Koronavirüsten kaçınmak için uzmanların önerilerine rağmen yüze dokunmayı önlemek neden bu kadar zor?

Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık uzmanları yüze ve farklı yüzeylere teması azaltmayı tavsiye ederken psikologlar yüze dokunmayı engellemenin zorluğunu açıkladı

Alışkanlığı önlemek için stres topu gibi araçların yardımcı olabileceği ifade edildi (Unsplash)

Koronavirüs salgını küresel açıdan panik yaratırken, pek çok insan hastalıktan korunmanın yollarını arıyor. Maskenin bu önlemlerden biri olabileceği düşünülürken dünya genelindeki sağlık yetkilileri sağlıklı kişilerin maske kullanmasının faydasız olduğunu belirtiyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri’nin (CDC) sıraladığı önlem listesine göre, hastalıktan korunmanın en iyi yolu burna, gözlere ve ağza dokunmaktan vazgeçmek. Fakat pek çok kişinin bu alışkanlıktan kurtulamadığı görülüyor.

Kentucky Kaygı Bozukluğu ve İlgili Rahatsızlıklar Merkezi direktörü ve psikolog Kevin Chapman, yüze dokunma eğiliminin son derece insani bir alışkanlık olduğunu belirtti. Chapman bilinçsizce yüze dokunmanın etraftaki insanlara karşı kendimizin farkında olduğumuzu gösterdiğini ifade etti. 

Business Insider’a konuşan Chapman, “Kendinizi başkalarının gözünden görmek sosyal etkileşimler sırasında kaçınılmaz biçimde tetikleniyor” dedi. 

İnsanlar doğal olarak diğerlerinin yüzlerini inceler ve pek çok yüz işaretine karşı duyarlıdır. Bu yüzden yüze dokunma, yüzlere ve yüz ifadelerine duyarlı olma eğilimiyle ilgili olabilir.

Science Alert’ün aktardığına göre Nisan 2014’te yayımlanan araştırmada yüze dokunmak stres ve hafıza oluşumunun düzenlemesine yardımcı olduğunu öne sürülmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüze dokunma ilişkisel bir araç olduğundan, insanlar yüzlerine dokunmaya küçük yaşlardan itibaren başlıyor ve bunun alışkanlığa dönüşmesi kişinin sağlığı risk altındaysa bile durdurmayı çok zor hale getiriyor. 

CDC yüze dokunma alışkanlığının azaltılabileceğini veya alışkanlıktan tümden vazgeçilebileceğinin söylese de Chapman, kendinizi buna zorlamanın yardımcı olmayacağını belirtti. 

Chapman bunun yerine daha esnek bir yaklaşımın geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Psikolog “bugün yüzüme dokunmayacağım” demek yerine “bugün yüzüme dokunma konusunda daha bilinçli olmalıyım” demenin faydalı olabileceğini söyledi. 

Alışkanlığı tersine çevirmek kesinlikle mümkün ve kişinin eylem eğilimlerini yeniden şekillendirme becerilerinin pratiğini gerektiriyor.

HuffPost’a konuşan bilişsel psikolog Denise Cummins de yüze dokunmak yerine stres topu gibi elleri meşgul edecek araçların kullanılabileceğini söyledi. 

 

Independent Türkçe, Science Alert, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU