Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın İngilizce sözcük ile sınavı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'nın 28 Ocak'ta Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinde yaptığı İngilizce konuşma sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı,  Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde gerçekleştirilen, BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması (EPİM) Çalışma Grubunda konuştu.

Türk heyetine başkanlık eden Kaymakcı'nın 28 Ocak'ta yaptığı konuşmada ifade, hukuk ve dinsel özgürlükler gibi konular ele alındı. 

Türkiye'deki insan hakları ile ilgili oturumda konuşan Kaymakcı, çocuk yaşta evlilik meselesine de değindi. 

Kaymakcı sunumu sırasında "Erken yaşta ve zorla evlilikle mücadeleye ilişkin İl Eylem Planları yüksek orandaki çocuk yaşta evlilikleri önlemek için hazırlandı" ifadesini kullanandı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı konu ile ilgili metni okuduğu sırada İngilizce 'prepare' (hazırlamak) kelimesini telaffuz etmekte zorlandı. 

Kaymakcı bunun üzerine önce kısa bir es verdi ardından güldü. 

Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın oturum esnasında yaptığı konuşmanın 16 saniyelik bölümü başta Twitter olmak üzere birçok sosyal medya mecrasında en çok tartışılan görüntüler arasına girdi. 

Sadece Ekşisözlük'te "Faruk Kaymakcı İngilizcesi" adı altında açılan başlıkta 11 sayfalık, yüzlerce yorum yapıldı.

Konu ile ilgili görüş bildirenlerden biri de Birleşik Krallık Başkonsolosluğu İletişim Bölüm Başkanı Aslı Tekinay oldu.
 


Tekinay, "İngilizceyi iyi bilen ve iyi konuşan biri olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Faruk Kaymakçı’nın İngilizcesinde bir sorun yok; bir kelimenin telaffuzunda takılmış sadece. Eleştirenlere önerim öncelikle kendi anadillerini doğru telaffuz etmeleri ve yazmaları" yorumu yaptı.


2010-2014 yılları arasında Türkiye'nin ABD büyükelçiği görevini yürüten emekli diplomat Namık Tan da Tekinay ile benzer fikirde:

Bir meslek büyüğüm, zamanında; “diplomatlık paraşütle atlamaya benzer, paraşütün mutlaka açılmak zorundadır” demişti. İki lisana hakim olduğunu bildiğim, BE Faruk Kaymakçı’nın başına gelen talihsizlik, bana,bu sözü hatırlattı. BE Kaymakçı,böylesine acımasız eleştirileri hakketmiyor.

 

 

Faruk Kaymakcı kimdir?

51 yaşındaki diplomat, 6 Ağustos 2018'den bu yana Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Bakanlık bünyesine 1994'de katılan Kaymakcı, NATO Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin'in danışmanlığını yapmış, daha sonra NATO üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilmişti.

Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği müsteşarı olan Kaymakcı, 2009-2011 yılları arası  dönemin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın özel temsilcisi olarak çalışmıştı.
 

kaymakcı.JPG
Görsel: Dışişleri Bakanlığı web sitesi


2013-2017 tarihlerinde Bağdat Büyükelçiği yapan Kaymakcı, Avrupa Komisyonu bursuyla 1999'da AB Politikaları yüksek lisansı yapmıştı. 

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde Faruk Kaymakcı'nın ileri seviyede İngilizce ve Fransızca bildiği belirtiliyor. 
 


Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı olarak görevlerini yürüten Faruk Kaymakcı daha önce çok sayıda İngilizce mulakat vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU