Gezi eylemlerinden sonra dördüncü kez... Erdoğan: Taksim'e Topçu Kışlası'nı yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2011'den bu yana Taksim'e topçu kışlası yapmak istiyor. Gezi Parkı eylemlerinin tam göbeğinde olan kışla tartışmaları tekrar gündemde. Erdoğan Topçu Kışlası için özel tasarım yaptırdığını söyledi

2013’te Gezi Parkı eylemlerinin başlamasına neden olan “Topçu Kışlası” tartışmaları yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada “O Topçu Kışlası’nın bir aslını görseniz ‘Yazıklar olsun burayı yıkanlara’ dersiniz, o kadar muhteşem bir eser. Onun orijinaline uygun mimari tasarımlarını yaptırıyorum. Orayı ihya edeceğiz” dedi. 

Taksim’deki Gezi Parkı’nda başlayan ve birçok şehre yayılan Gezi Parkı eylemleri sürecinde de Topçu Kışlası’nın yeniden inşası gündeme gelmişti. Gezi Parkı’nın yerine, içinde alışveriş merkezinin de olacağı “Topçu Kışlası” yapmak için 2011 yılında bir plan hazırlandı.

Ancak bu plan İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 11 Aralık 2012’de reddedildi. 

Koruma kurullarından farklı kararlar

Kurulun ret gerekçesinde “Kışlanın yapım yılı, mimarı, plan özellikleri, yapım detayları tam olarak bilinmediği ve yerine yapılan yapıların günümüzde 60-70 yıllık kullanım değeri ile tarihe belgelik eden bir nitelik kazandığı” vurgulanmıştı.

Kurulun ret kararının ardından siyaset Taksim’e Topçu Kışlası yapma kararından vazgeçmedi. 

O günlerde Başbakan görevinde bulunan Erdoğan, Nisan 2013'te bir açıklama yaparak, “Taksim Gezi Alanı dedik hemen karşı çıktılar. ‘Kışlayı yeniden yapacağız’ dedik. Denizin kenarında üç beş çanak çömlek, üç beş çatal bıçak bulunmuş onu koruyorsun da bu tarihi binayı niye korumuyorsun. O zaman ne dedik, olacak’ dedik, şimdi oluyor. Bu tabii kışla olmayacak. AVM, belki rezidans olarak hizmet görecek” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu ise 27 Şubat 2013’te, 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararını kaldırarak Taksim projesini onayladı.

 

 

Yaklaşık üç ay sonra Gezi Parkı’nda “yol genişletme çalışmaları” kapsamında ağaçların kesilmeye başlanması protesto gösterilerine ve şiddet olaylarına neden oldu. Ağaçların kesilmesiyle Topçu Kışlası'nın yapımının başladığını düşünenler Gezi Parkı’nda protesto gösterilerine başladı.

Protestoların ardından kışlayla ilgili bir açıklama yapan Erdoğan, kışla meselesinde geri adım atmayacaklarını ifade ederek, Amaç tarihi kışlaya karşı çıkmaksa, kusura bakmasın, biz onu orada yerinde yapacağız. Yeşilse, yeşilin daniskasını yeni yayalaştırma projesinde yapacağız" dedi.

 

 

İdare Mahkemesi iptal etti

Eylemler devam ederken İstanbul 1. İdare Mahkemesi 6 Haziran 2013’te Topçu Kışlası’nı da içine alan Taksim Yayalaştırma Projesi’yle ilgili alınan kararların yürütmesinin durdurulması için karar aldı. Danıştay aynı yıl bu kararı onadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Danıştay’ın kararına itiraz ederek “karar düzeltme” başvurusu yaptı. Başvuruyu inceleyen Danıştay, iki yıl önce verdiği kararı kaldırarak yürütmeyi durdurma kararını iptal etti ve bilirkişi raporu hazırlanmasını ve keşif yapılmasını istedi. Yargı süreci tekrar başladı.

Erdoğan 2016 yılında Topçu Kışlası’nı tekrar gündeme getirdi. “Antik Çağ’dan 21. Yüzyıl'a Büyük İstanbul Tarihi Eseri” toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Topçu Kışlası’yla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ben Sayın Başkanıma söylüyorum, ‘Cesur olacaksın’ diyorum. Eğer cesur olmazsanız biz bu işi başaramayız. Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi, bugün burada yine söylüyorum, bir; Taksim’deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır. O tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı ister bunu tarih müzesi olur ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım.”

İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde dava devam ederken mahkemeye Topçu Kışlası’yla ilgili bilirkişi raporu gönderildi. Raporda “İyi düşünülmemiş bir müdahale yüzlerce, onlarca yılda oluşmuş bir birikimin kolaylıkla yok olmasına neden olabilir. Hiçbir replika (taklit) aslının değerinde olamaz” ifadelerine yer verildi.

Danıştay kararı hukuki engelleri kaldırdı

İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin, Topçu Kışlası’na izin veren Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararını iptal eden kararı Mayıs 2016’da Danıştay 14. Dairesi’nden geri döndü. Böylece Taksim’e Topçu Kışlası’nın yapılmasının önünde bir engel kalmadı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kısıklı’daki konutunun önünde bir konuşma yapan Erdoğan Gezi Parkı’nı yine gündeme taşıdı:

“Taksim kışlası da isteseler de  istemeseler de tarihine uygun olarak o da yapılacak. Orada ne yapacağız biliyor musunuz? Orada bir tarih müzesi yapacağız. Bir şehir müzesi yapacağız.”

DAHA FAZLA HABER OKU