Doktorlar uyarıyor: Kuş tüyü yorganınız sizi hasta ediyor olabilir

Kuş tüyünden kışlık yorganların faydasından çok zararı olabilir

Kuş tüyü yorgan nedeniyle görülebilen hastalığın nefes darlığı, gece terlemesi ve kuru öksürük gibi belirtileri bulunuyor (Reuters)

Doktorlar bu kış nedeni açıklanamayan nefes darlığı şikayeti olan hastaların kuş tüyü yorganların tetiklediği bir sağlık sorunundan muzdarip olabileceği uyarısında bulunuyor.

British Medical Journal'da yayımlanan bir makale, "kuş tüyü akciğer" diye bilinen ve kuş tüyü yatak takımlarında bulunan tozun solunmasıyla oluşan akciğer iltihabı vakasını ayrıntılı olarak ele aldı.

Bir hipersensitivite pnömonisi (aşırı duyarlılık zatürresi - ç.n.) türü olan kuş tüyü akciğer, bağışıklık sistemi tepkisiyle oluşuyor ve nefes darlığı, gece terlemesi ve kuru öksürük gibi semptomlar içeriyor.

Hastalığı teşhis eden doktorlar genellikle hastaya evde kuş olup olmadığını sorarken, makale yazarları birçok kuş tüyü akciğer vakasının gözden kaçabileceğini veya bu vakalara yanlış tanı konulabileceğini belirterek sağlık uzmanlarına hastanın yatak takımlarını incelemeyi salık veriyor.

 

 

Aberdeen Kraliyet Hastanesi'nde göğüs hastalıkları uzmanı ve makalenin ortak yazarı Dr. Owen Dempsey şunları söyledi:

Bunun buz dağının görünen kısmı olduğundan şüpheleniyorum. Dışarıda farkında olmadan birçok şeye maruz kalıyoruz ve sırf farkında olmadığımız için bunları gözardı ediyoruz.

Sorunu gün ışığına çıkaran ve makalede yer alan vakadaysa, sigara kullanmayan ve ismi gizli tutulan 43 yaşındaki erkek hasta üç ay boyunca açıklanamayan nefes darlığı ve yorgunluktan şikayetçiydi.

İlk başta alt solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konan hastanın semptomları tedavi sonrası daha da kötüleşti.

Makalede hastanın şu sözlerine yer verildi:

Semptomların başlamasından iki ay sonra tek seferde birkaç dakikadan uzun sürede ayakta durduğumda veya yürüdüğümde bayılacak gibi hissediyordum. Yatmak için üst kata çıkmam 30 dakika sürüyordu. Tek seferde sadece iki basamak çıkabiliyordum. Sonrasında oturup dinlenmem gerekiyordu.

Hastayı daha detaylı sorgulayan ve röntgen sonuçlarında sorununa dair bir bulguya rastlamayan Dr. Dempsey daha sonra hastanın yatak takımını kuş tüyüyle değiştirdiğini öğrendi.

Gerçekleştirilen testler sonucunda kuş proteinlerine karşı yüksek antikora sahip olduğu anlaşılan hastanın akciğerlerinde hipersensitiviteye (aşırı duyarlılık - ed. n.) işaret eden bulgular keşfedildi.

Yatak takımının değiştirilmesi ve steroid tedavisi sonrasında hasta 6 ay içinde tamamen iyileşti.

Dr. Dempsey, "Hipersensitivite pnömonisinin birkaç yüz kadar farklı türü var. Biz klinikte veya cerrahide oturup beklerken insanların her zaman onaylamadığımız birçok şey yaptığını düşünürsek, tıp uzmanlarının meraklı davranıp titiz bir geçmiş araştırması yaparak insanlara maruz kaldıkları şeyleri sorması gerçekten çok önemli" diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU