Üç çeyrektir daralan Türkiye ekonomisi yüzde 0,9 büyüdü

2019'un birinci çeyreğinde yüzde 2,6, ikinci çeyrekte de yüzde 1,5 oranında daralan Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 büyüdü

Eylülde açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda yıl sonu enflasyonu yüzde 12 ve yıl sonu büyümesi ise yüzde 0,5 seviyesinde öngörülüyor/ Fotoğraf: Reuters

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, "büyüme verisi" olarak da bilinen gayrisafi yurt içi hasıla artışı, 2019'un temmuz-eylül döneminde yüzde 0,9 oranında gerçekleşti. 

2018'in son çeyreğini yüzde 3 küçülme ile kapatan ekonomi, 2019'un birinci çeyreğinde yüzde 2,6, ikinci çeyreğinde ise yüzde 1,5 küçülmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gayrisafi yurt içi hasıla oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,8, sanayi sektörü yüzde 1,6 arttı ve inşaat sektörü yüzde 7,8 azaldı.

İnşaat sektörünün bir önceki daralması yüzde 12,4'tü. 

Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 0,6 arttı.

Harcamalar arttı mı? 

Üretimin yanı sıra ekonomideki canlılığı gösteren bir diğer parametre ise tüketim. 

Buna göre son çeyrekte hanehalkının nihai tüketim harcaması yüzde 1,5 arttı. Bu oran bir önceki çeyrekte yüzde 1,1 gerilemişti. 2018'in üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1,1 artmıştı. 

Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12,6 azaldı.

Devletin tüketim harcamalarındaki artış, bir önceki çeyrekte yüzde 3,4'tü. 

Albayrak: Sanayinin katma değeri artırılmalı

Büyüme verisinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. 

Büyüme ivmesinin artmaya devam ettiğini söyleyen Albayrak, yüzde 5’lik büyüme hedefi için sanayi katma değerinin artması, yatırımlardaki toparlanmanın hızlanması ve üretim ve istihdam odaklı sektörlerin güçlendirilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı. 

 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU