Dehşet içindeki görgü tanıkları ABD askerlerinin Bağdadi'nin saklandığı yeri bastığı anı anlatıyor: Silah seslerini duyduk ama ne olduğunu anlamadık

"Molozların içinden birkaç ceset çıkarıldı. Bazı cesetler yanmıştı. Havaya uçurulmuş gibi parçalara ayrılmış bir ceset gördüm."

Yerel halk, IŞİD liderinin öldürüldüğü öne sürülen bölgede hasarlı bir minibüsün yanından geçiyor (AFP)

Sakin bir cumartesi gecesi Suriye'nin kuzey batısındaki Barişka köyü halkı helikopterlerin sağır eden gürültüsü ve yoğun makineli tüfek sesleriyle yatağından fırladı.

The Independent'a konuşanların bir çoğu, dünyanın en aranan ve korkulan isimlerinden birine karşı büyük bir ABD operasyonu gerçekleştiğinden habersiz olduklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye sınırından araçla 15 dakika uzaklıktaki bölge, yerel halk ve Suriye'nin diğer bölgelerinden gelen yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yapıyor. Bölge, Suriye için pek alışık olmadık biçimde, genelde sakin.

Yerkürenin diğer ucundaysa, Başkan Trump sabaha karşı 3'te attığı tweet'le "az önce çok büyük bir olay oldu" yazarak dünya çapında merak uyandırıyordu. Birkaç saat sonra, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi ve bazı yardımcılarının başarılı bir ABD operasyonuyla öldürüldüğünü doğrulayacaktı.

Bölgede yaşayan ve sonrasında olay yerine intikal eden Suriyeli gazeteci Ahmet, "İnanılmaz bir gürültü vardı, gece yarısı başladı. Helikopterlerden yoğun ateş açılıyordu. Bu yerlileri korku içinde uyandırdı ve dehşete düşürdü" diyor. Ahmet, gerçek adının gizli tutulmasını istiyor.

Geceydi ve karanlıktı. Kurşun seslerini duyuyorduk, neler olduğunu bilmediğimiz için evlerimizden çıkmak istemedik.

Irak devlet medyası, Ebubekir Bağdadi'ye Suriye'nin kuzeyinde yapılan baskından bir kesit yayımladı

Ahmet, The Independent'e, Bağdadi'nin saklandığı binanın yanındaki bir çadırda yaşayan bir ailenin olaya yakından şahit olan yegane kimseler olduğunu söyledi.

"Aile, makineli tüfek taşıyan yabancı askerlerin içeri girerek kendilerini dışarı çıkardığını söyledi. Daha önce hiç görmedikleri kişiler. Askerler yerleşimcilere Arapça olarak (olay yerinden) ayrılmalarını söylemiş ama bazılarını operasyon tamamlanana kadar bir zeytin ağacının altında bekletmişler."

Ahmet devamla, "Askerler (operasyona konu binadaki) bazı kimseleri esir alıp gerisini öldürüp ayrıldıktan sonra bir uçak gelip binayı komple imha etti" diye konuştu.

Kırsal kesimin başka bölgesinden bir sakin ise çatışmaların gece 3'e kadar sürdüğünü ifade etti.

Bir diğer yerel muhabir, Muhammet ise, "Bina savaş uçaklarınca 5 kez vurulduktan sonra 4 saldırı daha gerçekleşti. [Saldırılar] gerçekten çok büyüktü ve göğü aydınlatıyordu" dedi.  

Bir diğer tanıksa cesetler ve esirlerle bölgeden ayrılan en az üç helikopter gördüğünü söyledi.

Ebu Ahmet, "Evi tamamen ortadan kaldırdılar" diye ekledi.

Trump daha sonra Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada, ABD ordusunun köpeklerinin takibiyle çıkmaz bir tünelde sıkıştırılan Bağdadi'nin intihar yeleğiyle kendini havaya uçururken "inleyerek, çığlık atarak ve ağlayarak" öldüğünü ifade etti.

ABD Başkanı, Bağdadi'nin karısı olduğuna inanılan ikisi kadın toplam 9 kişinin daha öldürüldüğünü ve 11 çocuğun kurtarıldığını teyit etti.
 


Bağdadi'nin kendini öldürürken kendisiyle beraber tünele götürdüğü anlaşılan üç çocuk daha öldürüldü. 

Bağdadi'nin kimliğinin olay yerinde yapılan DNA testiyle doğrulandığını belirten Trump, "Bir köpek, bir korkak gibi öldü" dedi.

Planlaması iki hafta önce başlayan operasyon, Bağdadi'nin planlarını değiştirmesi üzerine iki kez ertelenmek zorunda kaldı.

Trump, 8 askeri helikopterin Rus ve Suriye kontrolündeki hava sahasında bir saatten fazla uçuş gerçekleştirdiğini ve ateş altında iniş yaptığını belirtti.

ABD kuvvetlerinin bölgede 2 saate yakın kaldığını ve IŞİD'le ilgili "hassas bilgiler" ele geçirdiğini ifade etti.
 

 

Irak ve Kürt güçlerinin aranan cihatçı liderin bulunduğu yer hakkında önemli istihbarat bilgileri sunduğuna inanılıyor.

Barişa'da ise, IŞİD liderinin neden İdlib'in IŞİD'in ana rakibi ve El-Kaide'yle ilintili Hayat Tahrir Şam (HTŞ) örgütü tarafından kontrol edilen bölgesinde bulunduğu sorusu akla geliyor.

Baş düşmanlarının bölgede saklandığı hakkında hiçbir fikri olmadığı anlaşılan HTŞ kuvvetleri, şimdi saldırı alanının güvenliğini sağlıyor ve insanların erişimini engelliyor. 

İmha edilen binadan bildiren gazeteci Ahmet, evin tamamen yerle bir edildiğini ve hava saldırıları sebebiyle iki metrelik bir çukur oluştuğunu belirtti.

Dehşet içindeki yerel sakinler Ahmet'e, helikopterlerle gelen ABD askerlerinin sivillere bölgeden ayrılmalarını veya geri çekilmelerini söylediğini, alanda buldukları birkaç çocuğu ise göz kulak olması için yerel bir çobana teslim ettiklerini belirtmiş.

Yoğun bir silahlı çatışmadan sonra ABD askerlerinin bazı cesetleri ve esirleri alarak ayrıldıkları, diğer cesetleri ise parçalanmış halde geride bıraktığı görüldü.

Pazar sabahı alana giden Ahmet, "Ceset torbalarında 7 kişi saydım, torbalardan biri çocuk boyutundaydı, ikisi ise kadındı. Molozların içinden birkaç ceset çıkardılar. Bazı cesetler yanmıştı. Havaya uçurulmuş gibi parçalara ayrılmış bir ceset gördüm" dedi.

Yerel sakinlere göre, bina Ebu Muhammet Halabi diye bilinen birine aitti.Idlib muhabirleri, HTŞ kaynaklarına dayandırdıkları bilgiye göre, Halabi'nin HTŞ'den ayrılan bazı eski liderlerce kurulan El-Kaide'nin daha az bilinen kolu Hurras el-Din'in tanınmış bir mensubu olduğunu belirtiyor.  

Bağdadi'nin tecrübeli cihatçı grupla anlaşmak üzere üst düzey toplantılar tertiplemek için bölgede olduğuna inanıyorlar. Ancak Halabi'nin komşularının olan bitene dair hiçbir fikri yok.

Muhabir, "Halabi'yi sorduğum insanlar gıda tüccarı olması dışında bir şey bilmiyor. Mavi bir Hyundai süren, içine kapanık bir tüccar olduğunu söylediler" diye devam etti.

"Yan binada yaşayan kadın komşusu Halabi'nin sabah erkenden ayrılıp gece eve döndüğünü söyledi. Hiç misafiri olmadığı gibi kimseyi de ziyaret etmezmiş. Hakkında pek bir şey bilmedikleri gibi, herhangi bir gruba mensup olup olmadığını da bilmiyorlardı."

Bağdadi ve beraberindekilerin geldiğini kimse görmemişti.  

Muhammet, "Sadece 4 metre yanda yaşayan yakın komşuları dahi Halabi'ye dair veya Bağdadi'nin orada olduğuna dair bir şey bilmiyordu" dedi.

“Bu kadar önemli ve aranan bir insanın orada olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmaması inanılmaz.”

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU