Evcil hayvanınız size koronavirüs bulaştırabilir mi?

Hong Kong'da sahibi hastalığa yakalanan köpek, testlerde "zayıf şekilde pozitif" çıktı

Hong Kong'da yeni tür koronavirüs 106 kişiye bulaştı. Virüs nedeniyle özel idara bölgesinde 2 kişi hayatını kaybetti (AP)

Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Hong Kong'da evcil bir köpek, koronavirüs testinde "zayıf şekilde pozitif" çıktı ve karantinaya alındı.

Hong Kong'un Tarım, Balıkçılık ve Doğal Hayatı Koruma Dairesi (AFCD), tekrarlanan testlerle söz konusu köpekte "düşük seviyede" virüs tespit edildiğini doğrularken virüsün muhtemelen insandan hayvana geçtiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pomeranian ırkı köpek henüz hastalığın herhangi bir belirtisini göstermedi, ancak sahibinin Kovid-19'a yakalandığı doğrulandı.

Birleşik Krallık'ta (BK) teyit edilen vaka sayısı 87'ye ulaştı, dünya çapındaysa 95 bin 300'den fazla vaka ve 3 bin 200'den fazla ölüm bildirildi.

Son günlerde evcil hayvan sahipleri, ölümcül hastalığın hayvanlardan bulaşmasından giderek daha fazla endişe duyuyor. Peki bu bilimsel olarak mümkün mü?

Evcil hayvanım bana koronavirüs bulaştırabilir mi?

Birden fazla küresel sağlık örgütü, evcil hayvanların koronavirüsü yayabileceğine veya gerçekten de insanlarla aynı şekilde virüse yakalanabileceğine dair henüz kanıt bulunmadığını belirten raporlar yayımladı.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü "Bu nedenle, ev arkadaşınız olan hayvanlarınızı tehlikeye atacak önlemler almanıza gerek yok" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de aynı fikri savunarak "ABD'deki evcil hayvanlar da dahil herhangi bir hayvanın, yeni koronavirüsü bulaştırabileceğini düşünmek için hiçbir neden yok" dedi.

Bu esnada Dünya Sağlık Örgütü'yse (DSÖ) şunları söyledi: "Şu anda, köpek veya kedi gibi refakatçi/evcil hayvanların yeni koronavirüse yakalanabileceğine dair kanıt yok.​"

Kansas Eyalet Üniversitesi'nde domuz virüsleri üzerinde uzmanlaşmış veteriner Raymond R. R. Rowland, "zayıf şekilde pozitif" sonuçların, çiftçilerin geçiminin tehlikede olabileceği gerekçesiyle domuzlara yapılan testlerde de sık sık ortaya çıktığını söyledi.

The New York Times'a, "Size de onlara söylediğimi söyleyeceğim.Bekleyin ve görün" dedi.

Rowland sözlerini şöyle sürdürdü: Pomeranian ırkı köpeğin hastalığa yakalanma seviyesi düşük olsa dahi bu, hayvanın virüsü yayabilecek kadar hasta olduğu anlamına gelmiyor."

Köpek hastalığı sadece taşıyor olabilir, böylece hastalıktan etkilenmez ve insanlara ya da hayvanlara bulaştırmaz.

Evcil hayvanımla olan ilişkimi değiştirmeli miyim?

DSÖ şöyle söylüyor: "Evcil hayvanlarla temas ettikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkamak her zaman iyi bir fikirdir.

"Bu, sizi evcil hayvanlardan insanlara geçebilen E.coli ve Salmonella gibi çeşitli yaygın bakterilere karşı korur."

Kendinizi koronavirüse yakalanmaktan korumak için DSÖ şunları tavsiye ediyor:

  • Hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille ya da dirseğinizle örtün
  • Mendili doğrudan kapalı bir çöp kutusuna atın
  • Daha sonra sabun veya dezenfektanla ellerinizi yıkayın ve sık sık yıkamaya devam edin
  • Öksüren ve hapşıran insanlardan en az bir metre uzak durun

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU