Yaşlanmayı durdurmanın formülü Afrika balıklarında gizli olabilir

Yeni araştırma, Afrika turkuaz yıllık balıklarında 'yaşamsal fonksiyonları dondurma' olgusunun ardındaki mekanizmaları ortaya çıkarıyor

Araştırmacılar, Afrika turkuaz yıllık balıklarının diyapoz sürecini inceledi (Science Magazine / YouTube)

Afrika turkuaz yıllık balıkları üzerine bir araştırma, embriyonik yaşamın gelişimini duraklatan biyolojik bir fenomenin ardındaki sırları ortaya çıkardı. Bulguların insanın yaşlanmasına dair olası sonuçları olabilir.

Yıllık balığı gibi türler embriyo halindeyken, organizmanın aşırı ortamlarda hayatta kalmasına yardımcı olmak için kendilerini diyapoz olarak bilinen "yaşamsal fonksiyonları dondurma" sürecine sokabilir ve yaşlanma sürecini etkili şekilde durdurabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Science adlı hakemli dergide yayımlanan araştırma, embriyoların hücre büyümesi ve organ gelişimi gibi işlevleri “daha sonraki erginleşme, doğurganlık ve yaşam süresinden ödün vermeden” aylarca hatta yıllarca beklettiğini buldu.

Diyapozun ardındaki “mekanizmaları” anlamak, yaşlanmaya bağlı hastalıkların tedavisinde ve hatta insan organlarının korunmasında yardımcı olabilir.

Makalenin ortak yazarlarından, Stanford Üniversitesi genetik uzmanı Anne Brunet, “Doğa, saati duraklatmanın yollarını tanımlamıştır” dedi.

Araştırma, Afrika turkuaz yıllık balıklarında embriyonik diyapoz sırasında hücre çoğalması ve organ gelişiminin parçası olan genlerin kapatıldığını gösterdi.

Bu arada, sistem ekranı olarak hareket eden genlere bağlanılırken kas muhafazası ve metabolizmaya bağlı diğerleri de etkilendi.

Çalışma, diyapoz sırasında üretimi artış gösteren CBX7 adlı bir proteinin, gen anahtarlarının düzenlenmesinde merkezi bir rol oynadığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, bu proteinin insanlarda manipüle edilmesinin mümkün olabileceğini ve yaşlanma sürecini değiştirme olasılığını artırabileceğini söyledi.

The Independent'a konuşan Brunet “Embriyonik diyapoz sürecini incelemenin, hücrelerin ve dokuların uzun süre nasıl korunabileceğine dair temel bir anlayış sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Hücreler ve dokular yaşla birlikte bozulduğundan, bu anlayışın dokuları ve organları daha iyi korumayı sağlayacak stratejileri belirlemede yardımcı olabileceği düşünülebilir.

Almanya'daki Leibniz Yaşlanma Enstitüsü'nden moleküler genetikçi Christoph Englert, yeni araştırmanın “diyapoz paradigmasını pasif ve sıkıcı bir durumdan aktif bir embriyonik gelişmeme durumuna kaydırdığını” söyledi.

Yuvarlak solucan larvaları da zorlu çevresel değişiklikler veya gıda eksikliğiyle karşı karşıya kaldığında gelişimi ve yaşlanmayı durdurabiliyor. Bununla birlikte, yuvarlak solucanlar gibi omurgasızlar, diğer hayvanları yaşlandıran edinilmiş bağışıklık sistemi gibi özelliklerin çoğundan yoksundur.

130'dan fazla memeli türü bir biçimde diyapoza sahiptir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU