüşleri ne zamandır devam ediyor?"

Yetkin, yazısının devamında şu soruları sordu:

1- Umre dönüşleri ne kadar zamandır devam ediyor? Saptanan koronavirüs hastası ne zaman, hangi kapıdan Türkiye’ye dönüş yapıp hangi şehre gitti? Bu hasta 27 Şubat’tan önce Diyanetin oluruyla mı, yoksa sonradan başka yollardan umreye gidenler arasında mıydı?

"Tecrit uygulaması var mıydı?"

2- 15 Mart’tan önce umreden dönenlerin tecrite alınması uygulaması var mıydı? Hasta bu kontroller sonucunda mı, yoksa kendisi doktora başvurduktan sonra mı saptanmıştı?

"Kaç kişi bu durumda?"

3- Hastanın geldiği kafilede kaç kişi vardı? Bunlar da kontrol altına alınmış mıydı? Kaç kişi bu durumda?

"5 Mart'tan sonra neden tahliye yapılmadı?"

4- Suudi Arabistan 5 Mart’ta koronavirüs kuşkusuyla Kâbe’yi ziyarete kapattı. Ancak 7 Mart’ta tekrar açtı. ABD baskısıyla Rusya’yı sıkıştırmak için petrol fiyatlarını düşük tutan Suudi yönetimi, zaten bu yıl gelir kaynaklarını artırmak amacıyla umre vizesi satışını artırmıştı. Risk ortada olduğu halde Türk vatandaşları 5 Mart’tan sonra neden topluca tahliye edilmedi, bunun planlaması yapılmadı?

"Diyanet ve Turizm Bakanlığı ne yapamadı?"

5- Böyle bir tahliye için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığıyla temas kuruldu mu? Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un şirketi ETS’nin de umre seyahatleri düzenlediği biliniyor? Suudi Arabistan’daki olağanüstü durum ortaya çıktıktan sonra Ersoy duruma müdahale etti mi? Hükümetteki çoğu bakanlıktan daha fazla bütçe, etki ve yetkiye sahip Diyanet’in gücü umrecileri bir an önce Türkiye’ye döndürmeye yetmedi mi?

"Dönüş ne zaman tamamlanacak?"

6- 21 bin küsur umrecinin dönüşü ne zaman tamamlanacak? Yoksa biz son aşamasında iş işten geçtikten, virüs aramıza girdikten sonra mı haberdar edildik?

7- Alo 184 hattına bugüne dek kaç kişi başvurdu? Başvuranlardan pozitif çıkan var mı?

"İstanbul uçakları Ankara’ya indiriliyor"

8- İlk örneği 25 Şubat’ta Tahran-İstanbul seferi yapan THY uçağının, bazı yolcularda yüksek ateş çıkması nedeniyle Ankara’ya acil iniş yapması oldu. Oysa daha sonra radar izlerinden uçağın İstanbul Havalimanına inişe geçmişken, Sakarya civarından çevrilip Ankara Esenboğa’ya indirildiği öne sürüldü. Sonra, 13 Mart’ta, artık uçuşların durdurulduğu Irak’ın Bağdat şehrinden İstanbul’a kalkan içinde 57 Türk yolcu olduğu bildirilen bir uçak Ankara’ya indirilerek yolcuları karantinaya alındı. Şimdi de umre uçakları Ankara ve Konya’ya yönlendiriliyor? Hiç İstanbul’a, ya da başka şehirlere inen uçak yok mu? Korona kuşkusu taşıyan uçaklar İstanbul yerine neden Ankara’ya yönlendiriliyor? Ne amaçlanıyor?

"Yarım ağızla 'iyi hissetmiyorsanız camiye gitmeyin' denildi..."

9- Şimdiye dek İslâmı katı yorumlamasıyla tanınan ilahiyatçı Hayrettin Karaman dahi, vakit geçirmeden hükümetin Cuma namazları konusunda önlem alması gerektiğini söyledi. Bir din devleti olan İran koronavirüse önlem olarak Cuma namazlarını geçici olarak durdurdu. Kuveyt, ezana aynı nedenle namazınızı evde kılın cümlesini ekledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabinesi 12 Mart’ta okulların 16 Mart’tan itibaren zorunlu tatile gireceği kararını -gecikse de isabetle- aldı ama, ertesi gün milyonlarca insan, en riskli grup olan yaşlılar ve en etkili taşıyıcılar olan gençler, omuz omuza aynı saflarda bir saate yakın aynı havayı soludu ve tokalaşmaktan dahi çekinen diğer vatandaşların arasına vicdan rahatlığı içinde katıldı. Diyanet İşleriyse yarım ağızla, “kendinizi iyi hissetmiyorsanız camiye gitmeyebilirsiniz” demek oldu.

"Nargile kafe ve diğer mekanlar için benzer önlemler düşünülüyor mu?"

10- Aynı şekilde Alışveriş Merkezlerinin durumu var. AVM’ler böyle zamanlarda adeta hastalık alışveriş merkezine dönüşebilir. Hükümet kulübü, disko gibi toplu eğlence mekanlarına kısıtlama getirerek doğru karar aldı ama eksik kaldı. Gece gündüz açık olan nargile kafeler ve benzeri mekanlara önlem düşünülüyor mu?

Bir de şu var: neden biz de Japonya, Güney Kore gibi koronavirüsle etkili mücadele eden ülkelerde olduğu gibi her isteyenin test yaptırabilmesine izin vermiyoruz? Hastalık daha da görünür hale gelir diye mi? Kimden, neyi saklıyoruz?

 

Independent Türkçe, yetkinport.com

DAHA FAZLA HABER OKU