Kenevir yasağı kalktı, gözler ağır cezalık Profesörde

Independent Türkçe'ye konuşan Prof. Dr. Abdullah Çoban: Tohumları pazardan aldım, bilimsel araştırma yapıyordum

Prof. Dr. Abdullah Çoban

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimi yasağının kaldırılarak, 19 ilde üretimine başlanacağı açıklaması, kenevir ekimi nedeniyle yargılanan, hapis cezası alan kişileri gündeme getirdi.

Mağdur isimlerden biri emekli Kimya Profesörü Abdullah Çoban. 2,5 yıl önce evinin bahçesinde kenevir ekimi yapmaktan gözaltına alınıp, önce 10 ay hapis cezası alan, sonra cezası bozulup ağır cezalık olan Çoban Independent Türkçe’ye konuştu.

Çedeneden (kenevir tohumu) hem kanser tedavisi için destek ürünü üretiyordum, hem de kurşun geçirmez yelek konusunda çalışıyordum. Askerimiz, milletimiz kendini koruyabilsin istedim. Kaymakamın da bilgisi, jandarmanın da benim bu çalışmalarımdan haberi vardı.

Prof. Çoban, Türkiye’de çedene üretiminin yasaklanmasının, memleket ekonomisine ihanet olduğunu ilk kez 2,5 yıl önce kendisinin dile getirdiğini belirterek, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce gözaltına alındığını vurgulayarak, mahkeme sürecini şöyle anlattı:

Kanser tedavisi ve çelik yelek üretimi için ektim

“Yıllardır bilimsel araştırma yapmaktayım. Onlarca uluslararası makalelerim ve üç patentim var. Çalışma konularım kömürden gübre üretimi, polimer üretimi ve bağışıklık sistemini güçlendirici bitkisel destek ürünleri üretimi, kurşun geçirmez yelek ve beton üretimi.

Dünyada dönüm başına 3 bin dolar getirisi olan bu bitki, dış güçler tarafından maalesef ülkemizde yasaklattırılmıştır.

Kanada, Amerika ve Çin vb. ülkeler bize kenevir ekimini yasaklattırırken, kendileri üreterek tarım sanayilerini geliştirdiler. Tıpta, enerji sektöründe kağıt sanayiinde kullanılan ham maddedir kenevir.”

Tohumları pazardan aldım

Kaymakam ve kolluk kuvvet komutanının evine sıkça misafir olduğunu, ekim yaptığını gördüklerini öne süren Çoban, şöyle dedi:

“Aynı kolluk kuvvetleri sanki hiç haberdar değillermiş gibi misafirim oldular, yemeğimi yediler ve ihbar aldıklarını belirterek evimi de köpekle arayıp beni gözaltına aldılar.

Evimin önünde, görülebilir alanda açıkça tespit edilen miktarda Hint kenevirini ben ektim, araştırmalarımda kullanmak istedim. Evimde çıkan kenevir tohumu çedeneleri pazardan aldım. Açık bir şekilde pazarda satılıyor. 

Kişisel haseti olan kişiler ihbarda bulundular. Kenevirler sökülüp imha edildiği için araştırmam yarıda kalmıştır. 101 kök kenevirle, vatanını seven bir bilim adamı olarak PKK’ya ekonomik destek sağladığım herhalde düşünülemez.”

Gözaltına aldıran savcı FETÖ’den tutuklandı

Prof. Çoban, hocalığın yanı sıra çiftçilik yaptığını belirten Prof. Çoban, ekip biçtiği bin 600 dönüm tarlası olduğunu, bilimsel amaç dışında bir iş için ekse, bunu gizli yapabileceğini öne sürdü.

Yaş haddi dolmamasına rağmen bir ay önce üniversiteden emekli edilmesinin de bu soruşturmayla ilgili olduğunu öne süren Çoban şöyle devam etti:

“Gemerek Asliye Hukuk 10 ay hapis cezası verdi. Suç kendi efrad ihtiyacını karşılamak için çedene üretmek. Hakime dedim ki, şu rapor ne diyor, uyuşturucu ve alkol kullanmaz, nasıl güvenilmez kişi olduğum için resmi evraklara imza atmama kararı verildi.

İstinaf mahkemesine gittim, suç ağır cezalık dediler. Dava Sivas 11. Ağır Ceza’da, Kasım ayında başladı. Suç ne dedim, söyleyemediler, bir bilim adamını buraya getirmekle uyuşturucu kullanmaktan veya uyuşturucuya getirmekle verebileceğiniz en büyük cezayı verdiniz zaten dedim.

Beni gözaltına alan savcının FETÖ’den tutuklanması, muhbir kişinin imkanı olmamasına rağmen Mercedes’e binip, ağaçlarıma çarparak aracını hurdaya çıkarması, milli tohum çalışmama FETÖ engeli, araştırma amacı ile ürettiğim çedeneler bahane edilerek, dış güçlerin iç uzantıları tarafından kumpas kurulduğu kanaatini uyandırdı."

Prof. Çoban’ın ikinci duruşması 15 Ocak 2019 tarihinde görülecek.

DAHA FAZLA HABER OKU