​Filistin diasporasında nüfus sayımı başladı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'ne bağlı Gurbetçiler Dairesi Başkanlığı, yurtdışındaki Filistinlilerin bulundukları yerlerin tespiti, meslekleri ve yurtdışına çıkış tarihleri hakkında bir veri tabanı oluşturulması için nüfus sayımı işlemine başladı

Nebil Şa's, Bükreş'teki Filistinli gurbetçiler için düzenlenen konferansa katıldı / Fotoğraf: WAFA

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Filistinli mülteci ve gurbetçilerin nüfus sayımına başladı. Benzersiz olarak nitelenen proje 25 yıllık bir gecikmenin ardından hayata geçirilmeye başlandı. Gözlemciler bu adımın ne denli ciddi ve uygulanabilir olduğu konusunda birtakım şüphelere sahipler.

Resmi istatistiklere göre, yaklaşık 13 milyon Filistinlinin yarısı Filistin dışında dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamaktadır. Başta Ürdün, Lübnan ve Suriye’de olmak üzere Mısır, Irak, Körfez ülkeleri, Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yaşayan Filistinliler de mevcut.

FKÖ, mültecileri kategorize ediyor

FKÖ, 1948’de Nakba döneminde İsrail’in ülkelerini terk etmeye zorladığı mülteciler ile 19.yy’da başlayan göç dalgasında ekonomik ve sosyal sebeplerle gönüllü olarak göç edenler arasında ayrım yapıyor.

FKÖ, bu ayrımın bir göstergesi olarak Mülteci İşleri Daire Başkanlığı’nın yanı sıra Gurbetçiler Dairesi Başkanlığı’nı kurdu. "Filistin Vatandaşlık ve Mülteci Hakları Kaynakları Merkezi" tarafından yürütülen kapsamlı bir anket Filistin’de veya Filistin dışında yaşayan yaklaşık 8.7 milyon Filistinlinin mülteci olarak kabul edildiğini ortaya koydu. Bu rakam Filistinlilerin yüzde 66,7'sine denk geliyor. Bunların arasında Ürdün'deki iki buçuk milyon, Lübnan'daki 475 bin ve Suriye'deki 560 bin Filistinli bulunuyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'ne bağlı Gurbetçiler Dairesi Başkanlığı, yurtdışındaki Filistinlilerin bulundukları yerlerin tespiti, meslekleri ve yurtdışına çıkış tarihleri hakkında bir veri tabanı oluşturulması için nüfus sayımı işlemine başladı. İlk çalışmalar Venezuela’da yapıldı.

Yüksek Kurul

Proje kapsamında sadece Filistinli gurbetçiler değil, dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış tüm Filistinli mülteciler sayıma tabi tutulacak. Özellikle de Ürdün, Lübnan ve Suriye'de yaşayan mülteciler.

Filstinli kaynakların bildirdiğine göre UNRWA (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) mültecilerle ilgili net verilere sahip olduğu durumda sayım işlemine katkıda bulunacak.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Nebil Şa's başkanlığında Gurbetçiler Dairesi Başkanlığı’nı kurdu. Gurbetçiler Dairesi Başkanlığı’nın üyeleri arasında Dışişleri Bakanı, Mülteci Dairesi Başkanı, Merkez İstatistik Bürosu Başkanı ve Filistin Bilim ve Teknoloji Akademisi Başkanı yer alıyor.

Venezuela'da nüfus sayımından önce nüfus sayım işleminin başarı ile sonuçlanma ihtimali, sayım esnasında ortaya çıkabilecek engeller ve bu engellerden kaçınma yolları hakkında bilgi toplamak için Filistin Dışişleri Bakanlığı ve Filistin Merkez İstatistik Bürosu’nun işbirliği ile bir pilot araştırma yürütüldü. 

FKÖ Gurbetçiler Dairesi Başkanı Nebil Şa's, “Filistinli gurbetçilerin ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Filistinli mültecilerin nüfus sayım işleminin gerçekleştirilmesi için yürütülen proje benzersiz ve iddialı bir projedir. Bu proje, yurt dışındaki Filistin rolünün etkin kılınmasını ve yurt dışındaki Filistinlilerle bağların koparılmamasını hedefliyor.” ifadelerini kullandı.

Şa's, "Filistin Ulusal Yönetimi’nin 1994’te kurulmasından bu yana nüfus sayımı işleminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Filistinli gurbetçilerin sayısına dair gerçek bir nüfus sayımı yapılmadı, sadece tahminler var" dedi.

FKÖ Gurbetçiler Dairesi Başkanı Nebil Şa's, nüfus sayımı sürecinde sadece sayılarla sınırlı kalınmayacağını, Filistinlilerin nasıl ve nereye göç ettiklerine ve uzmanlık alanlarına dair ayrıntıların araştırmada yer alacağını açıkladı.

Nebil Şa's, nüfus sayımının gurbetçilerin Filistin Ulusal Konseyi'ndeki temsilcilerini seçmesine de katkıda bulunacağını söyledi.

Soru işaretleri

Gurbetçi işleri uzmanı Nahhad Ebu Guş, nüfus sayımının yapılabileceğinden şüphe ediyor. Nahhad Ebu Guş, "Nüfus sayımı süreci, yabancı pasaport sahibi Filistinlilerin olması sebebiyle yasal ve politik cezaların doğabileceği ve sayım işlemini engelleyebileceği zor ve karmaşık bir süreç" açıklamasında bulundu.

Nahhad Ebu Guş, nüfus sayımı çağrısının ciddi olmadığını ve sonuç vermeyecek kısır bir işlem olacağını belirtti.

Yurtdışındaki Filistinli topluluklar, kendilerini temsil eden ortak bir kurum olmamasından şikayetçi. El Fetih ile Hamas arasındaki kutuplaşma ve ayrışma bunda etkili olmuştur.

Gurbetçiler için beşten fazla temsilci organı bulunuyor. Bunlar; Fetih Hareketi, Hamas Hareketi, Demokratik Reform Hareketi lideri Muhammed Dahlan, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC).

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

independentarabia.com/node/78621

DAHA FAZLA HABER OKU