Donald Trump'ın İran'a saldırı düzenleme kararı, Amerika'yı Yeniden Harika Yap (Make America Great Again/MAGA) hareketi içindeki destekçilerinden de tepki topluyor.
Seçim kampanyası sırasında "Savaş çığırtkanlığı yapanları yönetimden atacağım" diyen ABD Başkanı'nın Ortadoğu'daki çatışmaya müdahil olması, Cumhuriyetçi Parti çevrelerinde eleştiriliyor.
Trump'ın eski danışmanlarından Steve Bannon, ABD Başkanı'nın İran'a yönelik saldırılarla ilgili açıklamasını War Room adlı podcast'inde değerlendirirken "MAGA üyelerinin çoğunun bunu duymak istediğini sanmıyorum" dedi.
Radikal sağın ideologlarından biri olarak görülen Bannon, savaşın büyümesi riskinin kendisini endişelendirdiğini de belirtti.
Ateşli Trumpçılardan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene ise 600 kelimelik sosyal medya paylaşımında tepkisini daha açık bir şekilde dile getirdi:
Nükleer silaha sahip İsrail'in savaşlarında çatışmak ya da bunları finanse etmek istemiyorum.
Genç muhafazakar aktivist Charlie Kirk ve Cumhuriyetçi Parti'nin deneyimli şahin kanadı ise Trump'ın saldırısından memnun.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD'nin dünyadansa kendi problemlerine öncelik vermesi gerektiğini savunan Trump, Cumhuriyetçi başkanlardan George W. Bush'u Irak savaşı nedeniyle, Demokrat Partili selefleri Barack Obama ve Joe Biden'ı da Afganistan'dan düzgün bir şekilde çekilemedikleri gerekçesiyle eleştirmişti.
79 yaşındaki siyasetçi, dünyadaki çatışmaları çözüme kavuşturan bir barış elçisi gibi davranacağını geçen yılki seçim kampanyasında öne sürmüştü.
Son anketler, özellikle Cumhuriyetçilerin İran'a karşı askeri güç kullanımını desteklediğini ortaya koysa da yüzde 25-30'luk bir kesim de buna muhalif.
31 yaşındaki Trump seçmeni Arnie Hernandez, ABD Başkanı'nın kendi söylemleriyle çeliştiğini vurgulayarak "Amerikan askerlerinin ölme ihtimali, benim için Önce Amerika ilkesini yansıtmıyor" dedi.
İran'a saldırı düzenlenmesinin Trump koalisyonunu dağıtabileceğini önceki haftalarda savunan muhafazakar aktivist Jack Posobiec ise operasyonun ardından ABD Başkanı'nı hâlâ savaş karşıtı olarak gördüğünü savundu:
Bu İran'ın nükleer programıyla ilgili ve ilk günden beri bunu bitireceğini söylüyor.
Donald Trump, partisinin bölündüğü iddialarını pazar günü yalanladı. Truth Social'da yaptığı paylaşımda "Cumhuriyetçi Parti belki de daha önce hiç görmediğimiz kadar birlik içinde" dedi.
ABD Kongresi'nde savaş karşıtlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Parti üyesi Temsilci Thomas Massie'nin MAGA yanlısı olmadığını da kendisine ait sosyal medya platformunda aynı gün savundu.
Yabancı ülkelere askeri müdahale karşıtlığıyla bilinen ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de İran'ın nükleer tesislerine yönelik saldırıların uzun ve karmaşık bir sürece dönüşmeyeceğini NBC News'e söyledi:
Girdik, işimizi yaptık, İran'ı nükleer programında geri ittik. Şimdi bu nükleer programı kalıcı olarak ortadan kaldırmak için çalışacağız.
ABD'nin Ortadoğu'da uzun yıllar süren çatışmalara girmesinden vatandaşların yorulduğunu anladığını belirten Vance, "Ancak o dönemlerde aptal başkanlarımız vardı. Şimdi ise ABD'nin ulusal güvenlik hedeflerini nasıl gerçekleştireceğini bilen bir liderimiz var" diyerek Trump'ın saldırı kararını savundu.
Independent Türkçe, Washington Post, AA