Dünyanın en geniş katılımlı dini festivali Hindistan’da başlıyor

Hindistan'da 55 gün sürecek olan "Kumbh Mela Festivali" boyunca törenlere katılımın, 2013 yılındaki 120 milyon kişilik rekor sayıyı geçeceği tahmin ediliyor

Dünyada her yıl kültürel, dinsel festival, panayır gerçekleştirilir. Ancak bunlardan hiçbiri Hindistan’daki Kumbh Mela kadar katılımcı toplayamıyor. 2013 yılında Allahabad (Prayag) kentindeki Kumbh Mela’ya 120 milyon kişi katıldı. Mekke’ye ya da Vatikan’a yılda ortalama üç -beş milyon hacının gittiği göz önüne alınırsa, bu çok büyük bir rakam olarak karşımıza çıkıyor...

Hintliler, bu festival boyunca üç kutsal nehrin buluştuğu sularda yıkanarak kendilerini ruhen arındırdıklarına inanıyorlar

Hindu dinine mensup binlerce kişinin, Hindistan’ın üç kutsal nehri olan Ganj, Yamuna ve Saraswati’nin kesiştiği yerde sulara girmeye başlamalarıyla birlikte, dünya üzerinde en çok insanın katılımıyla gerçekleşen dini festival Salı günü başlamış oldu. 
Organizatörler elli beş gün sürecek olan Kumbh Mela festivali boyunca törenlere katılımın, 2013 yılındaki 120 milyon kişilik rekor sayıyı geçeceğini tahmin ediyorlar.

Kumb Mela festivali hem yerel yönetimler hem de merkezi hükümet tarafından hep çok önemli bir organizasyon olarak görülüyor. Hindistan’ın birkaç ay içinde genel seçime gideceği de düşünüldüğünde, bu yılki festivale özellikle Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindu milliyetçi parti, Baharatiya Janata Partisi (BJP), özel bir önem atfediyor.

 

 

Hindular, üç kutsal nehrin buluşma noktası olan Sangam’da sulara girerek günahlarından arındıklarına ve temizlendiklerine inanıyorlar. Kutsal nehirlerin kesiştiği nokta, her üç yılda bir dört farklı yer arasında değişiyor.  

Bu yılki festivalin merkezi daha önce ismi Allahabad olan Prayag şehri. Bu şehrin ismi, ülkenin Babür İmparatorluğu altındaki İslami yönetim dönemi etkisinin yerine Hindu mirasını ön plana çıkarmak isteyen hükümet partisi tarafından geçen yıl değiştirildi. 
Hindistan Din İşleri Bakanı Laxmi Narayan Chaudhary, ülke bağımsızlığını kazandığından beri ilk kez Kumb Mela’ya katılan tüm din adamlarına ve hacılara en düzgün ve en iyi hizmetlerin sunulduğunu iddia etti. 

Her 12 yılda bir yapılan Kumbh Mela festivali geçmiş yıllara nazaran bu yıl daha az dini öneme sahip. Bu yılki festival için hükümet, hem seçimler öncesi halkı etkilemek ve onların desteğini kazanmak, hem de dünyanın her yerinden ziyaretçi çekebilmek için yaklaşık 43 milyar rupilik (605 milyon ABD doları) bir bütçe ayırdı. 

Çapı 45 km’yi bulan festival alanında, festivalin başladığı Salı gününden itibaren sürekli süpürülerek temizlenen yolların kenarlarına binlerce seyyar tuvalet dizilmiş, içme suları akan yeni musluklar takılmış ve devasa çadır kentin elektrik ihtiyacı için de elektrik trafoları yerleştirilmişti. 

Aslında merasim, şafak vakti öncesi bu törenlerin simgesi haline gelmiş naga sadhus olarak bilinen kutsal kişilerin, çıplak vücutları küllerle kaplı halde sulara girerek ilk kutsal banyoyu yapmalarıyla başladı.

 

 

 

 

 

 

Kumbh Mela’ya olan uluslararası ilgi ve festivalin turist çekme potansiyeli henüz diğer bazı Hindu festivallerinin seviyesinde değil. Yine de Salı günü toplanan kalabalıklar arasında bazı yabancı ziyaretçileri de görmek mümkündü.

Ülkenin The Hindu gazetesine konuşan Manuel Matthaus isimli Alman bir ziyaretçi, festivaldeki vücutlarını küle bulamış adamlarla ilgili “gerçeküstü” oldukları yorumunu yaptı. Bu adamlar hakkında hep bir şeyler duyduğunu söyleyen Matthaus, onların Kumb Mela festivaline gelmek istemesindeki sebeplerden biri olduğunu belirtti.  Matthaus, “Aslında, kutsal banyoyu da yapmayı düşünüyordum ama sanırım şu anda su benim giremeyeceğim kadar soğuk. Belki akşam deneyebilirim,” dedi. 

Uluslararası ziyaretçilerin endişelerinden biri festival alanındaki çevresel şartlar olacak. Associated Press ajansına göre, kutlamaların başında Prayag şehrinin üstüne kalın ve zehirli bir toz tabakası çöktü ve İnce Partikül Kirlilik (PM 2.5) seviyeleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş güvenli limitin altı kat üzerinde ölçüldü.  

Prayag’lı yerel yönetici Ashish Goel’in verdiği bilgiye göre şehrin üstüne çöken toz bulutları, yedi haftalık festival süresince zaten yasaklanmış olan inşaat çalışmalarından değil, çevredeki kumlu nehir kenarlarından geliyor.  
Bununla birlikte ortaya çıkan bu çevresel sorun Hindistan merkezi hükümetinin ülkenin hava kirliliği sorunu karşısında vermesi gereken zorlu mücadeleyi de gözler önüne seriyor. Bu hafta içinde Modi hükümeti tarafından Hindistan’ın kirli havasını temizlemeyi hedefleyen bir eylem planı açıklandı ama bu plan için ayrılan para önümüzdeki iki yıl için sadece 3 milyar rupi (42 milyon ABD doları). Bu rakam da festival için ayrılan toplam bütçenin 10’da 1’inden daha az bir miktara karşılık geliyor. 

Kumbh Mela’ya toplumun her türlü sosyo-ekonomik kesiminden insanlar katılıyor. Festival boyunca farklı konaklama seçenekleri mevcut, mesela gecelik fiyatı 500 ABD doları civarında olan lüks ve ev konforunda çadırlarda konaklamak mümkün. 
Festival için ayrılan bütçeden de anlaşılacağı üzere, kutlamaların yapıldığı alanda sunulan hizmetler bu yıl daha önce hiç görülmemiş seviyede. 

Hindistan hükümeti tarafından nehir kenarında kurulan çadırlardan birinde kalan 58 yaşındaki Gita Mishra isimli bir ziyaretçi, “Kutsal mekanlara çok sık giderim ve bu mekanların genelde kirli oluşuna alışkınımdır. Bugün burada gördüğüm seviyede temizliği başka hiçbir kutsal şehirde görmedim,” diyor. 

Festival alanına kocası ve iki oğluyla gelen Prayag’lı öğretmen Mili Mishra: “Geçimimizi sağlamak için yeterince para kazanamıyoruz. Burada yıkanırsak, Tanrı’nın hayatlarımızı değiştirebileceğine inanıyoruz,” diyor.  

Kumb Mela ismi nereden geliyor

Sanskritçede kumbha kulpsuz, ağzı dar, kavanoz ya da güğüm; mela da toplanma, festival ya da panayır anlamına geliyor.  Kökeni Hindistan’da ilk nehir etkinliklerinin başladığı antik Vedik dönemine kadar gider. Kaynağı Hint mitolojisi, Puranalar’da, Maharabata ve Ramayana destanlarında anlatılır, Hintlilerin yaradılış mitlerinden kaynaklanır.

Bir zamanlar tanrılar güçlerini yitirir, yeniden kazanmak ve ölümsüzlük iksiri Amrita’yı ele geçirmek için Süt Okyanusu’nun çırpılması gerekir. Bunun için iblislerin yardımı gerekir, içkiyi adilce paylaşmak üzere anlaşırlar. Süt Okyanusu’nu beraberce çalkaladıklarında, Amrita bir testinin (Kumbh) içinde ortaya çıkar. İblisler Amrita’yı paylaşmak istemeyip testiyi çalınca, gökyüzünde büyük bir savaş başlar. Tanrılar ve şeytanlar 12 gün 12 gece savaşır. Yeryüzündeki 12 yıla tekabül eden mücadelede Amrita, Hindistan’ın dört ayrı noktasına dökülür. Böylece Kumbh Mela’nın kutlandığı dört yer belirlenmiş olur.

Allahabad (Prayag), Haridvar, Uccain, Nasik. Kumbh Mela, üç yılda bir dört ayrı kentte, her birinde 12 yılda bir kutlanmak üzere gerçekleştirilir. Bu, hac ve suda arınma etkinliğidir. Tarihi Güneş, Ay ve Jüpiter’in burçlar kuşağındaki konumuna göre hesaplanır. Jüpiter, kova yani Kumbh burcuna, güneş koç burcuna girince başlar. Kumbh Mela, iki biçimde gerçekleştirilir: Purna Kumbh (Tam Kumbh) 12 yılda bir Allahabad (Prayag), Haridvar, Uccain ve Nasik’te; Ardh Kumbh (Yarım Kumbh) altı yılda bir Haridvar ve Allahabad’da yapılır. Maha Kumbh Mela ise 12 Purna Kumbh Mela’dan sonra, yani 144 yılda bir gerçekleştirilir.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU