Filistinli gençlerin dövme ve piercing fenomeni moda mı isyan mı?

"Filistinliler, gelenek görenekler ve toplumun bakış açısı korkusuyla bu sanata pek rağbet göstermiyordu. Ancak artık şartlar değişti, şimdi özellikle gençler bu sanata oldukça değer veriyor"

Dövme fiyatları 70 dolardan başlıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

Gamir Ş. C., üniversiteyi bırakıp ailesine, Filistin gelenek göreneklerine meydan okuyarak 1998 yılında başladığı dövme sanatına olan tutkusunun peşinden gitmiş, böylece kendi dövme salonunu açma hayalini gerçekleştirmiş.  

48 yaşındaki Ş. C., Ramallah’taki küçük salonunda insanların vücutlarına onlara acı veren veya onları mutlu eden anıları çizip ölümsüzleştiriyor. 30 yaşındaki İhab’ın koluna 18 gün kaldığı komadan uyandığı saat ve dakikanın dövmesini, 19 yaşındaki Yasmin’in omzuna ise küçük bir yatak resmi çiziyor.

Independent Arabia’ya konuşan Ş. C., şöyle söylüyor:

"Bu sanatı 25 yıl önce Kudüslü bir dövme sanatçısından öğrendim. O zamandan beri kendimi bu sanata verdim. Tüm bireylerinin yüksek eğitimli olduğu ailem ise bu yönelimimi reddediyordu. Bu mesleğin saçma olduğunu, ne geleceğinin ne de bir faydasının olduğunu düşünüyorlardı. Aynı şekilde Filistin toplumu da dövme sanatını reddediyor. Dövmecilere kuralsız gözüyle bakılıyor"

Moda

Ş. C., sözlerine şöyle devam ediyor:

"Filistinliler, gelenek görenekler ve toplumun bakış açısı korkusuyla bu sanata pek rağbet göstermiyordu. Ancak artık şartlar değişti, şimdi özellikle gençler bu sanata oldukça değer veriyor. Kaşlara ve bileklere yapılan dövmeler ise şimdi çok moda"

Dövmelerin fiyatları 70 dolardan (200 şekel) başlıyor. Gençler, vücutlarının çeşitli yerlerine yaptırdıkları dövmelerle fikirlerini, tutumlarını ve isyankar düşünce tarzlarını ifade ediyor.

Ş. C. ise salonundaki bazı hususlar hakkında şu ifadeleri kullanıyor:

"Bu küçük dövme salonumda bazı kurallar mevcut. Örneğin 18 yaşından küçüklere dövme yapmıyorum. Israr ederlerse ailelerinden yazılı bir onay getirmelerini istiyorum. Yüze ya da hassas noktalara dövme yapmıyorum. Aynı zamanda gençleri değer verdikleri bazı kişilerin isimlerini vücutlarına kazıma isteklerinden vazgeçirmeye çalışıyorum. Bir keresinde ben bir gence kız arkadaşının isminin dövmesini yaparken, çocuk da kız arkadaşıyla telefonda konuşuyordu. Ben dövmeyi yaparken onlar da o an kavga edip ayrıldılar. Bu mesleği icra ettiğim sırada bu tür şeyler ya da komik olaylar çokça yaşanıyor. En çok rağbet gören temalar ise vatan ve özgürlük sevgisi, duygusal meseleler, gül resimleri ya da özlü sözler. Müşterilerimin yaşları 18 ila 35 arasında değişiyor"

Psikolojik destek

Dövme sanatçısı Ş. C., dövmeyi psikoterapi ve sosyoterapi ile ilişkilendiriyor. Zirâ insanlar birçok yara izini ya da fiziksel deformasyonlarını kapatmak için bunların çevresine ya da üzerlerine dövme yaptırıyor. Böylece bu izlerden utanmak yerine onlarla gurur duyduklarını gösteriyorlar.

Piercing

Şuan Filistin toplumundaki oldukça yaygın olan bir diğer fenomen ise piercing. Yalnızca kulak ya da buruna iki ya da üçer tane delik açtırmak değil, tüm kulağı on farklı yerinden deldirmek, kaşı, alt dudağı ya da dili deldirmek de oldukça moda. En çok rağbet gören ise göbek deldirip bir aksesuarla süslemek.

Independent Arabia’ya konuşan 33 yaşındaki Faten şöyle söylüyor:

"Görünüşümü değiştirip beni daha genç ve daha güzel bir hale getirdi. Yaptırdığım için pişman değilim. Ancak Filistin toplumu, dövmeli veya piercingli bir kıza muhafazakar geleneklere karşı bir isyankar gözüyle bakıyor. Bu doğru değil. Bu konunun bu kadar büyütülmesi gerekmiyor. Yaptıranlar tüm dikkatleri üzerine çekmek için değil, modaya uymak istedikleri için yaptırıyor"

27 yaşındaki Yazan ise, "Filistin toplumu bunları kabul etmiyor. Annem, kardeşimin evlenmek istediği kızın bileğinde bir dövme burnunda ise bir piercing olduğunu görünce evlenmelerine izin vermemişti" diyor.

İsyan ya da güzelleşme isteği

Dövme ya da piercing yaptırmak, yalnızca güzel göründüğü için değil, aynı zamanda isyanı temsil ettiği için de yaptırılıyor. Bu konuda bir sosyo-psikolog şöyle söylüyor:

"Birçok genç, vücutlarının kendilerine ait olduğu bilincinde. Bu yüzden dövme ya da piercing yaptırma hakkını kendilerinde buluyorlar. Bu bir yandan da bir toplumsal itaatsizlik haline geldi. Güzel görünme, kendini kanıtlama, beğendikleri ünlüleri taklit etme, modaya uyma ya da fikirlerini bu yolla gösterme gibi istekler de kişileri bunları yaptırmaya itiyor."

Sağlık açısından dövme

Uzmanlar, bugün Batı Şeria’daki bazı dövme salonları ya da güzellik merkezlerinin dövme ve piercing konularında uzman haline geldiğini ve bu işten iyi kar elde ettiğini söylüyor. Ancak bu işin sağlık tarafına çok dikkat edilmediğini, dövme ya da delme işlemlerinin neden olabileceği Hepatit C virüsü, AIDS gibi enfeksiyon ve hastalıkları umursamadıkları ifade ediliyor. Zirâ bu konuda düzenli sağlık kontrolleri bulunmadığı gibi, alet ve ekipmanların sterilizasyonu da gözetilmiyor.

Bu işlemlerde kullanılan ekipmanın kirliliği nedeniyle aylarca şiddetli ülser hastalığından muzdarip olan insanlar bulunuyor. Bir dermotoloji uzmanı olan Dr. Salah Safi, bu konuda şöyle diyor:

"Dünyanın birçok ülkesinde dövmelerin yapımı veya silinmesi aşamasında hastalıkların çıkabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. Kullanılan aletlerin temiz tutulmaması sebebiyle cildin kabarması ya da lekelenmesi olasılığı bir yana, AIDS, Hepatit gibi ciddi bakteriyel enfeksiyonlar ya da cilt kanseri, sedef hastalığı, alerji gibi ciddi hastalıklar da yaşanabiliyor"

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/92506

DAHA FAZLA HABER OKU