Guantanamo mahkumu, gizli ABD hapishanesinde maruz kaldığı işkenceyi resmetti

Herhangi bir suçtan hüküm giymeyen mahkum, ABD'nin gizli tesisinde uygulanan "gelişmiş sorgulama" taktiklerini çizdi

ABD Başkanı Donald Trump daha önce ulusa sesleniş konuşmasında Guantanamo'daki tesisi açık tutma sözü vermişti (Reuters)

Kötü şöhretli gözaltı tesisi Guantanamo Körfezi'nde tutulan bir Suudi mahkumun avukatları, müvekkillerinin ABD yetkilileri tarafından maruz bırakıldığı acımasız işkence tekniklerini resmeden rahatsız edici çizimlerini yayımladı.

Çizimler ilk olarak Seton Hall Üniversitesi Hukuk Fakültesi Politika ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Amerika Nasıl İşkence Eder” (How America Tortures) başlıklı raporda yer almıştı. Ayrıca The Independent, tutuklunun avukatlarından Mark P. Denbeaux'nun izniyle bu çizimlerden 8 örnek yayımladı.

2002'den bu yana ABD'nin çeşitli gizli tesislerinde ve son olarak Guantanamo Körfezi'nde tutulmasına rağmen Zübeyde'nin hiçbir suçtan hüküm giymediği ve söylenene göre El Kaide terör örgütünün üyesi olmadığı belirtilmişti.

ABD Senatosu'nun raporu, CIA’in, Zübeyde'nin uğradığı işkencenin ayrıntılarının asla kamuya açıklanmamasını sağlamak amacıyla “hayatının geri kalanında yalnız ve tecritte" kalacağına dair “makul güvenceler” talep ettiğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı rapor, CIA yetkililerinin, yönetimin “gelişmiş sorgulama” tekniklerini deneyimleyen ilk tutuklulardan olan Zübeyde hakkında eski ABD Başkanı George W. Bush'un yönetimindeki Beyaz Saray'a yalan söylediğini tespit etti.

Zübeyde'nin işkencenin ardından El Kaide'ye dair yetkililere ek bilgiler verdiğini söyleseler de Zübeyde aslında terör örgütünün "aktiviteleri, planları, kabiliyetleri ve ilişkileri" hakkındaki detayları daha baştan vermişti.

Denbeaux, “Ebu Zübeyde'nin bu çizimleri birçok yönden insan iradesinin zaferinin ispatıdır" dedi.

CIA, mahkumlarının 'hayatının geri kalanında yalnız ve tecritte kalacağı' konusunda resmi hükümet güvencesi istedi ve aldı; Zübeyde, böylesine kötü bir muameleye maruz kaldı. CIA, eğer ölürse diye yakılmasını dahi ayarlamıştı. Umdukları şey öldükten sonra da sessiz kalmasıydı.

Debraux, “Ancak bu raporla, (Zübeyde) artık susmuyor” diye ekledi.

Yetkililer, 11 Eylül 2001'deki terör saldırıları hakkında önceden bilgi sahibi olmakla ve terör eylemleriyle suçlanan Zübeyde ve diğer tutuklular için 10 "gelişmiş sorgulama" taktiği tasarlamıştı.

Zübeyde'nin ABD gözetiminde yaşadığı işkencenin detayları hem çarpıcı hem de rahatsız edici. Raporda, su işkencesine maruz kaldığı 83 örnekle beraber avukatlarına verdiği şu ifade de yer alıyor: “Oksijen eksikliği yüzünden gerçekten boğulduğumu ve göğsümün patlamak üzere olduğunu hissedene kadar su dökmeye ve ağzımı ve burnumu kapamaya devam ediyorlardı.

 

 

Çizimler, ABD'nin Bush yönetimi altındaki “gelişmiş sorgulama” taktiklerinin bilinen birkaç örneğini gösteriyor. Zübeyde, bu taktiklere Tayland'daki bir ABD gizli tesisinde tutukluyken maruz kaldığını söyledi.

ABD'nin uluslararası ölçekte yürüttüğü gizli hapishane tesisleri "siyah alan" diye ifade ediliyor.

Raporun yazarlarından ve Seton Hall Hukuk Merkezi politika ve araştırma görevlisi Niki Waters yaptığı açıklamada, “Sorgulamalar sırasında neye izin verildiği ve neye verilmediği konusunda netliğin olmaması ve kasıtlı olduğu görünen belirsizlik, ciddi suistimallere yol açmış” dedi.

Hükümet, onaylananların yanında kalıcı ve onaylanmamış teknikleri hesaba katmakta başarısız olmuş. Ama kasıtlı körlük pek de bir savunma sayılmaz, değil mi?

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU