Hindistan iktidar partisi, "halkı koronavirüsten kurtarmak" için Modi marka maske dağıtıyor

Parti yetkilisi, maskelerin halkı ek olarak hava kirliliğinden de koruyacağını söyledi

Batı Bengal'deki yetkililer, dağıtılan maskelerin halkı kirli havaya karşı koruyacağını da söyledi (IANS)

Hindistan’ın iktidar partisi, vaka sayısının 29'a çıktığı ülkede koronavirüsle mücadele için Başbakan Narendra Modi'nin adının işlendiği yüz maskelerini dağıtınca alay konusu oldu.

Söz konusu girişim, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesi kampanyaların çoktan başladığı Batı Bengal'de, Modi'nin lideri olduğu Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) bölge teşkilatından geldi.

Kolkata Telegraph'ın haberine göre, tane başı 175 Hindistan Rupisi'ne (yaklaşık 15 TL) mal olan ve bin 600'den fazla üretilen maskeler çarşamba günü bir saatten daha kısa sürede dağılıtırken bu işten en çok fayda görenler parti çalışanlarıyla bazı bölge sakinleri oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Partinin eyalet Genel Sekreteri Pratap Banerjee gazetecilere açıklamasında, maskelerin "halkın kendilerini koronavirüsten korumalarına yardımcı olacağını", ayrıca "şehirdeki hava kirliliğinde soluk alma" imkanı sunacağını söyledi. Kalküta'nın hava kalitesi endeksi perşembe günü puslu havasıyla meşhur başkent Yeni Delhi'ye yakın şekilde 100 civarında seyretti.

Ancak sosyal medyada bazı kişiler, maskelerin partinin sembolü olan nilüferin yanı sıra "Koronavirüs bulaşmasından kurtulun" ve "Modi ji" (Sayın Modi) sözcükleriyle basılmasına itiraz etti.

Muhalefetteki Kongre Partisi'ne mensup parlamenter, tanınmış yazar ve televizyon yıldızı Shashi Tharoor, Twitter'da maskelerin "hem koronavirüsten hem Modiji'den kurtulmak isteyenler için" üretildiğine dair şaka yaptı. Tharoor, "Pek tabii kurtulmak istediğiniz zehirli dertleri sadece bir maskenin üstüne listelemekle bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan kurtulamazsınız" diye ekledi.
 


Bu meseleye dahil olan tek kişi Tharoor olmadı. Başka bir kullanıcı, "koronavirüs, Modi ve BJP'den kurtaracak" maskenin "sadece Batı Bengal'de geçerli bir teklif olmasından... diğer herkesinse başka çareler bulması gerektiğinden" yakındı.

Hindistan'ın ekonomik büyümesinin son zamanlarda aniden yavaşlamasına değinen Soumya adlı Twitter kullanıcısıysa, bahsi geçen maskenin "insanları koronavirüsten, tıpkı Modi'nin Hindistan ekonomisini kurtardığı gibi kurtaracağını" öne sürdü.

Arjun Ramakrishnan adlı diğer kullanıcı da Modi'nin partisinin Hindu milliyetçisi gündemine atıfta bulunarak, "Modi maskesi takmak ve ulusa umumi virüs bulaştırmaktansa koronavirüsten ölmeyi tercih edeceğini" söyledi.

Kalküta'daki bu gösteri bir yana, Hindistan hükümeti nispeten düşük sayıda vaka görülmesine rağmen koronavirüs salgınına epey ciddiyetle yaklaşıyor.

Hükümet Çin'den yeni girişleri uzun süre önce yasaklarken, salgından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya, Güney Kore, Japonya ve İran'dan gelen tüm yabancı uyrukluların Hindistan'ı ziyaret etmek için aldıkları vizeler iptal edildi.

Önümüzdeki hafta Hinduların Holi festivali kutlamalarına katılmayacağını belirten Modi perşembe günü de bu ayın sonlarında Avrupa Birliği (AB) liderleriyle toplantı için Brüksel'e yapacağı seyahat planlarını erteledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raveesh Kumar düzenlediği basın toplantısında, "Sağlık yetkililerinin bölgeler arası seyahate karşı uyarılarını dikkate alan her iki taraf da zirveyi karşılıklı olarak daha sonra uygun bir tarihte yeniden planlamanın akıllıca olacağına karar verdi" dedi.
 


Yeni Delhi'nin merkezi hükümetten yetki devralan özerk yönetimi, virüsün yayılma olasılığına karşı başkentteki tüm ilkokulları mart sonuna kadar kapatma kararı aldı. Ülkedeki 29 vakanın biri, Yeni Delhi'nin doğu sınırındaki uydu kent Noida'daki bir okulla bağlantılıydı. Vakalardan 15’iyse Yeni Delhi'nin batısında karantinaya alınan bir grup İtalyan turistten oluşuyor.

Hindistan'ın sağlık altyapısındaki yetersizlik, ülkedeki koronavirüs tehdidinin gerçek boyutunu maskeliyor olabilir. Bununla birlikte uzmanlar neredeyse tüm yıl boyu görülen ılık hava koşulları nedeniyle Hindistan'ın virüse karşı doğal bir savunmaya sahip olduğunu söylüyor.

Ülkedeki ilk vakalar Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletine Çin'den ulaştı ancak bölgenin sıcak ve nemli tropikal koşulları sayesinde 6 Şubat'tan bu yana hiç yeni vaka bildirilmedi.

Yeni Delhi'nin kuzeyinde bile geçen ayın en düşük sıcaklıkları, 5 derecenin altına inmedi ve mart ayı itibarıyla da termometre hızla yükseliyor. Hindistan Kalp Sağlığı Vakfı Başkanı KK Aggarwal, "Daha düşük sıcaklıklar, virüslerin gelişimi için uygun koşullar sağlıyor. Bu nedenle Kovid-19, Hindistan'dan daha soğuk ve daha düşük neme sahip Güneydoğu Asya ülkelerine hızla yayıldı" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU