Birleşik Krallık'ın bir üniversitesi, Bahreyn polisini, elektrikle idam ve tecavüz vakalarıyla bilinen "işkence üssünde" eğitiyor

"Kana bulanmış yüksek lisans" nitelendirmesi yapan insan hakları grubu, söz konusu kursun sonlandırılmasını talep ediyor

Huddersfield Üniversitesi (Google)

Bir insan hakları grubu, aktivistlerin meşhur bir "işkence üssü" olduğunu söylediği bir merkezde eğitim gören Bahreynli polisleri eğiten Birleşik Krallık'ta (BK) bir üniversitenin kana bulanmış diplomalar verdiğini belirtti.

Huddersfield Üniversitesi, Ortadoğu ülkesi Bahreyn'in Kraliyet Polis Akademisi memurları ve öğrencilerine yönelik güvenlik bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi veriyor.

Ancak görgü tanıklarının ifadeleri, birçoğu siyasi mahkum olan tutukluların elektrik verilerek idam edildiği, tecavüze uğradığı ve dövüldüğü bir hapishaneyi işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Londra merkezli Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü (BIRD), kurs için Bahreyn'e personelini gönderen Batı Yorkshire'daki üniversiteye Bahreyn Krallığı'yla yaptığı bu karlı sözleşmeyi sonlandırma çağrısında bulundu.

Rektör Yardımcısı Profesör Bob Cryan'a hitaben yazılan mektupta Enstitü, bahsi geçen akademide 2016-2019 döneminde 10 mahkuma işkence edildiği iddialarına yer verdi.

İddialar arasında, ada ülkesindeki yöneticilerin siyasi muhaliflerinin cinsel organlarına elektrot bağlanması, bu kişilerin dövülmesi, uykusuz bırakılması, aile mensuplarına tecavüzle tehdit edilmesi, cinsel tacize maruz kalması ve önceden hazırlanmış itirafnameleri imzaya zorlanması yer alıyor.

Şimdiye dek söz konusu 10 kişiden en az biri idam edildi. O kişi Ali Arab'dı.

Enstitü'nün Savunma Direktörü Seyid Ahmed Elvadayi mektupta şu uyarıda bulundu:

Huddersfield Üniversitesi'nin Bahreynli mahkumlarca ülkenin en kötü şöhretli işkence merkezlerinden biri olarak bilinen bir kurumun öğrencilerine özel Güvenlik Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi sunması skandal (...) Üniversite yönetimi, iş ortaklarının kötü eğilimli doğasına karşı başlarını kuma gömmüş durumda. Bu zehirli ilişkiyi zona erdirme zamanları geldi. Aksi halde yüksek lisans diplomaları kanla lekelenmiş olacak.

The Independent'a konuşan Elvadayi, "Üniversite yönetimi işkenceyle lekelenmiş parayı kabul etmeyi sürdürürse kurumsal bir intihar gerçekleştirmiş olacak" diye ekledi.

 

 

Kursu sonlandırma çağrısı Uluslararası Af Örgütü'nün BK şubesince de yinelendi.

Örgütün polis faaliyetleri uzmanı Oliver Sprague şu ifadeleri kullandı:

Huddersfield Üniversitesi, kurs mezunlarıyla Bahreyn'de mahkumlara yapılan işkence arasındaki olası bağlara dair tam bir soruşturma yapılıncaya kadar sağladığı bu eğitimleri derhal askıya almalıdır (...) BK üniversitelerinin sorumlu güvenlik teknikleri eğitimi vermeleri için meşru bir rol elbette olabilir. Ancak Bahreyn'deki işkence iyi belgelenmiş olup, Huddersfield da elbette mahkumların istismarının kolaylaştırılmasına kaçınmak için titiz bir özen gösterme gerekliliğinin farkındadır.

Ancak Enstitü'nün mektubunun üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesine rağmen, çarşamba günü itibarıyla üniversite yönetimi harekete geçmemişti.

Huddersfield'in The Independent'a gönderdiği açıklamada, mektubun "bütünüyle dikkate alındığı" ifade edilse de meselenin can alıcı noktası olan, sözleşmeye göre 2022'ye kadar sürecek eğitimin devam edip etmeyeceği sorusuna yanıt verilmedi.

Açıklamada ayrıca, kursun 10 kişiye işkence iddiasıyla bir bağlantısının bulunmadığı ifade edildi.

Sözümona anayasal bir monarşi olmasına karşın kraliyet ailesinin neredeyse sınırsız güce sahip olduğu Bahreyn işkence suçlamalarını defaatle reddederken, görevlerini kötüye kullandığı anlaşılan polis memurlarının kovuşturulduğunu belirtiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU