İsrail, yeni mezarlığıyla Kudüs'teki varlığını sağlamlaştırıyor

Yahudi bir hahama ait mezarlığın bulunduğu arazi, 1879 yılında bir Osmanlı valisi tarafından kira verilmesiyle Yahudilerin buradaki faaliyetleri hızlandı

Zeytindağı’ndaki Yahudi mezarlığı / Fotoğraf: Reuters

İşgalci İsrail makamları, Kudüs’teki varlıklarını sağlamlaştırma faaliyetlerine devam ediyor. Independent Arabia’nın haberine göre, İsrail’in bu konudaki faaliyetlerinden biri de işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Yahudi mezarlığını genişletmek. Kudüs’e bakan Zeytindağı’nda bulunan en az 110 yıllık bu mezarlıkta, yaklaşık 250 milyon kadar Yahudi mezarı bulunuyor.

Bu mezarlığa kutsallık atfeden Yahudiler, ölülerini buraya gömmek istiyor.

Eski mezarlığın iki katı

Yahudi bir hahama ait mezarlığın bulunduğu arazi, 1879 yılında bir Osmanlı valisi tarafından kira verilmesiyle Yahudilerin buradaki faaliyetleri hızlandı. İsrail makamları sonradan bu araziyi Tabor Dağı yamaçlarından Silvan vadisine kadar uzanacak şekilde iki katına çıkardılar.

Yahudiler, bu bölgenin ‘kıyamet gününde Sırât-ı Müstakîm’in başlangıcı olduğuna’ inanmaları nedeniyle bu arazideki mezarlığa gömülmek istiyor. Bu yüzden İsrail’in dört bir yanından gelen Yahudiler, bu mezarlığa gömülmeyi tercih ediyor. Eski İsrail Başbakanı Menahem Begin ve İsrail devleti kurucularından birkaçının mezarı da burada bulunuyor.

İsrail nüfusu arttıkça mezarlıklara olan ihtiyaç da artıyor. İsraillilere ait diğer bir mezarlık olan “Tapınak Tepesi” mezarlığı da artık daha fazla defni kaldırmıyor. İstatistiklere göre yılda yaklaşık 4 bin İsraillinin defni gerçekleştiriliyor.

Yeni bir mezarlık

Bu sebeple yetkililer, eski mezarlığın altına modern yöntemlerle Zeytindağı'ndan Silvan'a kadar uzanan oldukça geniş bir mezarlık inşa ettiler. 50 metre derinliğe sahip bin 600 metrekareden fazla alanı kaplayan bu mezarlık, 90 milyon dolarlık maliyeti ile 23 binden fazla modern mezar barındırıyor. Önümüzdeki ay açılması planlanan bu mezarlığın 10 yıl içinde dolması bekleniyor.

Söz konusu mezarlar, sızdırmanın önlenmesi ve cesetlerin korunması için birden fazla katman içerecek şekilde modern yöntemlerle inşa edildi. Aynı zamanda doğal olarak sağlanan sabit ve konforlu sıcaklık derecesinin korunmasına yardımcı olmak için mezarlıkta büyük havalandırma tüpleri bulunuyor.

İsrail’deki Yahudilerin definleriyle ilgilenen Shivra Kadisha Vakfı, modern yöntemlerle inşa edilmiş bu mezarlıkla Kudüs’teki İsrail mezarlıkları sorununun çözülmesini umuyor. Vakıf yetkililerinden biri olan Şananya Şaşur da, bu yeni yöntem İsrailliler arasında kabul edildiği takdirde dikey bir şekilde daha çok mezar dikileceğini belirtti.

Ebedi kalıcılık

Öte yandan Kudüs ve Kutsal Mekanlara Destek için İslam-Hristiyan Komisyonu Genel Sekreteri Hana İsa, işgal makamlarının Kudüs şehrinin yeraltında ve üstünde ebedi kalıcılıklarını garantilemek için uğraştıklarını belirtti. İsa, işgal makamlarının uluslararası kararları umursamadan Kudüs’ün yüzde 97’sini Yahudileştirmeyi başardıklarını da ifade etti.

Kudüs tarihi araştırmacısı Cemal Amr ise İsrailli işgalcilerin Yahudileri gömmek için modern yöntemler icat ederek Filistinlilerin Kudüs mezarlıklarına gömülmelerini engellemeye çalıştıklarını söyledi. Diğer yandan, Filistinlilerin Kudüs’teki mezarları, hemen hemen her gün saldırılara ve mezarların çökmesine neden olan İsrail kazılarına maruz kalıyor.

Bununla beraber İsrailli yetkililer, Rahmet Kapısı Mezarlığı ve Babul Esbat bölgesindeki Yusufiye Mezarlığı’nın altında kazı işlemleri yürütüyor. Kudüs’e yakın olan bu iki mezarlıktaki şehit mezarları daha önce de kazılıp yok edilmişti.

1400 yıl öncesine dayanarak en eski İslami mezarlıklardan sayılan Rahmet Kapısı Mezarlığı, Ubade bin es-Samit ve Şeddad bin Evs başta olmak üzere birçok sahabenin mezarı bulunmasından dolayı büyük önem sahip.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/62311

DAHA FAZLA HABER OKU