Çin’de ölüm hızı düşüyor, virüs Avrupa’da can alıyor

Yeni tip koronavirüsün ilk çıktığı ülke olan Çin’de son 24 saatte 23 kişi hayatını kaybetti. İtalya’da ise aynı sürede 133 kişi virüs nedeniyle öldü

Fotoğraf:  AFP

Koronavirüs salgını her gün yeni ülkelere sıçrayarak, can almayı sürdürüyor. Çin’de günlük ölü sayılarında düşüş görülürken, başta İtalya ve İran olmak üzere diğer ülkelerde ise dikkati çeken bir artış yaşanıyor.

Hastalığın merkezi durumundaki Çin’de son 24 saatte 43 yeni vaka kayıtlara girdi, 23 kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısı 3 bin 120’ye çıktı. Toplam vaka sayısının 80 bin 738 olduğu ülkede, virüse yakalanan 58 bin 676 kişinin ise iyileştiği rapor edildi.

 

afp kuzey kore.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Bir günde 100’ün üzerinde can kaybı

Virüs Çin’in ardından en çok ölüme İtalya’da neden oldu. Son 24 saatte 133 hastanın hayatını kaybettiği ülkede salgının son durumunu Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli anlattı.

Borrelli, ülkede mevcut vaka sayısının 6 bin 387'ye, ölen ve iyileşenler dahil edildiğinde ise 7 bin 375'e ulaştığını söyledi.

Sivil Savunma Genel Müdürü Borrelli, ölü sayısının 366'ya yükseldiğini açıkladı.

İlk kez bir günde salgından ölenlerin 3 haneli rakamlarla kaydedildiğine dikkati çeken Borelli, dün 589 olarak açıkladığı iyileşenlerin sayısının 33 kişi artışla 622'ye ulaştığını belirtti.

Sivil Savunmanın açıkladığı son verilere göre, en çok vaka ve ölü sayısı, bugün Başbakanlık kararnamesiyle "kırmızı bölge" ilan edilen Lombardiya Bölgesi'nde görüldü. Bölgede ölü sayısı düne göre 113 kişi artarak 267'yi buldu. 

 

afp italya.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Sinemalar tiyatrolar ve müzeler de kapandı

Sağlık Bakanı Roberto Speranza, vatandaşlardan sorumlu davranarak talimatlara uymalarını isterken Kültür Bakanı Dario Franceschini, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, 3 Nisan'a kadar bütün sinema salonu ve müzelerin kapatıldığını, tiyatro ve konserlerin de iptal edildiğini duyurdu. 

 

italya ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Virüs protokole de sıçradı

Milano'nun içinde bulunduğu Lombardiya ile Venedik'in de olduğu 14 kente "kırmızı bölge" uygulaması başlatılan İtalya’da virüs protokole de bulaştı.

Kara Kuvvetleri Komutanı General Salvatore Farina'nın koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı açıklandı.

ANSA ajansı, Farina'nın durumunun iyi olduğunu ve konutunda kendini karantinada tuttuğunu aktardı.

Piyemonte Bölgesel Yönetim Başkanı Alberto Cirio da yayımladığı video mesajında, kendisinde herhangi bir belirti olmamasına karşın koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklayarak, kendisini evinde karantinaya aldığını ifade etti.

İktidar ortağı Demokratik Parti lideri ve aynı zamanda Lazio Bölgesel Yönetim Başkanı Nicola Zingaretti'nin de virüse yakalandığı açıklanmıştı.

 

italya cezaevi afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Aile görüşü iptal edildi cezaevlerinde isyan çıktı

İtalyan basını cezaevlerindeki mahkumların salgına karşı önlem alınmadığı iddiasıyla isyan çıkarttıklarını yazdı. Modena ve Frosinone cezaevlerinde ayaklanan mahkumların başlattığı eylemlere polis müdahale etti.

Hapishaneler İdaresi Başkanı Francesco Basentini isyanın ülke geneline yayıldığını belirterek, "Şu anda ölü sayısı 6. Bunlardan 3’ü Modena’daki hapishanede transfer edilmeden önce oldu" dedi.

Protestoların, Kovid-19 nedeniyle aile görüşlerinin ve ziyaretlerinin iptal edilmesinden sonra başladığı aktarıldı. 

 

afp papa.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Papa, pazar duasını canlı yayınla yaptı

Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus da pazar duasını alışılageldiği gibi çalışma ofisinin penceresine çıkarak yapmak yerine canlı yayınla gerçekleştirdi.

Pazar duasında İdlib ve Koivd-19'dan etkilenenler için dua eden Papa, duasının son bölümünde pencereye çıkarak, meydandakileri selamladı. 

Vatikan Müzesi'nin de 3 Nisan'a kadar kapalı kalacağı bildirildi.

 

iran ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

 ‘Ölü sayısı’ sansürleniyor iddiası  

Türkiye’nin komşularından İran da koronavirüs salgınında en çok kayıp veren ülkeler arasında. Sıkı karantina tedbirleri uygulamadığı için eleştirilen İran’da ölü sayısı 237, toplam vaka sayısı ise 7 bin 161 olarak açıklandı. Sayılar konusunda dürüst davranmadığı da ileri sürülen İran’ın 2 bin 394 hastanın ise iyileştiğini rapor etti.

Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur ölü sayısını 237 olarak açıklarken, Gilan Sağlık Müdürü Muhammed Hüseyin Kurbani ise sadece eyaletlerinde 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İran'dan yayın yapan "Gilkhabar" sitesine göre, Gilan Sağlık Müdürü Kurbani, Sağlık Komisyonu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada, "Gilan'da koronavirüsten 200'den fazla kişi öldü. Yaklaşık 900 kişi bu hastalığa yakalanmış durumda" bilgisini verdi.

Kum kentinde virüs bulaşan hastalar için 500 yataklı bir hastanenin tahsis edildiğini belirten Kurbani, Gilan'daki hastaların ise çeşitli hastanelere dağıtılmasını eleştirdi.

Kurbani, Gilan'ın Kovid-19 ile mücadelede yeterli altyapıya sahip olmadığının da altını çizdi. 

13 sağlık görevlisi hayatını kaybetti

İran medyasına göre, salgınla mücadele eden 9 doktor ve 4 hemşirenin de hayatını kaybettiği belirtildi. Vakalarının en çok görüldüğü Gilan'da 3, Mazenderan'da 2, Reşt, Astara, Bender Abbas ve İsfahan'da birer doktor hayatını kaybederken, Reşt'te 2, Tahran ve Lahican'da birer hemşire koronavirüsten yaşamını yitirdi.

Bir üst düzey hasta daha

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) konuşan, Ulusal Kriz Yönetim Kurumu Sözcüsü Ali Bahtiyari, İran Ulusal Kriz Yönetim Kurumu Başkanı İsmail Neccar'ın da yeni tip koronavirüse yakalandığını açıkladı. Bahtiyari,  "Neccar, geçen hafta grip belirtileri nedeniyle sağlık merkezine başvurmuştu. Yapılan testler sonucu kendisine koronavirüs teşhisi konuldu" dedi.

Bahtiyari, birkaç gündür hastanede tedavi gören Neccar'ın durumunun iyiye gittiğini ve bugün evinde karantinaya alınacağını kaydetti. 

İran’da 3 dönem Sebzevar şehri milletvekilliği ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı yapan Muhammed Rıza Rahçemeni’nin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. 64 yaşındaki Rahçemeni aynı zamanda İran Meclisi’nde Milli Birlik ve Beraberlik Partisi’nin genel sekreterliğini yapıyordu.

Virüs, İran'da başta başkent Tahran olmak üzere hızla yayılırken, şu ana kadar aralarında üst düzey isimlerin bulunduğu 194 kişinin ölümüne yol açtı. Bu kişiler arasında Tahran Milletvekili Fatma Rehber, eski Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mir Muhammedi ve İran'ın eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam da yer aldı.

Yeni tip koronavirüse yakalananlar arasında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve 23 milletvekili de bulunuyor. 

70 bin mahkuma virüs izni

İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, Yargı Erki Yüksek Şura toplantısında, mahkumların toplumsal güveni zedelememeleri kaydıyla yeni tip koronavirüs için risk taşıyan hastalıklara sahip 70 bin mahkum için ev izni talimatı verdi.

 

ap iran.jpg
Fotoğraf: AP

 

Ek tedbir: Boşanmalar ertelendi

İran Mazenderan eyaleti Sosyal Hizmetler Genel Müdürü Ferzad Goherdehi, ülkede artan koronavirüs tehdidine karşı alınan önlemlere ek olarak, boşanma davalarına da geçici bir süre bakılmayacağını açıkladı. Sosyal Hizmetler kurumu olarak boşanmak isteyen ve boşanma sırası bekleyen çiftlere sunulan sosyal hizmetlerin geçici süreliğine kaldırıldığını kaydeden Goherdehi, kararın 20 Mart tarihine kadar geçerli olduğunu belirtti.

 

iran ap 1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Irak’ta da ölü sayısı 6’ya yükseldi

Irak Sağlık Bakanlığı, ülkenin orta kesiminde yer alan Babil kentinde bir kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ve böylece virüs kaynaklı ölümlerin 6'ya çıktığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Seyf el-Bedr de yaptığı yazılı açıklamada, El-Musenna, Enbar, Zikar, Necef, Bağdat ve Meysan kentlerinde 6 kişide daha virüs tespit edildiğini ve vaka sayısının 62'ye yükseldiğini bildirdi.

 

afp güney kore1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Avrupa ülkeleri alarmda

Avrupa’da ölü sayısında İtalya’yı İspanya izliyor. 26 kişinin hayatını kaybettiği salgında, kayıtlara geçen 674 vakadan 32’si ise sağlığına kavuştu

Bin 209 vakaya rastlanan Fransa'da ise ölü sayısı 21 olarak açıklandı. Virüs bulaşan hastalardan şimdiye kadar sadece 12 kişi tedavi edilebildi.  

Virüs şimdiye kadar Birleşik Krallık’ta 3, İsviçre’de ise 2 can aldı.

NATO, Brüksel’de bulunan NATO karargahında görevli bir kişide virüs tespit edildiğini duyurdu.

 

afp filipinler.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Acil durum ilan edildi

ABD'de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısının 22'ye çıktığını açıkladı. 

554 vakanın görüldüğü ülkede California ve New York'un ardından ülkenin kuzeybatı yakasındaki Oregon eyaletinde de acil durum ilan edildi. 

ABD'de Cumhuriyetçi Partili Senatör Ted Cruz ve Temsilciler Meclisi Üyesi Paul Gosar, koronavirüs tespit edilen bir kişiyle temas kurdukları için kişisel karantina tedbiri aldıklarını bildirdi.

Virginia eyaletinde Deniz Kuvvetlerinde görevli bir askerde de virüs tespit edildi.

70 bin mahkuma ev izni

İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, Yargı Erki Yüksek Şura toplantısında, mahkumların toplumsal güveni zedelememeleri kaydıyla yeni tip koronavirüs için risk taşıyan hastalıklara sahip 70 bin mahkum için ev izni talimatı verdi.

Arnavutluk’ta da çıktı

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, İtalya'nın Floransa bölgesinden Tiran'a gelen Arnavutluk vatandaşı baba ve oğulda koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Açıklamada, 54 yaşındaki baba ve 28 yaşındaki oğulun birkaç günlüğüne Floransa'ya gittikleri, kendi araçlarıyla kara yolu üzerinden Tiran'a döndükleri belirtilerek, söz konusu kişilerin ilgili kurumlara müracaatlarının ardından yapılan test sonuçlarının pozitif çıktığı ifade edildi.

Hasta baba ve oğlunun tedavi altına alındığı aktarılan açıklamada, iki hastanın temas kurdukları kişilerin de testlere tabi tutuldukları belirtildi.

 

ap iran 1.jpg
Fotoğraf: AP

 

19 ülkede can aldı

Çin dışında 104 ülkede görülen virüs 110 bin 100 kişiye bulaştı. Dünyada toplam ölüm sayısı ise 3 bin 831’e yükseldi.

Çin ana karasında 3 bin 120, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 3, İtalya'da 366, İran'da 194, Güney Kore'de 53, ABD'de 22, Fransa'da 19, İspanya'da 17, Japonya'da 14, Irak'ta 6, Avustralya'da 3, İngiltere'de 3, Hollanda 3, İsviçre ve San Marino 2, Mısır, Tayland, Tayvan, Filipinler ve Arjantin'de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Hastalığa yakalanan 62 bin 302 kişi ise iyileşti.

Afrika’da ilk ölüm haberi Mısır'dan

Mısır Sağlık Bakanlığı, ilk ölüm vakasının meydana geldiğini açıkladı. Açıklamada, ülkeye bir hafta önce gelen 60 yaşındaki bir Alman vatandaşının yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU