Netanyahu’dan Hamaney’e suikast tehdidi: İran’da hiç kimsenin dokunulmazlığı yok

Netanyahu, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e suikast tehdidini yineleyerek, orduya "İran'da hiç kimsenin dokunulmazlığı olmadığı" talimatı verdiğini söyledi

Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yönelik suikast tehdidini yineledi. İsrail devlet televizyonu KAN’a konuşan Netanyahu, orduya “İran’da hiç kimsenin dokunulmazlığı olmadığı” yönünde açık talimat verdiğini belirterek, “Bundan daha fazla açıklamaya gerek yok, bırakın da olaylar konuşsun” ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın Hamaney’e doğrudan suikast imasında bulunduğu açıklamaların ardından konuşan Netanyahu, İsrail’in İran rejimini devirmeyi hedeflemediğini, ancak rejimin sarsılmasının bir sonuç olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. “Bu, İran halkının vereceği bir karardır” dedi.

“Nükleer tesisleri vurabilecek gücümüz var”

Netanyahu, İran’ın nükleer programına ilişkin ise İsrail’in İran’daki tüm nükleer tesisleri vurabilecek kapasiteye sahip olduğunu öne sürdü. İsrail'in bu kapsamda ABD’den “yeşil ışık” beklemediğini vurgulayan Netanyahu, özellikle ABD’nin savunma desteğini övdü: “İHA’ları düşüren Amerikalı pilotlar var, ayrıca ABD bize THAAD hava savunma sistemiyle yardım ediyor.”

Çatışmalar büyüyor: Her seçenek masada

Netanyahu, İran’ın son misilleme saldırısında isabet alan Soroka Hastanesi’ni ziyaretinde yaptığı açıklamada da Hamaney’e yönelik suikast ihtimaline dikkat çekmişti. “Her seçeneğin masada olduğunu” ifade eden Netanyahu, doğrudan tehditlerde bulunmuştu.

Savunma Bakanı Katz ise daha önce yaptığı açıklamada, “Hamaney gibi bir diktatör varlığını sürdüremez” demişti.

İran-İsrail gerilimi tırmanıyor

İsrail'in 13 Haziran’da İran’a yönelik başlattığı geniş çaplı hava saldırılarında, başta nükleer tesisler olmak üzere üst düzey askeri hedefler vurulmuştu. Saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve 9 nükleer bilim insanının da aralarında olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, sivil ölümlerle birlikte toplam can kaybı 224 olarak açıklanmıştı.

İran ordusu buna karşılık İsrail’e balistik füzelerle misillemede bulunmuş, saldırılarda 24 kişi ölmüş, 500’den fazla kişi yaralanmıştı.

Gelişmeler uluslararası kamuoyunda büyük endişeyle takip edilirken, Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke İsrail’in saldırılarını kınadı. Orta Doğu’da tansiyon giderek yükseliyor.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU