İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi: Nevin Yıldırım Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir

Nevin Yıldırım 2012'de kendisine tecavüz eden Nurettin Gider'i öldürmüştü, Yargıtay Yıldırım'a verilen müebbet cezanın onanmasını talep etti

Nevin Yıldırım 2012'de kendisine tecavüz eden Nurettin Gider'i öldürdü

2012 senesinde Isparta'nın Yalvaç ilçesinde kendisine tecavüz eden Nurettin Gider'i önce av tüfeğiyle vuran, ardından da kafasını keserek köy meydanına atan Nevin Yıldırım davasında yeni bir gelişme var. Yargıtay Yıldırım için istenen müebbet hapis cezasının onanmasını istedi.

Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden yargılanan Nevin Yıldırım’ı, müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı mahkeme kararının onanması talebinde bulundu. Kararı onanırsa birçok sivil toplum örgütünün müdahil olduğu davada Nevin yıldırım hakkındaki karar kesinleşmiş olacak.

Cumhuriyet Başsavcısının mütalaasını İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi Kurucu Üyesi Avukat Canan Arın'a sorduk. Arın İstanbul Sözleşmesi'ni hatırlattı.   

"Türkiye hem kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın tasfiyesi hem de İstanbul sözleşmesinin tarafı Üstelik İstanbul sözleşmesinin ilk imzacılarından. İstanbul sözleşmesi imzacı devletlere kadına yönelik şiddeti önleme, koruma, koğuşturma ve bu konuda politikalar oluşturma yükümlülüğünü verir. Türkiye hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyip koruması gereken kadını korumayıp onu mahkum edarem kolay yolu seçiyor. Eğer mahkumiyet kararı çıkarsa Yıldırım'ın Anayasa Mahkemesi'ne gitme hakkı var" 

Hukuki süreçte ne olmuştu?

  • Nevin Yıldırım, 28 Ağustos 2012'de kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü Nurettin Gider'i av tüfeği ile öldürdükten sonra başını keserek köy meydanına attı. 
  • Aynı gün gözaltına alınan Yıldırım, ertesi gün tutuklandı ve Isparta E Tipi Kapalı Cezaevine konuldu. 
  • Olay günü Gider'den 6 aylık hamile olan Yıldırım, 17 Kasım'da bir kız çocuğu dünyaya getirdi.
  • Yıldırım, 25 Ocak 2015'te yargılandığı mahkemece müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
  • Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Nevin Yıldırım'ın bu fiili işlerken başkalarının da yardım ettiği yönünde kanaat oluştuğu görüşünü dikkate alarak, usul yönünden kararı bozdu.
  • Daire’nin bozma kararının ardından Mahkeme yeniden yargılama yaptı. Yıldırım, suçu kendisinin işlediğini söyledi. Mahkeme, Yıldırım’ın müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
  • Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın onanması yönünde görüş yazarak dosyayı yeniden Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı onarsa Nevin Yıldırım’ın müebbet hapis cezası kesinleşmiş olacak.

Davaya çok sayıda kadın hakları grupları da dahil olmuştu. Feminist Gündem, Feminist Avukatlar, Mor Dayanışma çatısı altında örgütlenen kadınlar ve çok sayıda kadın kuruluşu, yarın (17 Ocak 2019) Çağlayan Adliyesi önünde saat 14.00'de biraraya gelerek Nevin Yıldırım için özgürlük taleplerini dile getirecekler. Çok sayıda kadın örgütü ve insiyatifi  Twitter'da #NevinYıldırım hasthag'ı oluşturarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının müebbet kararının onanması talebinde bulunduğu Nevin Yıldırım'la dayanışma ve destek mesajları yayınladı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU