2019 Top 10: En çok okunan sağlık haberleri

Tükenmişlik sendromunun hastalık olarak sınıflandırılmasından, Sağlık Bakanı'yla LÖSANTE arasındaki ruhsat tartışmasına, yılın sağlıklı yaşam trendlerinden, çocuklar için vegan beslenmeye yıl boyunca en çok okunanlar

Independent Türkçe'nin 2019 boyunca en çok okunan 10 sağlık haberi listesine Sağlık Bakanlığı'yla ilgili üç haber girdi. Okurlarımız nezdinde TC. Sağlık Bakanlığı'yla birlikte en popüler bir diğer kurum da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) oldu. DSÖ'nün çeşitli uyarıları ve yeni hastalık sınıflandırmalarına ilişkin üç haber de listede yer aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okuyucularımızın listelere olan ilgisi de Top 10 sıralamasına yansıdı. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenmeyle ilgili iki liste sıralamada kendine yer buldu. 

Türkiye ve dünya kamuoyunda bu yıl en çok tartışılan konulardan veganizmle ilgili bir haber listede yer alırken, progesteron takviyesinin daha önce düşük yapan hamile kadınların sağlıklı doğum şansını artırabileceğine iişkin haberimiz de okuyucuların ilgisini çekti. 

 İşte 2019 boyunca en çok okunan 10 sağlık haberi...
 

221996-284773510 (1).jpg
(AA)


10- Sağlık Bakanı: Binlerce yeni sözleşmeli personel alınacak

Bakan Fahrettin Koca’nın sözleşmeli sağlık personeli alınacağına ilişkin açıklamasıydı. Koca, Aralık ve Şubat aylarında 17 binden fazla sözleşmeli sağlık personeli alınacağını duyurdu. Bu haberin çok okunması da ülkedeki işsizlik probleminin boyutlarına dair bir fikir veriyordur, sanırız.

"7 bin 525'i hemşire, 2 bin 182'si ebe ve 6 bin 951'i sağlık teknisyeni/teknikeri olmak üzere, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal çalışmacı, biyolog, odyolog, çocuk gelişimcisi, iş ve uğraşı terapisti, dil ve konuşma terapisti, perfüzyonist ve sağlık fizikçisi unvanlarında toplam 17 bin 689 sözleşmeli pozisyona KPSS puanıyla atama yapacağız."
 

224966-436759712.jpg
(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı)


9- Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İklim değişikliği 21'inci yüzyılın en büyük sağlık tehdidi olabilir 

2019'da küresel iklim değişikliği uluslararası arenada en çok konuşulan konularındandı. Listemizin 9. sırasında da bu meseleyle ilgili bir haber yer aldı.  DSÖ, çok sayıda hastalığa yol açarak insan sağlığına doğrudan zarar veren iklim değişikliğinin 21. yüzyılda en büyük sağlık tehdidi olabileceği uyarısında bulundu. 

"BM'nin alt kuruluşlarından DSÖ'nün 101 ülkede yaptığı araştırma sonuçlarına göre hazırlanan raporda, pek çok ülkenin iklim değişikliğine karşı hazırladıkları planları hayata geçirmediklerinin altı çizildi. 'İklim değişikliğinin etkilerinden insan sağlığını korumak her zamankinden daha acildir.' ifadesine yer verilen raporda, ülkelerin gittikçe artan bir şekilde iklim değişikliğine önem vermesinin yeterli olmadığına vurgu yapıldı. Raporda, iklim değişikliğine yönelik plan ve stratejileri hayata geçirebilmesi için ülkelerin gerekli finansmanın sadece yüzde 38'ini tedarik edebildiği, bu durumun da endişe verici olduğuna işaret edildi."
 

134776-946510657.jpeg
(Pinterest)


8- Vegan ve vejetaryen beslenmek çocuklar için sağlıklı mı?

Veganlık son dönemde Türkiye'de de tartışılan ve insanların eski yıllara oranla daha fazla rağbet ettiği bir beslenme biçimi.  Listemizin 8. sırasında da bu konuyla ilgili bir haberin yer alması şaşırtıcı olmadı. Özellikle çocukların ve bebeklerin vegan ve vejetaryen beslenmesiyle ilgili neler yapılması gerektiğini anlatan haber konuyla ilgilenenler için ilgi çekiciydi. 

"Çocukların vegan veya vejetaryen beslenmesine dair Birleşik Krallık Beslenme Vakfı’nın (BNF) perşembe günü yayımladığı yeni kurallar dizisine göre, çocukların günlük yeterli miktarda çinko ve demir almaları için en az üç porsiyon protein tüketmeleri gerekiyor. Organizasyon vegan veya vejetaryen beslenen çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerinin mümkün olabileceğini söylese de ebeveynlere, çocuklarının doğru beslendiğinden emin olmak için bir pratisyen hekimi ziyaret etmeleri öneriliyor. Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre vegan beslenme tarzının bir çocuk açısından besleyici olmaması için hiç sebep yok. Organizasyon, 'Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin vegan diyetler de dahil olmak üzere uygun şekilde planlanan vejetaryen beslenmenin sağlıklı, beslenme açısından yeterli ve bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için sağlığa faydalı olduğuna inanan bir duruşu var. Bu tip beslenme yolları hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik, orta yaş ve sporculuk da dahil yaşam döngüsünün tüm aşamaları için uygundur' ifadelerini kullandı."
 

yoga-3053488_1920.jpg
(Pixabay)


7- 10 maddede 2019’un sağlıklı yaşam trendleri

7. sıradaysa tıpkı bu listenin kendisi gibi 10 maddelik bir başka liste var.  Ruh Sağlığı Vakfı’nın Birleşik Krallık genelindeki yaptığı araştırmaya göre, yetişkinlerin yüzde 74’ü, “bunalmış” ve hayatlarındaki meselelerle “başa çıkamayacak gibi” hissediyor.  İnsanlar fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumak için yeni yollar ararken, sağlık sektörü de buna kayıtsız kalmıyor.  Independent  bunu göz önüne alarak 2019'un 10 sağlıklı yaşam trendini derledi.  Listede yer alan başlıklar şunlar oldu:

"Kanabidiol , Veganizm, Januhairy (Kıllı Ocak), Kürek sporu, Sosyal medyadan uzaklaşma, Kişiselleştirilmiş beslenme, Kristal şifa,  Ayurveda, Sağlık turizmi, Kısa süreli egzersizler"


6 - Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor: Milyonların ölümüne yol açacak ani ve yıkıcı salgın riskiyle karşı karşıyayız

Listede Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarısıyla ilgili olarak yer alan ikinci haberimiz BM'ye bağlı örgütün salgın hastalıkların ciddiyetiyle ilgili uyarısıydı. Batı Afrika'daki Ebola salgını sonrası hazırlanan rapor hükümetlerin bu riske karşı hazırlanmak ve riski azaltmak için çok daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı. Raporu hazırlayan bilim insanlarından oluşan kurula göre '50 ila 80 milyon insanın ölümüne yol açabilecek ve dünya ekonomisinin yüzde 5'ini yerle bir edebilecek güçte, hızla yayılan, öldürücülüğü yüksek respiratuar (solunum sistemini etkileyen) bir patojenin pandemi boyutuna ulaşması son derece gerçek bir tehlike'.

"Hızlı hareket eden bir patojen milyonlarca insanı öldürme, ekonomiyi aksatma ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip. (...) Hastalıklar insan deneyiminin her daim bir parçası olduysa da güvensizliğin ve ekstrem hava şartlarının dahil olduğu küresel eğilimlerin bir araya gelmesi, riski artırıyor. Hastalıklar kargaşadan yararlanır ve serpilir. Son yıllarda salgınlar giderek artıyor ve küresel çapta bir sağlık acil durumunun heyulası tepemizde dolaşıyor."
 

87286-1778688827.jpg
(The Independent)


5- Progesteron takviyesi, daha önce düşük yapan hamile kadınların sağlıklı doğum şansını artırabilir

Kadın sağlığıyla ilgili bir bilim haberi de listeye 5. sıradan dahil oldu. Birmingham Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmaya göre daha önce düşük yapmış hamile kadınların progesteron takviyesi alması, bebek sahibi olma şanslarını artırabilir.

"Araştırma, Birleşik Krallık'taki 48 hastaneye erken kanama şikayetiyle başvuran 4 bin 153 hamile kadını içerdi. Hastalar, önce rastgele 2 gruba ayrıldı. İlk gruba günde 2 kez 400 mg progesteron takviye edilirken, diğer gruba da plasebo etkisi yaratacak işlevsiz bir ilaç verildi. Progesteron verilen grubun yüzde 76’sı sağlıklı şekilde doğum yaptı. Bu oran diğer gruptaki hastalarda yüzde 72’de kaldı.Progesteronun etkisi, 3 veya daha fazla kez düşük yapmış kadınlar üzerinde de gözlemlendi. Bu kadınlardan ilk grupta yer alanların yüzde 72’si sağlıklı şekilde doğum yaparken, plasebo grubundaki kadınların yüzde 57’si bebek sahibi olabildi."
 

181836-1128107337.jpg
(Nicepik) 


4- Yorgun, hasta veya tembelken sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak 6 ipucu

4. sırada yine bir liste var.Günlük koşturma içerisinde sağlıklı öğünler hazırlamak üzere zamanınız veya enerjiniz kalmayabilir. İşte zamanı az olanlar için sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçlarının yer aldığı listede 6 ipucu şu şekilde sıralandı:

"Sağlıklı yiyecekler sunan restoranlar seçin, daha iyi fast food seçenekleri tercih edin, kapıya sağlıklı öğün teslim eden şirketlere abone olun, bir yiyecek bütçesi oluşturun, günlük tarifler araştırın, yazları kış için hazırlık yapın."
 

210906-2052698620.jpg
(LÖSANTE)


3- Sağlık Bakanı’nın “Neden 400 yataktan sadece 60’ı lösemili çocukların?” sorusuna LÖSANTE’den yanıt

Listenin ilk 3 sırasındaki iki haber, Bakan Koca'yla  Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE arasındaki ruhsat tartışması hakkındaydı. LÖSEV’in aktardığına göre, 100 milyon dolara 400 yatak kapasiteli yapılan hastanenin yalnızca 75 yatağına ruhsat verildi.  Hastanedeki 5 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen radyoterapi ve kalp anjiyo cihazları da ruhsatsız olduğu için kullanılmadı.

80 yoğun bakım yatağının bulunduğu hastanede sadece 10 yatak için ruhsat alınabildi. LÖSEV Hastanesi’nde kurulan 10 teknik donanımlı ameliyathanenin sadece üçüne kullanım izni verildi.

Bakan Koca'ya LÖSANTE’den gelen yanıtı Tükenmez Haber'den Nilay Göl haberleştirdi. Göl'e konuşan LÖSANTE Yönetim Kurulu Üyesi Emel Bayrak, hastanede sınırlı sayıda yatağın lösemili çocuklara ayrıldığı şeklinde Koca'nın sarf ettiği ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“400 yatağın içinde lösemili çocuklar kullanamaz diye bir şey olabilir mi?. 400 yatağın 60’ını lösemili çocuklara ayırıyoruz diye bir şey belirlemiyoruz biz. Lösemili çocuklar, yetişkinler, diğer kanser hastalığı olan çocuklar… LÖSANTE Hastanesi’nde hasta kategorisi diye bir şey yok. Olabildiğince çok lösemili çocuğu zaten yatırmaya çalışıyoruz. Ne kadar hasta varsa almaya çalışıyoruz. Ümit ediyoruz ki LÖSANTE Hastanesi’ne ruhsat verilecek.
 

210091-1938120929.jpg
(AA)


2- Sağlık Bakanı’ndan “LÖSANTE” açıklaması: Neden 400 yatağın 60’ı lösemili çocuklar için ayrılıyor?

Listenin ikinci sırasında  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi'nin ruhsat sorunuyla ilgili yöneltilen eleştirilere yanıtı yer aldı. 400 yataklı olarak inşa edilip yalnızca dörtte biri için ruhsat verilen hastane ile ilgili Koca şunları söyledi: 

Siz, 'lösemili çocuklar' diyerek, şimdi 25 ama 400'ün içinde 60 yatak ayırıp 'Devamını özel hastane gibi kullanmak istiyorum. Ben buradan gelir elde etmek istiyorum' deyip özel hastaneler yönetmeliğine tabi olmamayı göze alamazsınız. Bunun istismarına izin vermeyiz. Lösemili çocuklar için kullanılabilecek bir hastaneyse, 75 yatak izni verilen bir hastanenin niye 25 yatağı sadece lösemili çocuklar için kullanılıyor?  Hani lösemili çocuklar için yapılmıştı? 400 yatağın içinde niye lösemili çocuklar için 60 yatak talepte bulunuyorsunuz? Biz denetim yaptığımızda en fazla 60 yatağın lösemili çocuklar için kullanılabileceğini görüyoruz. 
 

101351-1519553201.jpg
(HBO)


1- Dünya Sağlık Örgütü tükenmişlik sendromunu hastalık olarak kabul etti

Listenin ilk sırasında yine Dünya Sağlık Örgütü'nün bir açıklaması yer aldı. Özellikle yoğun çalışan meslek gruplarında görülen "tükenmişlik sendromu" artık bir hastalık olarak kabul edildi. 

Haberin ilk sırada oluşu Türkiye'deki uzun çalışma saatleri de göz önüne alındığında konuya özel bir ilgi olduğu izlenimi verdi. 

"Bazı kişiler tükenmişlik sendromunu Y kuşağına özgü bir jargon olarak görüp ciddiye almazken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aldığı kararla bu durumu değiştirdi. DSÖ, tükenmiş sendromu ifadesini Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine aldı. Böylece tükenmişlik sendromu 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.Dünya Sağlık Örgütü tükenmişlik sendromunu “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımladı. Belirtilerse şöyle sıralandı: Enerji tükenmesi ya da tükenmişlik hissi, işle ilgili zihinsel mesafenin artması, işle ilgili olumsuz ya da sinik duygular ve azalan mesleki etkinlik”

 

2020 hepimiz için sağlıklı bir yıl olsun!

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU