Bilim insanları: Maymunların da şiveleri var

"Tıpkı insanlar gibi... Yeni bir yere taşındığınızda yeni şivelere alışıyorsunuz"

Erkek marmoset maymunları yetişkinliğe erişene ve üreyecek dişileri bulmak için ayrılana kadar gruplarında kalmaya devam ediyor (Nicepik)

Yeni bir araştırma, marmoset maymunları yeni bölgelere taşındığında dillerini hızla o bölgeye adapte ettiğini ve birkaç hafta içinde "şivelerini" değiştirebildiğini gösterdi.

Plos One'da yayımlanan makaleye göre, çağrılarını bu şekilde uyarlamaları, yeni gruba duydukları ilgiyi göstermenin ve partner bulma şanslarını artırmanın bir yolu olabilir.

Zürih Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre marmoset maymunları, tıpkı insanlar gibi, yavrularını tüm grubun yardımıyla yetiştiyor, ki bu da "dil becerilerine" ihtiyaç duymalarının bir diğer nedeni olabilir.

The Independent'a konuşan kıdemli yazar Dr. Judith Burkart, "Bu sizin, İngiltere'de 'aksan' dediğiniz şeye benziyor. Tüm bu sesler çok yüksek frekansta olduğu için insan kulağının farklılıkları yakalaması çok zor ama akustik analiz aracılığıyla bu çağrıları belli bölgelere konumlandırabiliyoruz" dedi:

Marmosetlerin kulağıysa bu çağrılarla çok daha uyumlu, o yüzden farklılıkları anlaşılır biçimde duyabilirler.

Bilim insanları marmoset çağrılarının bir bölgeye göre değiştiğinden haberdardı fakat nedenini bilmiyordu. Bu durumun genetik farklılıklardan, çevresel koşullardan kaynaklanabileceğini veya sosyal öğrenme yoluyla oluşmuş olabileceğini düşünüyorlardı.

Buna cevap bulabilmek için, normalde 3 ila 15 kişilik gruplar halinde dolaşan marmoset maymunlarının yeni bir koloniye geçmeden önce ve geçtikten sonraki çağrılarını analiz ettiler.

İspanya, İtalya ve İsviçre'de bulunan üç kolonide kontrol altında tutulan marmosetleri incelediler. Hiçbir grubun yeni grupla doğrudan teması yoktu ama yine de çağrılarını birkaç hafta gibi kısa sürede uyarladılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın baş yazarı, Zürih Üniversitesi'nden Yvonne Zurcher, “Marmosetlerin, şiveleri sosyal olarak öğrendiğini açıkça gösterebildik. Şiveleri genetikle belirlenmiş olsaydı, yeni bir yere taşınmak çağrılarında değişikliğe neden olmazdı. Değişiklikler ortamdaki farklılıklarla da açıklanamazdı" diye konuştu.

Erkek marmoset maymunları yetişkinliğe erişene ve üreyecek dişileri bulmak için ayrılana kadar gruplarında kalmaya devam ediyor. Tanımlayıcı sosyal davranışlarından biri, yavruları birlikte büyütme ve kardeşlerin ve diğer evlatların da yavruların bakımını üstlendiği bebek bakım mekanizmaları.

“Tıpkı insanlar gibi... Yeni bir yere taşındığınızda yeni şivelere alışıyorsunuz. Farklılığınızı sınırlamak istiyorsanız, aksanınızı değiştirirsiniz" diyen Burkart, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz buna 'topluluk içi sesli öğrenme' diyoruz. Bu hayli şaşırtıcı. Çünkü sosyal temasın fazlasıyla önemli olduğunu düşünebilirsiniz ama öyle değilmiş. (...) Yeni bir ortama taşınan maymunlar lehçelerini daha fazla değiştirdi, ama bunu yerli grubun da yapması çok muhtemel.

Bilim insanlarına göre bu çalışma, marmoset maymunlarının dilin kökenini anlamak için önemli bir model sistem olduğunu söylüyor.

Burkart, “Bu işlev zaten oradaydı ve aynı zamanda dilin temel alabileceği bir şey” dedi.

Araştırmacılar gelecekte, maymunlar sosyal etkileşime girdiğinde aksanlarının nasıl değiştiğini araştırmak istiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU