Sınır hattında PKK ile mücadele eden güvenlik güçleri aynı zamanda doğayla da mücadele halinde. Ve bu mücadele sırasında zaman zaman kayıplar da veriliyor.
Son olarak Hakkari Çukurca’ya bağlı Davuş Tepe bölgesinde iki farklı noktaya yıldırım düşmesi sonuncu üç asker şehit oldu.
Yıldırım düşmesinden kaynaklı olarak şehit ve yaralı verilmesi olayları ilk değil.
Sadece basına yansıyan olaylara göre son yıllarda sınır bölgesindeki yıldırım düşmesinden kaynaklı olarak şehit düşen asker sayısı 11. Yaralı sayısı ise 12. İşte o olaylardan bazıları
Yıldırım düşmesinden en çok kayıp Dağlıca verildi
13 Ekim 2019:
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yıldırım isabet etmesi sonucu Piyade Onbaşı Onur Yavan şehit düştü..
27 Ekim 2016
Siirt Kurtalan’da nöbet tutan askerlerin üzerine yıldırım düşmesi sonucu Fuat Kınay isimli asker şehit oldu, bir asker de yaralandı.
22 Ekim 2015
Daha önce PKK'nın kanlı saldırılarına uğrayan Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca bölgesinde görev yapan bir Jandarma Özel Harekat Timi'ne operasyon sırasında yıldırım düşmesi sonucu 4 asker şehit oldu, 6 asker yaralandı.
21 Mayıs 2017
Hakkari Şemdinli’de Bisra Tepe bölgesinde düşen yıldırım sonucu Elazığ nüfusuna kayıtlı uzman erbaş Enes Şakınç şehit düştü.
9 Mayıs 2005
Şırnak Akçay 6. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli Piyade Er Uğur Gencelli üzerine yıldırım düşmesi sonucu şehit oldu.
Kıbrıs’ta da iki asker yıldırım nedeniyle şehit düşmüştü
21 Ekim 2009’da KKTC'de Türk birliğine bağlı olarak Lefke Bağlıköy bölgesinde görev yapan iki asker yıldırım düşmesi sonucu şehit düşmüştü.
Askerini yıldırıma kurban veren komutan anlatıyor
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Emekli Kurmay Albay Aziz Ergen, 2004 ve 2005 yılları arasında Şırnak’a bağlı Uludere’de sınırı bekleyen Taktik Sınır Alayı’nın komutanlığını yaptığı dönemde bir askerini yıldırıma kurban verdiğini anlattı.
Yıldırım tehditinin daha çok dağların ve tepelerin üstüne kurulan ve PKK geçişlerini gözlemleyen üs noktalarını tehdit ettiğini belirten Ergen, sözlerini şöyle sürdürdü:
Sorumluluk sahamızda olan Düğün Dağı'ndaki üs bölgesinde yıldırım düşmesi sonucu bir askerimiz maalesef şehit düşmüştü. Cenazesi adeta yanmıştı. Cenazeyi hemen indiremedik çünkü savcının ölüm nedenini tespit etmesi gerekiyordu. Diyarbakır Askeri Savcılığı’na konuyu bildirdik. Diyarbakır’da durumu Uludere Savcılığı’na bildirdi. Savcıyı katır sırtında 5-6 saatlik bir yolculuktan sonra getirebildik.
Askeri teçhizat yıldırım çekebiliyor
Askerin şehit olduğu olayı hiç unutmadığını söyleyen Ergen sözlerine şöyle devam etti:
Neredeyse bir hafta boyunca yağmur yağmıştı. Olayın ardından diğer askerlere de bir şey olmasın diye kendimizce bir yöntem geliştirmiş üs bölgesinde nöbet tutan askerin başlarını, kollarını çamura bulamasını emretmiştik. Yine tüfeklerle kendimizce ilkel bir paratoner yapmaya çalışmıştık. Üs noktaları yüksek yerlerde. Askerin üzerinde bulunan tüfek ile telsiz gibi haberleşme cihazları maalesef yıldırım çekebiliyor.
Ergen, sonraki yollarda üs bölgelerini yıldırım tehdidine karşı korumak için seyyar paratonerlerin devreye sokulduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
Üs noktalarının yeri duruma göre yer değiştirebiliyor. Dolayısıyla bu seyyar paratonerler her yerde kullanılabiliyor. Bu son olayda 3 askerimizin şehit düştüğü yerde var mıdır bilemiyorum.
Ergen, yıldırım tehdidinin özellikle yağışların çok olduğu kasım ve mayıs arası dönemlerde çok olduğunu sözlerine ekledi.
2016’da Yıldırım Tespit Sistemi’nin devreye sokulduğu açıklanmıştı
Bu arada 2016 yılında Anadolu Ajansı’na konuşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ali Karataş, kırsalda tatbikata veya operasyona çıkan askeri birlikleri yıldırım düşmesi tehditine karşı korumak için "Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi"ni (YTTS) devreye soktuklarını söylemişti
Yapılan açıklamada yıldırım riskini tespit amacıyla 32 noktaya sensör yerleştirildiği bunların yıldırım düşme riski olan yerleri tespit ederek mesaj olarak uyarı gönderdiği kaydedilmişti.
© The Independentturkish