Aydos Ormanı ve Kalesi'ni imara açacak düzenleme mahkemeden döndü

Kamu Yararını Savunma Derneği’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davada mahkeme, imar planının kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi

Aydos Kalesi'nde restorasyon ve arkeolojik kazılar devam ediyor

Dernek avukatlarının İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı davaya, Sultanbeyli Belediyesi, imar planının ekonomik yararı olduğu gerekçesiyle, davalı Bakanlık yanında müdahil olmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 21 Mart 2017 tarihinde Aydos Kalesi ve yakın çevresine ilişkin imar planını değiştirmişti. 

Bu plan, Aydos Kalesi ve çevresinde lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, gezi yolu ve açık otopark gibi tesisler kurulmasını öngörüyordu.

 

“İmar planı, ormanlık bölgede uygulanamaz”

Mahkeme kararında davacı derneğin talebi özetlendi. Başvuruda Sultanbeyli ilçesi, Şalgamlı Devlet Ormanı, Aydos Kalesi ve ulaşım yollarını kapsayan Bakanlık imar planının, bölge ormanlık olduğu için uygulanamayacağı belirtildi.

Başvuruda “Aydos ormanlarını yeşil alan, park, mesire yeri, restoran ve büfeye dönüştürerek, sağlıklı çevrede yaşama hakkına ve devletin ormanları koruma yükümlülüğüne aykırı davranıldığı” gerekçesiyle, imar planının iptali istendi.

Davalı Bakanlık, derneğin kurumsal menfaati bulunmadığı gerekçesiyle açılan davanın reddini talep etti. 

 

Bilirkişi, "Doğal ve arkeolojik SİT alanı" tespiti yaptı

Mahkemece görevlendirilen bilirkişi de dava konusu bölge için 2863 Sayılı Yasa tarafından korunan, devlet ormanı, doğal SİT alanı, arkeolojik SİT alanı niteliğinde olduğunu tespit etti.

Raporda Aydos Kalesi’nin tarihine dair bilgiler yer alırken, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından 2009’da başlatılan arkeolojik kazıların halen devam ettiği vurgulandı.

Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü’nden gelen yazıda da bölgenin devlet ormanı niteliğinde olduğu bildirildi.

“Şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı”

Mahkeme, bilirkişi raporu ve resmi kurumlardan gelen yanıtlar çerçevesinde şu gerekçeyle imar planının iptaline karar verdi:

“Bu sahaların 6831 sayılı Orman Kanunu’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre, imar planı yapılamayacak alanlardan olduğu, 1. Derece arkeolojik SİT alanı olması dolayısıyla kale içinde herhangi bir yapılaşmaya izin verilmesinin mümkün olmadığı yönündeki olumsuz görüşler birlikte değerlendirildiğinde, dava konusu plan tadilatı, tarihi Aydos Kalesi’nin ormanlarla olan bütünlüğüne zarar verebileceğinden, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır”

 

2016’da 19 yangın çıkmış

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Kamu Yararını Savunma Derneği Onursal Başkanı avukat Filiz Saraç, kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“İmar planı değiştirilen bölge, 1. Derece doğal SİT alanı ve 1. Derece arkeolojik SİT alanı. Aydos ormanlarında, sadece 2016 yılında 19 yangın çıktı. Bu bölgenin tesisleşmeye açılması, bu sayıyı artıracak ve bölgenin orman vasfı kaybolacaktı. Ormanın imara açılmasının aksine, muhafaza orman alanı kapsamına alınarak, korunurluğunun daha da artırılması gerekmektedir”
 

DAHA FAZLA HABER OKU