Finansbank neden 23 şubesini kapattı?

QNB Finansbank’ın “ekonomik nedenlerle” bazı şubelerini kapattığı Banka yetkilileri tarafından yalanlandı. Kapanan şubelerin 27 değil 23 olduğunu söyleyen yetkililer, herhangi bir işten çıkarma sürecinin olmadığını aktardı

Fotoğraf: qnbfinansbank.com

2016’da Katar'ın en büyük bankası Qatar National Bank’a satılmasının ardından yoluna isim değişikliğiyle devam eden QNB Finansbank, 23 şubesini kapatıyor. 

Independent Türkçe’nin ulaştığı resmi kaynaklar, kararın basında yer aldığı gibi 27 değil 23 şubeyi kapsadığını ve gerekçenin “ekonomik nedenler” ya da “küçülme” olmadığını aktardı.  

Kaynaklar, “Bazı şubeler birbirine çok yakın. Bu, verimliliği düşürüyor. O nedenle 23 şube birleştirme yoluyla azaltılacak. Yani örneğin, birbirine çok yakın beş şube varsa bunlar, bir şubede toplanacak” açıklamasını yaptı. 

Türkiye’de birçok şehri kapsayacak uygulamada herhangi bir işten çıkarma da olmayacak. Kaynakların aktardığına göre kapatılan şubelerin çalışanları başka şubelere yönlendirilecek. 

Açıklamada ayrıca QNB Finansbank’ın 2020 için ilave bir şube kapatma planlamadığı aktarıldı. 

Üç yıl önce Qatar National Bank aldı 

Finansbank A.Ş., FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin tarafından 4 milyon dolar sermaye ile kuruldu. 

1990’da Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasıyla Türkiye'de halka açılan ilk özel banka oldu. 

Banka, sonraki 10 yılda İsviçre'de faaliyet gösteren Privatbank Geneve’yi satın aldı, Hollanda, Rusya ve Romanya’da merkezler kurdu. 

Yurt dışına en fazla yatırım yapan Finansbank, Ağustos 2006’da Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) tarafından satın alındı.

Ekim 2012'de tüm hizmetlerini sadece dijital kanallar üzerinden sunan, Türkiye'nin ilk şubesiz dijital bankası Enpara.com kuruldu.

Finansbank’ın Katar'ın en büyük bankası, 31 ülkede faaliyet gösteren Qatar National Bank’a satışı ise Haziran 2016’da gerçekleşti. Ekim 2016 itibariyle bankanın yeni ismi QNB Finansbank oldu.

Banka, 2019 yılı üçüncü çeyreğinde 1 milyar 960 milyon lira net kâr elde etti. Bu rakam, 2018’in aynı döneminde 1 milyar 748 milyon 757 bin liraydı. 

Banka’nın Katar’a satıldığı yıl 2016’nın üçüncü çeyreğinde net kârı 851 milyon liraydı. 

Üç yılda toplam öz kaynağı 9 milyar 704 milyon liradan 15 milyar 475 milyon liraya ulaşan bankanın 542 şubesi ve 12 bin 290 çalışanı bulunuyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU