BM Genel Sekreteri Guterres: Bu çatışma kontrol edilemez bir yangına dönüşebilir

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail-İran çatışmasının kontrol edilemez bir yangına dönüşebileceği uyarısında bulunarak taraflara acil diyalog ve diplomasi çağrısı yaptı

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmaların hızla tırmandığını belirterek, bu sürecin kimsenin kontrol edemeyeceği bir yangına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin “Uluslararası Barışa ve Güvenliğe Yönelik Tehditler” başlıklı oturumunda konuşan Guterres, çatışmanın ağır bir bedelle büyüdüğünü söyledi. Guterres, “Dünya giderek artan bir endişeyle izliyor. Krizlere doğru sürüklenmiyoruz, ona doğru koşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Guterres, krizin yayılmasının önlenmesi gerektiğini belirterek, “Bu çatışmanın genişlemesi, kimsenin kontrol edemeyeceği bir yangına dönüşebilir. Bunun olmasına izin vermemeliyiz.” dedi.

Konuşmasında, nükleer silahların yayılmasının önlenmesinin küresel güvenlik açısından zorunlu olduğunu vurgulayan Guterres, bu çabanın temel taşının Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) olduğunu ve İran’ın bu anlaşmaya saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

İran’a karşı oluşan güven boşluğunun ancak diplomatik yollarla ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetimleriyle kapatılabileceğini belirten Guterres, taraflar arasında müzakerelere geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Guterres, konuşmasında İsrail'in saldırılarına veya nükleer kapasitesine doğrudan atıfta bulunmazken, Güvenlik Konseyi üyelerine birlik içinde hareket etme ve acil diyalog çağrısı yaptı. “Bu belirleyici ana pişmanlıkla bakmayalım. Bölgeyi ve dünyamızı uçurumun eşiğinden geri çekmek için sorumlu ve birlikte hareket edelim.” dedi.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU