Avrupa serüvenine büyük umutlarla başlayan Süper Lig takımları beklentilerin altında kaldı

Türkiye'nin beş takımla başlayan Avrupa serüveninde BtcTurk Yeni Malatyaspor erken havlu atarken, Beşiktaş ve Trabzonspor gruptan çıkma şansını yitirdi. Galatasaray ve Medipol Başakşehir ise umutlarını son maça taşıdı

Fotoğraf: AP Photo

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki bir ve iki numaralı organizasyonları olan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde Türk temsilcileri istedikleri sonuçları elde edemedi. Beş takımla Avrupa serüvene başlayan Türk takımları, toplamda oynadıkları 30 karşılaşmada 7 galibiyet, 6 beraberlik, 17 mağlubiyet aldı. Bu sezon Avrupa arenasında galibiyet sevinci yaşayamayan tek takım Galatasaray oldu.

2018-19 sezonu şampiyonu olan Galatasaray'ın, Şampiyonlar Ligi'nde direk gruplara kalmanın avantajıyla kurduğu iddialı kadrosu, beklentilerin altında kaldı. Medipol Başakşehir ise Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Yunanistan temsilcisi Olympiakos'a 1-0 ve 2-0'lık skorlarla yenilerek UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam etti. 

Geçtiğimiz sezonu üçüncü tamamlayan Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi'nde dorudan gruplara katılırken, lig dördüncüsü Trabzonspor, 3'üncü ön eleme turunda Sparta Prag'ı, play-off turunda da AEK'yı eleyerek gruplardaki yerini aldı.

 

Yeni Malatyaspor-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yeni Malatyaspor tarihinde ilk kez Avrupa'da

2018-19 sezonunu beşinci sırada tamamlayan BtcTurk Yeni Malatyaspor, tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında mücadele etme hakkı kazandı. 

Yeni Malatyaspor, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda Slovenya temsilcisi Olimpija Ljubljana'yı 2-2 ve 1-0'lık skorlarla saf dışı bırakarak 3. ön eleme turuna yükseldi. 

Bu turda Sırbistan'ın güçlü ekiplerinden Partizan'la eşleşen sarı-kırmızılılar, deplasmanda oynanan ilk maçı 3-1 kaybetti. Yeni Malatyaspor, 15 Ağustos'ta oynanan rövanş müsabakasını 1-0 kazsa da organizasyona veda etti.

Yeni Malatyaspor'un Avrupa kupalarındaki ilk serüveni, 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle son buldu. Oynadığı dört karşılaşmada 5 gol atan sarı-kırmızılılar, kalesinde de 5 gol gördü.

 

Beşiktaş-Reuters.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Beşiktaş ilk galibiyetini aldı

2018-19 sezonu sonunda teknik direktör Şenol Güneş'le yollarını ayıran Beşiktaş, Abdullah Avcı yönetiminde sezona başladı. 

UEFA Avrupa Ligi'ne doğrudan katılan siyah-beyazlı ekip, K Grubu'nda İngiltere'den Wolverhampton, Portekiz'den Sporting Braga ve Slovakya'dan Slovan Bratislava ile eşleşti.

Son yıllarda Avrupa arenasında aldığı başarılı sonuçlarla Türkiye'nin bu kulvardaki en başarılı temsilcisi olan Beşiktaş, grubundaki dördüncü maçlar sonunda havlu attı.

Grubun ilk maçında deplasmanda Slovan Bratislava'ya 4-2 yenilen siyah-beyazlılar, Vodafone Stadı'nda oynanan ikinci maçta Wolverhampton'a 1-0, üçüncü maçta ise Braga'ya 2-1 kaybetti. 

Portekiz'de oynanan grubun dördüncü maçı öncesi takımdaki sakat ve cezalı oyunculara teknik direktör Abdullah Avcı'nın hastalığı da eklenince, Beşiktaş kafilesi Braga'daki Belediye Stadı'na teknik direktörü olmadan çıktı. 

8 as oyuncusu ve teknik direktöründen yoksun Beşiktaş, Braga'ya 3-1 yenilerek gruptan çıkma şansını yitirdi. 

 

Beşiktaş-AP Photo.jpg
Fotoğraf: AP Photo

 

Dün akşam Vodafone Stadı'nda oynanan grubun 5. maçında Slovan Bratislava'yı konuk eden siyah-beyazlılar, 1-0 geriye düştüğü müsabakayı 2-1 kazanarak gruptaki ilk galibiyetini aldı.

Oynadığı 5 karşılaşmada rakip fileleri 6 kez sarsan Beşiktaş, kalesinde gördüğü 11 gole engel olamadı.

Beşiktaş, grubun son maçını 12 Aralık'ta İngiltere'de Wolverhampton ile oynayacak.

 

Trabzonspor-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Son iki maçına gençleriyle çıkan Trabzonspor erken veda etti

2018-19 sezonunu 4. sırada bitiren Trabzonspor, 3 sezon aranın ardından yeniden Avrupa sahnesine çıktı.

UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda Çekya temsilcisi Sparta Prag'ı 2-2 ve 2-1'lik skorlarla turnuvadan eledi.

3. ön eleme turu'nda Yunanistan'ın AEK Atina takımını ilk maçta deplasmanda Caleb Ekuban, Abdülkadir Ömür ve Anthony Nwakaeme'nin başarılı oyunuyla 3-1 mağlup eden Karadeniz temsilcisi, Trabzon'da oynanan rövanş mücadelesini 2-0 kaybetmesine rağmen gruplara katıldı ancak maçta sakatlanan yıldız oyuncusu Abdülkadir Ömür'ü kaybetti.

UEFA Avrupa Ligi C Grubu'nda İspanya'dan Getafe, İsviçre'den Basel ve Rusya'dan Krasnodar'la eşleşen Trabzonspor için işler hiç de iyi gitmedi. Abdülkadir Ömür'ün ardından Caleb Ekuban'ı da kaybeden bordo-mavililer, büyük umutlarla transfer edilen ancak uzun süren sakatlıktan çıkan Daniel Sturridge'den de çok fazla faydalanamadı.

 

Trabzonspor-1AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Grubundaki ilk maçını deplasmanda Getafe ile oynayan Karadeniz ekibi, rakibine 1-0 yenildi. Trabzon Medical Park Stadı'nda oynanan ikinci maçta Basel ile 2-2 berabere kalan bordo-mavililer, grubun üçüncü karşılaşmasında Krasnodar'a 2-0 yenildi.

Sakat oyuncuların çokluğu sebebiyle Rusya'da oynanan grubun dördüncü karşılaşmasına gençleriyle çıkan Trabzonspor, rakibine 3-1 yenilerek gruptan çıkma şansını kaybetti.

Grubunda henüz galibiyet elde edemeyen bordo-mavililer, 5. hafta maçında İspanyol temsilcisi Getafe'yi konuk etti. 

Medical Park Stadı'nda oynanan ve yine genç futbolcularına yer verdiği maçta rakibine 1-0 yenilen Trabzonspor, grubunda 1 puanla son sırada kaldı. 

Bu sezon Avrupa arenasında dokuncu maçını oynayan Trabzonspor, rakiplerine 10 gol atarken, kalesinde 15 gol gördü.

 

Başakşehir-Reuters.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Medipol Başakşehir son 32 turu peşinde

2018-19 sezonunda 33. hafta şampiyonluğu Galatasaray'a kaptıran Medipol Başakşehir, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Yunan temsilcisi Olympiakos'a iki maçta da yenilerek UEFA Avrupa Ligi gruplarına kaldı.

UEFA Avrupa Ligi'nde tarihinde 5. kez mücadele etme hakkı kazanan İstanbul ekibi, J Grubu'nda İtalya'dan Roma, Almanya'dan Borussia Mönchengladbach ve Avusturya'dan Wolfsberg ile eşleşti.

J Grubu'ndaki ilk maçında deplasmanda Roma'ya 4-0 yenilen turuncu-lacivertliler, Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan ikinci maçta Alman temsilcisi Borussia Mönchengladbach ile 90+1. dakikada yediği golle 1-1 berabere kaldı. Üçüncü maçta sahasında Wolfsberg'i 1-0 yenen Başakşehir, bu sezon Avrupa'daki ilk galibiyetini aldı. 

 

Başakşehir-AP Photo.jpg
Fotoğraf: AP Photo

 

Grubun dördüncü haftasında Avusturya deplasmanına çıkan, İstanbul temsilcisi rakibini Edin Visca ve Enzo Crivelli'nin golleriyle 3-0 mağlup ederek grup liderliğine yükseldi. 

Avrupa Ligi'nin 5. haftasına grup lideri olarak başlayan Başakşehir, sahasında konuk ettiği Roma'ya 3-0 yenilerek üçüncü sıraya geriledi.

Grubundaki son maçında lider Borussia Mönchengladbach'a konuk olacak Medipol Başakşehir, rakibini yenmesi halinde bir üst tura yükselecek. 

Bu sezon Avrupa arenasından 7 maç oynayan turuncu-lacivertliler, rakiplerine 5 gol atarken, kalesinde 11 gole engel olamadı. 

 

Galatasaray-1AP Photo.jpg
Fotoğraf: AP Photo

 

Galatasaray'da umutlar azaldı

Süper Lig'de 2018-19 sezonu şampiyonu Galatasaray, yaz transfer döneminde yaptığı iddialı transferlerle tarihinin en pahalı kadrosunu kurdu. 

Yaz transfer döneminde Radamel Falcao, Ryan Babel, Florin Andone, Steven Nzonzi, Jean Michael Seri, Mario Lemina, Emre Mor gibi transferlerle adından söz ettiren İstanbul ekibi, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda İspanya'dan Real Madrid, Fransa'dan Paris Saint-Germain ve Belçika'dan Club Brugge ile eşleşti. 

Bu sezon kurduğu kadroya rağmen istediği oyunu sahaya yansıtamayan Galatasaray, temposuz oyunu, saha içinde gezen, boş alan yaratamayan, mücadele etmeyen, isteksiz görünen futbolculara, sakatlıklar da eklenince sezon başından itibaren gelen eleştiriler her geçen gün dozunu artırdı. 

Şampiyonlar Ligi'nde grubun ilk maçını deplasmanda Club Brugge ile oynayan sarı-kırmızılı ekip, Belçika'dan 1 puanla dönerek Avrupa serüvenine iyi bir başlangıç yaptı. Türk Telekom Stadı'nda oynanan grubun ikinci maçında Fransız ekibi Paris Saint-Germain'e 1-0 yenilen Galatasaray, bu sezon oynadığı maçlardaki en mücadeleci görüntüsünü verdi.

3. hafta İspanyol devi Real Madrid'i konuk eden sarı-kırmızılılar, karşılaşmayı 1-0 kaybederek grubunda 1 puanla son sırada kaldı. 

 

Younes Belhanda - AA.jpg
Younes Belhanda / Fotoğraf: AA

 

Son iki sezonun lig şampiyonu Galatasaray'da isteksiz oyunuyla göze çarpan Younes Belhanda ile sarı-kırmızılı taraftarlar arasında tartışma yaşandı. Tribünlere dönerek kendisini ıslıklayan taraftarlara küfreden Belhanda, maça damgasını vurdu.

Süper Lig'de de beklentilerin altında kalarak eleştirileri üzerinde toplayan Galatasaray, devler ligiindeki 4. maçında Real Madrid'in konuğu oldu. 

6 Kasım'da Santiago Bernabeu Stadı'nda oynanan maçı 6-0 kaybeden İstanbul temsilcisi, gruptan çıkma şansını yitirdi.

Oynadığı 4 maçta galibiyet alamayan ve gol atma başarısı gösteremeyen Galatasaray, grubu 3. sırada bitirip Avrupa Ligi'ne kalma mücadelesi verecekti. 

 

Galatasaray-1AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Grup üçüncülüğü için Belçikalı Club Brugge ile mücadele eden sarı-kırmızılı takım, salı günü rakibini konuk etti.

Türk Telekom Stadı'nda oynanan grubun 5. maçına sakat ve cezalı oyuncularından yoksun çıkan Galatasaray, 11. dakikada Adem Büyük'ün ayağından bulduğu golle devler ligindeki ilk golünü attı. Uzun süre önde götürdüğü maçın 90+2. dakikasında Diatta'nın golüne engel olamayan Galatasaray, hem grup üçüncülüğü için büyük bir avantajı kaybetti hem de Avrupa'daki ilk galibiyetinden mahrum kaldı. 

Şampiyonlar Ligi'nde grupların son maçında Paris Saint-Germain'e konuk olacak Galatasaray, rakibini yenmesi ve Club Brugge'ün sahasında Real Madrid'e puan kaybetmesi halinde üçüncü olarak UEFA Avrupa Ligi'ne kalacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU